設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[手機照及其他分享] 窮貓奴初嘗微距大光圈

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Tamron AF60mm F/2 Macro,一支出咗好幾年既鏡頭,一支咁多年以黎無Upgrade版本既鏡頭 ,一支較少人用既鏡頭 ,一支老手會視為入門鏡頭,三餐不繼既SonSon會視為巨額投資既鏡頭 。入手個幾月後唔怕醜地同大家分享吓用後感

一直以黎因為資金緊促,想有限價錢買到一支微距加大光圈鏡頭。睇返Sony............平價既冇二合一,中檔既SAL50M28評價又普通,貴既蔡司當然唔駛諗啦。至於Sigma.............心理上覺得唔耐用,所以唔考慮。最後睇到Tamron G005,雖然支鏡歷史較久,網上亦較少人使用,但價錢及功能完全合乎我要求,雖然焦距60mm對唔係用FF機既我仍覺長D,但呢D係使用習慣多,應該可刻服既,好……一於投資一舖圓吓夢想(以下照片全用G005拍攝)

梗係要幫屋企小朋友試吓鏡啦

第一次殺入上環海味街入埋舖阻人做生意實習吓先

咁啱青衣城有微型藝術展,加上模型都好多貓貓,又去練習吓

用後感

優點:~不到$3,000,價錢經濟
   ~F/2 + Macro實用
   ~鏡身輕便,袋多支鏡都唔係問題
   ~鏡頭銳利
   ~內對焦系統,微距唔駛就住撞到主體,夠方便
   ~附有MF制,方便微距手動對焦

缺點:~機身造造工膠膠地外觀唔專業
   ~無限遠至微距對焦較耐
   ~60mm換算後變成90mm太長,如改為50mm較理想

當然小弟仍係新手一名,觀感亦可能較片面,技術運用上仍要好好緞練,希望日後多支鏡傍身亦可多加練習,各ching亦多加指點

評分

參與人數 16威望 +368 金錢 +132 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 精彩報告
agic + 10 + 10 超正!
lkljason + 10
uegili + 10 + 10 超正!
corolladv + 4 + 4 精彩報告
edlsang + 10 + 10
阿正 + 10 用家心得
小瑟 + 200 用家心得
rlwk2009 + 10 + 10
wil-wil + 20 + 20 精彩 Report
player + 8 + 8
ahnel + 30 + 30 精彩Report
lawrenceleekm + 6 正!
alibabar + 10 精彩Report
kayin008 + 10 + 10
titus614 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Tarmon既鏡都真係唔錯, 定價又冇大廠N記同C記禁高~good choice
d相機都好sharp好靚~Thanks. For sharing ...
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢支睇嚟都唔錯, 而且價錢合理~~!! {:9_428:}

我發覺我唔使買鏡頭啦, 淨係問大王九爺同貓奴你借嚟用已經得啦~~!!!

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ykluk 發表於 2013-4-3 11:03
呢支睇嚟都唔錯, 而且價錢合理~~!!

我發覺我唔使買鏡頭啦, 淨係問大王九爺同貓奴你借嚟用已經得 ...

唔好問我...............大王同九爺D架生先match到六爺你身份嫁

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

SonSon 發表於 2013-4-3 12:31
唔好問我...............大王同九爺D架生先match到六爺你身份嫁

我身份咪就係小書僮一名囉~~!!! {:9_409:}

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

very nice!!

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

支鏡性價比真係幾高~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

靚呀

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

期待sonson 兄 ,更多貓咪相分享 !!