設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 電帶來的改變

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟自從買過一個2K幾的拖板後,便開始對電與影音的關係產生興趣,當初也不大相信電會帶來這般大的影響,意思是將原有器材不改動下全套升呢,其實電就好像人的血管一樣,要有靚電,就好像有一個好的身體,好身體會排走體內污物,而血管暢通便能令人成個醒神晒,所以近來小弟又有小小攪作,都是多得這裡的師兄好介紹。

第一樣攪的是插蘇頭,插蘇頭有乜好攪,請看下圖:

你睇吓隻腳幾污糟,好幫佢洗吓白白先
終於洗晒咁多隻腳啦!
只要有恒心,銅柱都磨成金呀!!!

過程好簡單,先用擦銅水擦吓佢,如無意外好快便會變金,如果效果唔滿意,可再用Contact Cleaner擦一次,去除表面污漬,再次用擦銅水擦吓佢,原來銅都可以咁靚,再插回電源試機,原來聲都可以變靚,聽得出尾音會長o左,但畫面就好像沒有改變,但也證明了電要有好接觸才會有靚聲。

我的點石成金水就是佢地

我的點石成金水就是佢地

評分

參與人數 9威望 +84 收起 理由
Einstein + 10
minimoai + 10
rlwk2009 + 10
edlsang + 10
KUNGKUNG + 5
Netmans + 10 Good Job !!!
raymond430 + 10 有heart
amusic + 9 Thanks for sharing!
chhanthony + 10

查看全部評分

Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

鉑金玩家

第二樣攪作就是攪屎,之前我有開過Post講過這條屎
http://www.post76.com/discuss/vi ... 1392&highlight=
但今次我要講的是另一條屎:
不過今次是一條差不多貴一部價錢的屎,佢就是鈀金屎啦!點解會買鈀金屎,唔買平一半的鍍銠屎,因為我會插佢落我部電源處理器到,能令整套系統得益,無所謂啦!去片!
這是電源處理器底部的fuse位
好簡單就拎o左出來
比較吓邊條屎靚D先,影得唔好,但就咁睇又分唔出邊條靚D

不如大家用眼睛判斷啦,事先聲明,相機影出來的效果,是不及真實畫面的效果,去片!

評分

參與人數 8威望 +73 收起 理由
Einstein + 5
edlsang + 10
Vader + 10
jt24 + 10
raymond430 + 10 good
ykluk + 10
bloodkid + 8

查看全部評分

Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

鉑金玩家

這些圖是由高清播放器節錄出來的,最明顯是顏色實了及鮮艷了,立體感加強了,講完了畫當然要講吓聲,聲就無得試聽啦,講吓個人感受啦,好多人話Klipsch喇叭易推,而我用5008推佢更加無問題,但原來易推唔代表會推出好聲來,我現在才發現我全套喇叭原來還有這樣進步的空間,印象最難忘是睇一個燒著的地方,火的達達聲好全神,好似真o係有堆火在你面前燒一樣,其實可以咁講,整個現場氣氛都提升了,果然是好屎,也說明了一個道理,Fuse就是影音的天敵,佢唔暢通,等如血管唔暢通,你話會點?

其實唔單只條屎的問題,更主要關鍵是我早前換了電源處理器,這是我之前的Post
http://www.post76.com/discuss/vi ... 0507&highlight=
換了電源處理器就等如身體好o左,排毒容易o左,原來我們家用的電是有污染的電,經過電源處理器淨化後,好聲好畫又再番晒來;另外,有去過影音展的師兄,有無留意到好多展館都有加個電源處理器落套系統到,就是為了改善電的質素。

小弟只不過是影音初哥,只是想分享電給我帶來的樂趣,全屬個人感受,也祝願大家的影音系統早日打通任督二脈,享受一個屬於自己的影音世界。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟自從買過一個2K幾的拖板後,便開始對電與影音的關係產生興趣,當初也不大相信電會帶來這般大的影響,意 ...
Sun811 發表於 2011-8-24 11:28

洗完D腳同未洗永前有咩分別?

鉑金玩家

洗完D腳同未洗永前有咩分別?
joelcan 發表於 2011-8-24 11:37

聽得出尾音會長o左

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄好有恆心喎!

鉑金玩家

師兄好有恆心喎!
te2370 發表於 2011-8-24 12:10

希望第日唔好玩到電死自己。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

希望第日唔好玩到電死自己。
Sun811 發表於 2011-8-24 12:19

電死就唔會嘛…不過男人真係好鐘意攪野…
[TV: Sony XR-65A90J] [BDP: OPPO 205]
[AV Amp: Anthem MRX 1140] [Power Amp: Sunfire TGA-7401]
[F: JBL Array 1400] [C: JBL Array 880] [S: JBL Studio 530] [TR: JBL Control 1 Pro]
[SUB: SVS PC13 Ultra x3

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咁正既報告, 唔加分都唔得啦!!!
搞電真係收到超好效果!!

鉑金玩家

電死就唔會嘛…不過男人真係好鐘意攪野…
te2370 發表於 2011-8-24 12:22

Ching你都攪吓啦,最近好多Ching都攪緊E科o野 http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1