設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 誤打誤撞下 新手調教十仔 phase 及 距離 分享 - 下集!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先多謝kefana 兄既指教!  舊post答唔到咀所以唯有開新post講下集. 睇完你個post學到唔少野, 多謝!! 雖然我隻"夾硬"叫做十仔既小喇叭用唔著, 但將來...... 唔係講緊下一秒…….. 舊野又益我老豆, 換左佢!

講返正題, 下集係, 我以師兄上集既基礎, 禁完一輪計數機 , 發覺微調距離應該可以當調phase用既, 小弟試下用有限既表達能力講下故仔, 各位大師即管插, 唔好插眼呀唔該!!  我錯左插完記得教返我喎唔該!! 理論如下: (小弟一大論廢話亂狗金o翁, 相信無乜邊位師兄有興趣睇得晒喇...... )

前文:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=80728&extra=page%3D1&page=1

跟進外國文章:
http://www.whatsbestforum.com/showthread.php?2990-Subwoofers-and-Time-Relationships&s=41f90c03cadfff959d397d278d0271e0

以上老外文章指出:
1. 原來呢位"sound doctor"大師原名叫Barry Ober, 係JL既首席技術顧問, 曾製造多個JL靚聲十仔.

2. 原來佢既"Group Delay"理論條公式係咁既.....

音速 = 每秒1126尺, 即0.000888秒行一尺

"JL"十仔慣常慢千份之九秒, 即0.009s

若要計算延遲補償的話, 用延遲時間除以每尺音速, 0.009 / 0.000888 得出 10.135尺.

即係話要在AV amp度set十仔距離為「實際距離 + 延遲補償10.135尺」黎呃部amp做到所有channels同部出聲題效果.

不過千份之九秒既差別對我既木耳黎講就真係未必聽得出喇 , 起碼我隻cheap雞十仔應該出唔到咁準確先啦......

反而我覺得如果無得調phase既十仔應該可以用呢個"調距離" 既方法去教in-phase喎. 目的係offset少少人耳聽唔出既距離差別黎令十仔早dd或遲dd開始製做音波從而就返前置主喇叭打出黎既音波同步到耳仔. 講緊既只係80Hz(如set 80Hz crossover的話), 因為主聲道同十仔在crossover頻段有機會一齊發聲, 在此情況若phase不對就會互相干優甚至底消.

數懅如下:
-        上回講到, 音速行每尺要0.000888秒. 咁以我Y記2020為例, 喇叭距離調教係加減0.2尺. 即是話每加或減一格的0.2尺, 實際係提早或延遲0.0001716秒. (呢度標住”A” 先!)

-        而crossover set 80Hz的話, 80Hz音頻即是每秒完成80個完整sin wave, 又即是每個完整sin wave係80份一秒, 即0.0125秒

-        所謂一個sin wave 分360度相位 (如下圖), 如果用每格5度相位黎平分的話會分到72份. 咁將完整360度sin wave既0.0125秒除開72份, 其實每移5度相位就可以當作移左0.0001736秒. 再睇返上面個”A”, 咪即係大約0.2尺囉.

-        咁即係話, 如果set 80Hz crossover的話, 先度十仔實際距離, 再加上廷遲補償 (不過如果唔係用JL, 其實大家又點知隻十仔delay幾多呢?), 跟住就可以播住80Hz音頻, 只用前置同十仔出聲, 在amp度微調十仔距離做兩次:
1. 第一次每0.2尺加上去, (即當作每5度相位), 睇下邊個位d聲最match, 最多加14.4尺(即最多一個完整360度sin wave).
2. 第二次就調返轉每0.2尺減落去. 綜合兩次結果後再考慮邊個調得最少既就係是好既方案…..
以此方法最差既情況都係90度及270度, 即係十仔最多提早或廷遲0.0031248秒發聲, 我估聽唔到出??

多位師兄, 以上戊論點睇呢? 好笑嗎??

評分

參與人數 15威望 +142 金錢 +142 收起 理由
circleli + 10 + 10 用家心得
momolee + 10 + 10
keke323 + 10 + 10 一定要加分
ricoy288 + 10 + 10
1tony1 + 10 + 10 精彩報告
SFC + 6 + 6 精彩報告
qq1122yq + 10 + 10 一定要加分
aalun22 + 10 + 10 用家心得
nflam + 3 + 3
bigair + 10 + 10
MDLP + 10 + 10
joelcan + 10 + 10
louis001 + 10 + 10
oldappletree + 3 + 3 一定要加分
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

好似行得通 (利申physics有C)
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

聽落去又幾有logic。需然我D左physics但可以一試

鉑金玩家

我剛玩 所以我完全唔明。。。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

文科生,聽唔明 點都要加分

白鑽玩家

我隻SW同部AVM於180度都是16ms

似乎應該用31.25Hz做相位頻段

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
sclendan + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

多謝sclendan分享,
另一種old school啲嘅方法係play一個crossover嘅file(如80hz)之後一路用距離去揾正確嘅delay。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sclendan + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

白鑽玩家

chhanthony 發表於 2014-9-25 07:37
多謝sclendan分享,
另一種old school啲嘅方法係play一個crossover嘅file(如80hz)之後一路用距離去揾正確嘅 ...

呢個方法理論上是可行
但要考慮到
單以80Hz計90deg(1/4wave length)之內
可能移動範圍已經有3尺半

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

之前小弟有關相位嘅簡單分享,樓主有時間可以去望望。
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=3

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
sclendan + 10 + 10

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁數學既方法要慢慢研究下先