設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: explorerhk

[教學] 剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用 (最後更新 9 Jun 2012)

新仔玩家

回復 1050# hellowe

19xxx

星級玩家

vhychan : How's your TV ?? 正嗎 ?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實好耐無update 呢個post, 以下係真人真事, 想講俾果d想係大陸買三叔, Lx 果D朋友. 雖然呢個個案係買聲x出事, 但對於果D牌子係香港都出名易壞同時時壞果D真係唔好上大陸買.

我有位朋友係大陸買左部聲x無耐就壞左, 佢原本係想買Sony 920, 但陰差陽錯就買左聲x, 聲x其實唔錯的, 香港都好少出事, 不過佢有D唔好彩.

以下係節錄對話:-

我問: 你部電視壞乜要上返去整咁大wok? 我上次買Sony時關員講明唔洗報關的, 所以我都無你張稅務局發票. 你跟車上應該唔查, 如果真係查你俾張單佢黎, 佢又見部機唔係新, 應該無事, 放心啦.

佢答: 師父話應該主機板或者面板壞,上門檢查收五百,打開機整收二千四,如果零件壞再另計,若然面板壞超過六千以上,主機板壞要三四千甚至更高,要睇番內地版本先可定價,仲要等內地聲x 俾份詳細圖則先可以幫你整,閒閒地要等兩三個月。如果淨係打開部機二千四我願俾,但師父話唔包一定整好,所以先車番上去。

昨天已回到家中,運上去要打稅,仲要係貨價兩成,但並不是以你買入的價錢來計,中國海關私下有張價目表,以它來定價錢,幾多寸大約市價值幾多錢,而55至60寸定價是35000,換言之要打人仔七千蚊稅,我毫不考慮便走,他們竟然叫住我,話我可以俾到幾多,我話唔會俾,因為部機壞咗先車上嚟維修,佢哋話點樣証明部機壞,我話可以開俾你睇,佢哋話唔會俾我咁試,總之一定要打稅,最後大家爭持了近半小時,才以二千元放行,其實那刻我仍然唔想俾的,但內地售後話如果部機整唔到,會換部新機俾我,想到這裡我才勉為其難俾了錢,因為我唔知部機本身是否有問題,若然部機有問題換部新的可能會較好。最終修理好而沒有換到,確實有些失望,因為俾我知道聲x公司的一些事情,再講原來內地人只對索尼及松下較有信心,其它的不值一提。

另外售後同我講,話部機零件沒有壞,只是有些接觸不良,不過這點我不太相信的。雖然部機修理好,但對部機已沒有信心了,還打算放棄的。之後會買部920或者850,因為只有索尼同松下的電路做得好,好少會有機件故障的,佢哋出問題地方多數係面板問題,但都只是光點同死點而已。金錢損失我並不介懷,但浪費了時間同體力,這才令我介意。入錯了貨,得到了如此經歷,是我估計不到的。

我問: 你見有價講就知好明顯係佢地屈水, 自己袋落袋. 正常計上去維修係唔洗俾稅的, 佢而家當你係新機, 所以先要打稅. 你有冇俾invoice佢地睇? 上面有晒serial no, 仲有係大電器舖買, 有晒時間日期, 已經可以整明部野唔係新的.

佢答: 要收費的是中國海關,其實我堅持唔俾的,因為有單有據寫明喺大陸買,冇理由要俾,除非我喺香港買就話啫。但係我個司機竟然話,如果佢哋話要俾,你好難唔俾的,除非你唔想整。因為起程前我問過司機,以佢經驗話應該要俾,而我答司機話二千蚊係極限,多啲啲都唔俾,而去到時個海關問我,開咗幾個價錢,最後問二千俾唔俾到,我都話唔得,但係個司機話算啦,既然我之前話二千係底線嘅話,就唔好再爭持落去,仲話佢哋啲大陸人點會咁輕易放過我丫

我其實都講左好多次, 如果你地係考慮係大陸買D係香港都已經出命易死的牌子, 就求神拜佛部機唔好壞, 壞左令返上去唔只浪費金錢, 仲要係時間同精神. 我買Sony都係貪佢QC好, 出事率低.

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +10 收起 理由
msms0117 + 10 + 10 精彩報告
Harwood + 3 Good Report to all user who buy from mai
Netmans + 10 Very Help !!

查看全部評分

高級玩家

回復 1053# explorerhk

多謝ching忠告,遲d小弟也会北上買55'' 850,此post已睇曬,請問還要注意什麼地 方?谢谢

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都睇咗成年喇

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都睇咗成年喇
digcom 發表於 2012-6-9 22:26

Action now, ching.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用 (最後更新 9 Jun 2012)

Any model any brand may have the same issue. The thing is, do you take the risk? The story reminds me if my mainland TV got an problem, pay more and fix in HK.

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Any model any brand may have the same issue. The thing is, do you take the risk? The story reminds m ...
billy997 發表於 2012-6-10 00:12

其實你說得對, 係乜都牌子都會有人壞, 但你隔山買牛都選D QC好, 做工好, 壞機會自然少D. 果D牌子係香港已經出晒名易壞, 你上各大Forum就知佢地D威水史, 都仲要上去買咁就無計.

星級玩家

回復 1053# explorerhk

當日我決定在淘寶買松下55VT33C時都有想個維修問題.要維修的話,是一個大困難.不過只要捱過兩年,就乜仇都報晒.
    今日的香港如果有電視維修專門店就好了!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 1058# explorerhk

當然, samsung 我都唔敢. Panaonic 個袋都叫好, 我老豆係香港買, 都係一個星期後死左, 好彩有得換.. 所以其實真係唔知咩 brand defect rate 高... 咩 brand 我都聽過... 所以都係各安天命..