設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 幾個顯著改善聲音的方法

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自從大概兩年前升級到4700,座地喇叭和SB3000拾仔後,一直覺得比起以前套骰仔喇叭分別不大。
後來set番好D分頻點叫做好D。
一年前再加後級,還是失望,總是覺得包圍感唔夠,D低音仲係勒住勒住咁。

終於這幾個月下來採用了以下三種方法令套器材脫胎換骨:

換保險𢇃
加地盒
將喇叭距離乘以0.875 (只對2022年前天龍機種可能有幫助,有興趣嘗試的朋友請上網搜尋有關解釋和說明,然後再決定是否試用)

現在聲音活潑,細節豐富,低音充沛。

星級玩家

0.875 前個月我都試過整過,不過我就可能唔係太啱,我覺得啲聲好散,用返原本Cal嗰個舒服晒,同埋我都係用SB3000,我覺得佢單元向皇帝位啲低頻,硬係覺得唔係太好,有啲頻段好似食咗,而家我將單元向右手邊,啲低頻勁好多爽好多,相位set 80

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tony019002 + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

黑鑽玩家

請問樓主,將喇叭距離乘0.875,包唔包括超低音?

黑鑽玩家

avbaby 發表於 2023-2-27 12:07
請問樓主,將喇叭距離乘0.875,包唔包括超低音?

係,所有喇叭,包括拾仔

我當初改左前中後置同拾仔,漏左對鴨毛反射喇叭,都已經很大改善,後來改埋對鴨毛,聲音線條更好,結像更清楚

黑鑽玩家

lungaska 發表於 2023-2-26 23:54
0.875 前個月我都試過整過,不過我就可能唔係太啱,我覺得啲聲好散,用返原本Cal嗰個舒服晒,同埋我都係用SB3 ...

我當初D低頻都係很差,D爆炸場面,D聲好似困左係籠咁,個時對隻SB3000好失望,依家set好晒,D低音一浸浸係空氣漂,很好。

我相位145度,有D怪。

黑鑽玩家

Overnite007 發表於 2023-2-27 12:42
係,所有喇叭,包括拾仔

我當初改左前中後置同拾仔,漏左對鴨毛反射喇叭,都已經很大改善,後來改埋對鴨 ...

Thanks, 得閒都試下無防先睇下咩效果🙏

鉑金玩家

想問下在家點樣去度個相位?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Overnite007 發表於 2023-2-27 12:47
我當初D低頻都係很差,D爆炸場面,D聲好似困左係籠咁,個時對隻SB3000好失望,依家set好晒,D低音一浸浸 ...

個人建議,如果真係要微調sub仔,如已經做左Audyssey(假設做Audyssey 時Sub既相位係0度),之後想調教Sub距離or相位,最好只二取其一會較理想。(即係距離郁相位唔郁,相位郁距離唔郁)

如果課金左MultiEQ X or Apps版Audyssey 都盡量唔好郁距離。(特別係MultiEQ X )

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lungaska + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

cheungliu 發表於 2023-2-28 02:49
想問下在家點樣去度個相位?

我D土炮方法,係靠聽D爆得嘅電影片段,調到覺得個量感最大為止。

黑鑽玩家

cakecake 發表於 2023-2-28 03:46
個人建議,如果真係要微調sub仔,如已經做左Audyssey(假設做Audyssey 時Sub既相位係0度),之後想調教Sub ...

我係先調好相位,cal機,再將距離乘以0.875。現在效果非常好。