設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jayjay

[~ 原創影評 ~] 《星際啓示錄》Interstellar 觀後感【無劇透!!】

鉑金玩家

Nolan 發表於 2014-12-16 13:37
咁依照師兄嘅邏輯~Transformers好好睇因為靚女
Interstellar唔好睇因為無美女睇

請問c兄如何界定米高貝亂來而路蘭就係用心?米高貝既電影票房肯定高過路蘭,電影公司唔會蝕錢,派拉蒙拍第5,6集都肯定要高價請佢拍,咁證明佢已經係個稱職既導演,係有用心完成自己既分內事。而路蘭,本來就係類似本地的彭浩翔,是一個小影迷,自從《兇心人》紅了后,就得到機會拍大片,還被影迷推上神位,背負盛名之後一直沽名釣譽,無法放下架子,而家《夜神起義》同《星際啟示錄》都是A級製作,B級格局,片長又長,內容又臭,戲院排片唔方便,連累片商院商蝕錢,咁又係一個稱職既導演?

鉑金玩家

gashapon 發表於 2014-12-16 13:16
講開奧斯卡, 我OT少少講~ 我反而覺得奧斯卡同"世俗眼光" 有少少作對, 好多時佢入圍果d我都唔太喜歡. 感覺都 ...

所以變形金剛一直都有入圍Oscar而《夜神起義》就一項入圍都冇,今次《星》若果冇提名影迷又要出來嘈嘈貢,其實Oscar之所以受電影人重視係因為呢個獎係由6000個同業選出,即係路蘭一直得不到同業的肯定。佢其實只是個小影迷而不是專業世家出身,所以佢其實並不懂得像史匹堡、盧卡斯等大家般運用電影語言,佢只能另闢蹊徑,從題材上嘩眾取寵,所以佢的作品成日都有日本卡通的影子,《潛行兇間》抄《紅辣椒》,《星際》就抄《哆啦A夢》,Oscar評委閱片無數所以不會被他的小聰明騙到,只有影迷才會傻癡癡地認為路蘭是神。

白鑽玩家

teddy 發表於 2014-12-16 15:03
請問c兄如何界定米高貝亂來而路蘭就係用心?米高貝既電影票房肯定高過路蘭,電影公司唔會蝕錢,派拉蒙拍 ...

師兄
先唔評價Nolan的作品
你要評論票房
我由BATMAN BEGINS講起(以下全部用美元計)
BATMAN BEGINS $374million

THE PRESTIGE $109million

THE DARK KNIGHT $1billion

INCEPTION $825million

THE DARK KNIGHT RISES $1.8billion

INTERSTELLAR (still releasing) $621million

唔明白師兄點解話Nolan累電影公司蝕錢

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
堅持一夫一妻制 + 10 + 10
陳永仁 + 10 + 10
Logan + 10 + 10
legoholic + 10 + 10
jayjay + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

DEUS VULT??✝️

白鑽玩家

teddy 發表於 2014-12-16 15:17
所以變形金剛一直都有入圍Oscar而《夜神起義》就一項入圍都冇,今次《星》若果冇提名影迷又要出來嘈嘈貢 ...

我想唔TF4今次有冇提名??
金酸梅實走唔甩!!

評分

jayjay + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

teddy 發表於 2014-12-16 15:17
所以變形金剛一直都有入圍Oscar而《夜神起義》就一項入圍都冇,今次《星》若果冇提名影迷又要出來嘈嘈貢 ...

其實, 嘩眾取寵有咩問題? 一定要用"專業手法"先至叫電影?

電影講到尾係創作, 表達到自己想表達的東西就足夠了. 唔通一定要用草書黑色墨水先叫寫大字咩~~

嘩!! 唔講唔知原來Nolan抄咁多作品!! 咁佢真係好勁呀, 抄都抄得好睇過人喎~

白鑽玩家

請問c兄如何界定米高貝亂來而路蘭就係用心?米高貝既電影票房肯定高過路蘭,電影公司唔會蝕錢,派拉蒙拍 ...

評價Nolan作品
佢拍嘅The Dark Knight已經被美國影壇譽為最佳英雄片
因為佢着重人性刻劃唔似Michael Bay整一大推CGI、瘋狂打完一餐就散場,佢會精心炮製劇本
唔會濫用CGI,着重真實感,所以咁多人先鍾意睇佢啲戲
不要忘記The Dark Knight嘅Heath Ledger贏咗奧斯卡最佳男配角,而INCEPTION橫掃4個奧斯卡
Nolan勇敢去嘗試不同題材,除咗Batman之外從來都冇拍過續集、呢點已經值得尊敬

評分

查看全部評分

白鑽玩家

gashapon 發表於 2014-12-16 15:37
其實, 嘩眾取寵有咩問題? 一定要用"專業手法"先至叫電影?

電影講到尾係創作, 表達到自己想表達的東西就 ...

同意
用心拍電影的導演得到觀眾熱捧有什麼問題??
做得好自然有人賞識!!
這是無可厚非的!!

評分

查看全部評分

鉑金玩家

美國名家編劇Robert McKee今年接受內地網站訪問時,就鬧爆《星》片的假道學、假仁義,部分言論一針見血,撕破路蘭的神棍面目。以下為部分Robert原話,留意紅色字體部分,本人十分認同:

如果有 1 到 10 分的話,我給《星際啟示錄》打 3 分。這部電影的故事講得很糟糕。它很做作,而且煽情,電影裡的人們都在哭來哭去,馬修麥康納在那哭,麥迪文也在那哭,如果一個導演讓演員用這種哭了又哭的方式去演戲,那就意味著他根本想不到別的辦法。他不知道一個人在面對某些事情的時候應該如何表現,於是就說,那就流些眼淚吧,觀眾也就會動感情了。

這部電影的表演也很糟糕。我們也不期待一部科幻片的故事能講得有多好。但是不管你這裡面有什麼黑洞、蟲洞,對於一部科幻片來講,講故事是有規矩的。這部電影直到電影的最後一分鐘,都沒有講故事的規矩。這也是人們會認為有奇觀場面的電影就沒有好故事的原因,因為總有基斯杜化路蘭這樣的編劇,他們想要假裝很有精神訴求的樣子,他可能有一些精神上的理念,但並不意味著他擁有對靈魂的洞察力,不意味他懂得生命的真正價值,懂得人與人之間的關係。[/backcolor]

路蘭仍然是用膠片在拍對嗎?他喜歡這種質地吧,嗯,可是如果他總是在講糟糕故事的話,那麼對他也沒什麼好處。IMAX、膠片或者是用不用特效,都是一樣的。關鍵的問題在於,在拍成電影之前,故事存在於故事板上,然後會被演繹出來,這之後才是如何去錄製這些圖像的事情。所以這些都沒什麼關係,真正要緊的是你要講的故事。

白鑽玩家

變形金剛其實只係長篇廣告片,冇錯佢係好收得,齋賣玩具已經賺了3億美元
so what??第4集, Michael Bay為咗谷票房,不惜同大陸合作,將電影化為政治工具、劇情比頭三集更加無厘頭 ,結果劣評如潮,美國本土票房係系列首集低於三億美元的電影,有三成收益都係來自大陸!!
唔通呢啲電影又好值得觀眾追捧??

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我舉個例子: 我自己就一d都唔喜歡王家衛的電影, 感覺好悶~ 不過又好多人認為佢好有才華, 而且佢都得到唔少的獎.
但我又真係未試過佢套套電影都講佢拍得唔好, 好悶 whatever. 始終口味人人不同, 我唔喜佢style, 最多只係唔去睇佢電影, 唔需要邁什麼佢唔pro etc.

套用我之前講的例子: 如果我唔喜歡一個女子, 正常都唔會keep住同人講佢有幾差吧, 最好只係講佢唔係我style, 直接d大不了講佢樣衰. 相反如果見人就同人講我唔喜歡果位女仔, 佢份人好衰等等, 我反而會諗是否因為佢曾經reject過你而令你因愛成恨? (俗d講: 葡萄)