設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 一個擱置左十年既影音夢 (請各位師兄俾下意見)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

十年前既夏天,小弟正計劃由立體聲音響轉到多聲道AV領域。在好友陪同下,首次添置了一部最最最入門級 Onkyo TX-DS494 5.1 Amp 及一對 JM lab Chorus 706 喇叭。正當積極為添置其餘喇叭儲蓄之際,一個(壞/好)消息叫停了所有計劃。

一停十年,大女兒都差不多十歲了,家中大多數電器都面目全非,只有以上兩件老拍檔依然健在。一次隅然的探訪朋友,驚見現今BD發展既然如此成熟,心中一團AV之火再次燃燒起來。

經過幾星期在POST76吸毒及走訪SSP / MK各店,大約有了方向:

1.        換 Amp 就梗架喇… Onkyo TX-NR509 或 Yamaha RX-V567
2.        JM lab Chorus 706 繼續服役
3.        添購中置 Chorus CC700V (應該比OS3-CC好,但會唔會太搶,攪到要換埋前置就佢呢?)
4.        添購後置 Mirage noanosat prestige (因為梳化貼牆,OS3又好似過大)
5.        Subwoofer 就未定 (多數只可開午夜場,未必可以用得著)

請各位師兄俾下意見,睇下仲可以點改

P.S. 以上咩都未做,但係就入左眾多師兄介紹既 Belden 8471 喇叭線 ~

第二部曲:擴音機 2 選 1
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
第三步曲:喇叭篇
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

平平地玩住先, 一步一步黎, 你會感到一步一步O既樂趣

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

既然師兄已經有哂心頭好, 就一於照去馬啦. 你揀個d都唔差.
至於邊部amp, 就要睇你既口味喇, 去試啱先啦
如果只開午夜場, 十仔又真係未必用得著, 或者可以下一步先買

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

十年前既夏天,小弟正計劃由立體聲音響轉到多聲道AV領域。在好友陪同下,首次添置了一部最最最入門級 Onk ...
fatkie 發表於 2011-5-7 00:01

1.        換 Amp 就梗架喇… Onkyo TX-NR509 或 Yamaha RX-V567
==> C-Hing , Onkyo 609 新款啊 , 比起 509, 多左 upscaling to 1080p function.
==> Yamaha RX-V567 睇戲包圍感較好 !!

5.        Subwoofer 就未定 (多數只可開午夜場,未必可以用得著)

==> 我用 Velodyne CHT-8Q,

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

睇到樓主講       一個(壞/好)消息          就估樓主你小登科.

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

十年前既夏天,小弟正計劃由立體聲音響轉到多聲道AV領域。在好友陪同下,首次添置了一部最最最入門級 Onk ...
fatkie 發表於 2011-5-7 00:01

我會中置OS3-CC,amp換609or以上.我情願好力水d推對前置

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇到樓主講       一個(壞/好)消息          就估樓主你小登科.
michael 發表於 2011-5-7 00:18

唔係... 係屋企意外地多左把口

不過最大鑊既係... 宜家一共有四把口...
所以只可以用最少最少既金錢去完呢個夢想

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我會中置OS3-CC,amp換609or以上.我情願好力水d推對前置
michael 發表於 2011-5-7 00:21

本來都係諗 OS3-CC... 不過今日見 CC700 都係多少少 (唔夠 $500)
又大隻... 又襯返對前置...

反而 amp 就真係睇漏左... 要試真 d 先!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

人多睇戲先開心!一步一步來建立先高興!前置中置同系好D

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄我覺得起碼都要Onkyo嘅7系囉!!!