設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

終於都係屋企試左 SAMSUNG 部 4K UHD 機勒......

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

laiho 發表於 2016-7-16 00:24
我有問題,咁我部LG9700冇HDCP2.2又冇HDR更加冇HDMI2.0
只係有4K咁駁部4K Player係咪都有4K畫面定down咗變10 ...

如果TV唔支援HDCP2.2 , 播放有保護內容既4K時會降返去1080P

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

SonSon 發表於 2016-7-16 10:32
如果TV唔支援HDCP2.2 , 播放有保護內容既4K時會降返去1080P

聽之前某ching講,加番個HDMI 2.0既 Splitter 就解決到問題,原理就係破解 HDCP 2.2
(Post76 Android 手機版送出)
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

lamdog 發表於 2016-7-16 11:03
聽之前某ching講,加番個HDMI 2.0既 Splitter 就解決到問題,原理就係破解 HDCP 2.2
(Post76 Android 手 ...

都想知呢類分線器出唔出到3840 x 2160/60p ??

鉑金玩家

SonSon 發表於 2016-7-16 11:20
都想知呢類分線器出唔出到3840 x 2160/60p ??

你部電視出到, 佢就出到~
我之前用Nvidia Shield播Netflix 4K用呢隻Splitter:
https://world.tmall.com/item/525 ... &_u=g1dofbra586

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2016-7-15 10:48
我部 X8300C冇 HDR啦.......不過又有機會比我換TV

大王,你冇upgrade firmware?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

s97562 發表於 2016-7-16 13:12
大王,你冇upgrade firmware?

UP左架勒, 最新的, 不過就係冇 HDR呢~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

科林玩家

師兄我用電視係 LG65UB9500 (原生 4K, 但冇 HDR), 心郁郁想買呢部黎玩下, 想問問
1) 呢部 samsung 4K player 有冇指定要有 HDR 的電視先用得?
2) 如去到 65" (冇HDR情況下) 睇 UHD碟 比 一般 bluray, 影像質素會否都有明顯的提升?  

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

"1) 4KTV冇 HDR的, 千萬唔好睇4KUHD碟, 因為效果唔太好."

小瑟兄, 請問你講嘅效果唔太好係邊方面呢?

科林玩家

PP-HK 發表於 2016-7-18 17:19
"1) 4KTV冇 HDR的, 千萬唔好睇4KUHD碟, 因為效果唔太好."

小瑟兄, 請問你講嘅效果唔太好係邊方面呢? ...

我都想知, 畫面是否仲衰過睇普通 1080p blu ray?

星級玩家

小瑟 發表於 2016-7-15 10:49
唔洗傷心住, 我49"咁細所以先會發揮唔到4K解像度既威力, 你大D就一定會好過我的呢~ ...

我用咗 Sony 65 9300D (行) 同三星澳洲 (水) 都 2 個月, 4K Blu ray 真係無得輸, 不過 HDR 就唔係隻隻得, so far  The Revenant 同 Deadpool are amazing!  D texture 好清楚, D special effects 唔會假咗

好似 Mad Max, D 火就得D色好咗, 但係就有D假, weekend 收到 Divergent Series: Allegiant, CG 去番成十年前, 好易睇到D "飛船同人" 唔夠 details

所以, 而家就好似 DVD 轉 Bluray, 唔係一定靚。

So far, 三星同Sony 都好 communicate 得好好.

Anyway, 睇完 The Revenant 同 Deadpool 都成日心思思等緊D新戲, 睇下重有無得再靚D !

SONY 65 903D
OPPO 95
Yamaha 3040
naim with Proac