設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NETDSL0100

[請教] 想換電源線大家有咩好介紹

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

唔緊要呢試線都是樂趣來的
但以我用過比較過來講4030又肥又慢又冇分色力 只可插超底
及用線比重不是用機價來算的
這里都有人用PIONEER  BDP-LX91 插條30幾K卡麻
你問吓他有咩分別

專業玩家

CSE L30R又如何?
NETDSL0100 發表於 2010-7-28 10:50

CSE L30R以前被選為是$5000價位內最佳電源線,依家地位已被CSE L-550R取代,2手價大慨$1800~2200,喱條線坊間好多人會畀Pre-amp或CDP用,但其實廠方是設計給Power Amp用,在質感、形體感、動態、低頻下潛力及重量感, CSE L-30R都是做得很優異的。

CSE表示,L-30R是採用日本最優質的6N和4N銅混合製作而成,廠方解釋不清一色全採用較高純度的6N銅原因並非為節省成本,而是6N銅雖更清通透明和有更佳的高頻伸展和分析力,但低頻卻也較輕和單薄,適當地混上4N銅可有效地加強低頻的力量和份量, L-30R銅導體橫切面是5.5mm2,適合大耗電量器材。

評分

參與人數 2威望 +7 收起 理由
chhanthony + 2
鐵心心 + 5

查看全部評分

黑鑽玩家

我地玩二聲道器材十幾K隻POWERBAR都會插條20幾K的電源線呢
你話比重是如何得來呢
玩音響最緊要夾 平貴是冇定義的

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
鐵心心 + 5

查看全部評分

專業玩家

唔緊要呢試線都是樂趣來的
但以我用過比較過來講4030又肥又慢又冇分色力 只可插超底
及用線比重不是用機價 ...
kingyan 發表於 2010-7-28 11:49

我見好多喱度D師兄都有用4030畀AV amp,所以都推薦樓主用,因為對4030既評價都幾極端,我自己都有用4030,不過用左黎畀電隔離牛,我畀部CDP條線就同部機價接近一樣,不過我覺得玩兩聲道就值得,玩兩聲道線材好與壞就好容易聽得出,亦十分明顯,但玩AV我就覺得唔太值,可能我玩AV重未去到超發燒地步

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chhanthony + 2

查看全部評分

專業玩家

我地玩二聲道器材十幾K隻POWERBAR都會插條20幾K的電源線呢
你話比重是如何得來呢
玩音響最緊要夾 平貴是冇 ...
kingyan 發表於 2010-7-28 11:53

那師兄已非一般人層次,一般AV友好難達到咁高境界

黑鑽玩家

我都只是玩81
首先計價錢4030玩AV來講都唔平 如你有條大約比較過就知呢
另外以小弟而言AV 力量不是來自AV AMP 而是超底
一般AV AMP就最緊要分色力及速度就可以了
發燒AV AMP + SPK 除外
及不是多人用就一定好

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
鐵心心 + 5

查看全部評分

專業玩家

我都只是玩81
首先計價錢4030玩AV來講都唔平 如你有條大約比較過就知呢
另外以小弟而言AV 力量不是來自AV A ...
kingyan 發表於 2010-7-28 12:15

認同 所以我用線都無聽人講,靠晒對耳
    只不過推薦予人就唯有用大眾化口味
    那就順道請問師兄,小弟用LX82,如用CSE L-550R同級線材還有沒有推介,還有進步空間嗎

黑鑽玩家

計線而論CSE日本仔野屬於有速道的線插AV AMP
如果玩定左就算了 除非身痕

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Acrolink 4030力水都好夠

專業玩家

其實可以參超上面師兄所講4030既特性去分析,可根據配搭什麼amp上著眼,若然你用在Denon這些以力主導的AV amp上,可能會令到原本已分析力唔高既amp,變得更粗聲,失去更多細節,相反地畀電一d無氣無力,但分析力十足既amp,或許可加強中底音表現,但本人覺得還要睇下部機既能耐,我就試過用我條CSE L-550R畀我個朋友部RX-V765用,結果係唔夠畀部RX-V3900明顯得多,部機先天裡面既電容、接線同只EI牛就係唔靚,畀幾靚電線都只係去到佢個價等值既表現,更貴既線已是浪費,後來都係用翻條Kimber PK10就已非常稱職