設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 又一套漫畫英雄電影 - 綠燈俠(藍光簡評)

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近期漫畫英雄片當道,真是一套接一套,雖然到呢一刻仍有個別未看過,但出品多咗,自然會有所比較,究竟近期邊位漫畫英雄當紅呢。呢次就由我,一個從未睇過DC Comic原作漫畫既人作少少觀後感,就由早陣子推出既綠燈俠開始。

因為未有3D器材,所以只以2D版本為藍本

2D 版本包括加長版

乜呢位唔係女主角咩 ,點解導演咁浪費呀

雖然一眾版友極力推介女主角好靚女,但係比較片頭個位..........,不過佢都係支持我睇足全場既提神丹

開場無耐既空戰場面,聲效定位及包圍感充足

乜唔係所有超級英雄初出場時都要低調D咩,點解咁張揚

呢隻大怪獸得個大字,全無個性可言

原來綠燈俠有幾千位咁多,應該叫做綠燈軍團先啱

點解要主角單打獨鬥視差怪,其他綠燈俠去咗邊,完場先出黎

觀後感:

故事性~
以往小時候睇超人,雖然一貫戲情公式化及簡單 - 超人未變身前總是豪不起眼小市民,因緣制會下得到異能,堅負起保衛地球責任,當地球被怪獸侵襲時,超人總會變身打敗怪獸,令地球回復和平,每次總會睇得熱血沸騰。但人長大了,經過很多漫畫英雄片洗禮後,這類公式化電影便不可再滿足自己。可惜,綠燈俠偏偏正是這類題材,全片戲情流於表面,每每可預知下一部份戲情及方向,反而主角心路歷情描寫不足,大部份都係簡單過場作交待。怪獸視差怪完全等如一隻冇思想既大奸角;悲劇人物漢蒙博士心路歷程交待不足;青梅竹馬女友嘉露與男主角感情戲青蜓點水;男主角荷爾無啦啦變身大英雄,過程真係咁都得等。全片故事過於平淡及公式化,為可同是漫畫英雄,可解與蝠俠、蜘蛛俠、變種特攻等相差咁遠。

畫面音效~
相比起故事,呢方面自然優勝得多,因大部份畫面以特別效果為依據,可以天馬行空,雖然未到A級示範作,偶而因技術(或資源)不足,令畫面感覺有假及灰浮感覺,但整體仍可算合格。聲效方面,開首空戰一幕,速度感及包圍感十足。尾段正邪大戰,大軍壓景,機槍聲,飛入視差怪體人內撞擊聲等,雖然低頻有少少過火,但偏好者又作別論。

據聞此片會開拍續集,希望到時導演編劇等搞好故事先,始終想睇一個有血有肉又會經歷成長英雄多於平面化又一朝武功高強既超人。

多謝收看
圖/文:SonSon

評分

參與人數 5威望 +48 收起 理由
lkljason + 10
radhk + 8
dragonyam + 10
Tomotoshi + 10
stanley2468 + 10 精品文章

查看全部評分

高級玩家

support SonSon

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

呢套戲我未睇無咩好講, 但港版我覺得出得唔錯,
變幻封面有紙套內圖, 2D + 3D 收 $239 比較合理! 如果出埋鐵盒版更好!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 1# SonSon

打 credit 中途仲有野睇架

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

買咗到未有時間睇................

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

最吸引我既係立體變幻封面同埋女主角...

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

無期望咁去睇 返而覺得套戲幾得意

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝晒 SonSon 的報告~
戲院睇既時候覺得有少少悶...

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢套戲我未睇無咩好講, 但港版我覺得出得唔錯,
變幻封面有紙套內圖, 2D + 3D 收 $239 比較合理! 如果出埋 ...
命硬好人 發表於 31/10/2011 09:15

呢個代理唔駛旨意會出鐵

1萬

行動組版主

半專業貓奴

回復  SonSon

打 credit 中途仲有野睇架
MC485 發表於 31/10/2011 09:41

冇留意喎, 有乜睇