設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] 廢話既CD盤開箱文(第三頁已經upload咗開箱相片了⋯Luxman D-03)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

成日睇d師兄都有箱開⋯而且自己一直都係靠部飛記BDP-9600 Blu-Ray 作AV及2 channel之用,心唸一直好想正正經經入部CD player 睇吓係咪一如d師兄講CD機同Blu-ray機播出嚟music完全兩回事⋯
由Yamaha SA-2000啱啱推出開售到而家一路周圍試吓又提唔起衝動真係買⋯其實大大話話我由三幾千蚊價位試到七八千蚊;再由七八千蚊又加大budget到萬頭都試咗不下於十幾款型號了,甚至最近連大熱盤馬仔部SA14S1都試吓先啦⋯買唔買後話啦 !試完無錯係同d幾千蚊貨色甚至同品牌既SA8005都有好大音色改進⋯不過我禁講可能得罪好多師兄,但只係我純個人初步試聽感~SA14S1係整體都好規規距距禁演繹CD本身本質,而且值得一讚控制背景沙石俾我感覺好乾淨!乾淨到感覺好似睇4K電視禁太高淸演繹反而令我有點不習慣⋯

心唸鬼咩自己識咩嘢呀!一路只係用d三幾千蚊既Blu-ray機,同d國產幾百蚊既DVD player AB Test過基本一樣⋯就算你屋企冇人關晒窗好寧靜既環境下一按「 PLAY 」制⋯雖然有CD 音樂聲,但係連帶摩打聲;背景沙石聲咩都一樣播晒出嚟⋯

另外同場都試埋啱Budget D同埋重量都啱我要求d既SA8005⋯呢部就更加普通過普通同再低一grade既SA6004 & SA6005音質上冇咩明顯分別,完全冇衝動想入呀 !講返重量 ?買CD機講咩重量呀 !! 唔係重手d感覺PRO d咩⋯

禁我要講吓自己既所謂聆聽範圍喇 !我間公屋總面積先得果三四百呎⋯個廳頂多先一百呎,傾到牙血都出埋先可以斬半五十呎多dd可以俾我玩吓視聽玩具⋯重要有個"Must be"既要求~事原我重有兩個仔分別而家三歲半同一歲半,我老婆擔心個仔攪d器材會有危險⋯結果立令唔可以器材著地 !頂⋯咪啫係死得...器材唔著地玩條「啫」咩,唔通升晒天呀!叮⋯⋯升天得喎 !結果我不斷Search點樣D.I.Y個架上天花而又可以負重好d安全d⋯就係禁樣我所有入門級既器材,包括:AV Amp; Blu-Ray機; 兩channel合拚膽機; 穩壓牛; 拖排都上晒呢個50" x 25"左右既絲扞天花釣架上(也就是我既小型小型影音天地喇⋯)所以淨係以上現有器材~20+20+幾kg+幾kg等等都應該Overload了⋯呢次選擇CD player既升級應該都算係我既終極or 次終極器材上既升級 (不過重可以Replace一換一既⋯留返條後路先 !) 講到好遠添⋯入返正題 !

所以我今次選擇CD player都算嚴格⋯不過又帶點簡單,因為我唔唸住玩CAS,頂多頂多我再身痕可以入部輕飄飄細細部既DAC啫我就ok了...

去到呢度要暫時停一停⋯賣吓關子先 ⋯!結果皇天不負有心人俾我搵到一部信自己耳仔而令我有感覺既CD 盤了⋯不過唔係咩Made in England; Made in France; Made in Japan; Made in Germany......而係Made in CHINA !

多謝收看...過幾日出埋續集

評分

參與人數 9威望 +89 金錢 +80 收起 理由
大衛丁丁 + 10 + 10 用家心得
gliwaiwai + 9
waterman + 10 + 10
hh12 + 10 + 10 絕對認同
billy829 + 10 + 10
momolee + 10 + 10
danny-2000 + 10 + 10
alexming0101 + 10 + 10
ctmk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

等你開箱

鑽石玩家

期待下集

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

等您下集

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

留名睇下集~~~~

黃金玩家

期待

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

期待下集…不過冇錢買…
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

期待

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章

等出下集

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

旗袋下集