設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 萬事俱備,只欠開工 [報告已出]

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

終於買齊晒 d 野,
今晚開工有排攪{:9_415:}

先黎個初步小報告

BR player: Sony 470 (型號唔係太記得, 4 年前貨仔)
amp : Onkyo TX-NR1030
Front Speaker : klipsch RB51II
Center: Klipsch RC42II
Surr : Klipsch RS41II
SW : Velodyne spl 800 ultra
FH & RH : Mirage MX (原有裝備)

1st AMP Crossover setting:
Front/Center/Surr/ FH&RH : 150hz
LFE : 120hz

SW crossover : bypass

先用音壓計將各 channel set 去 75hz
跟住攪十仔個 phase, 呢個過程用左我最多時間

我用左將 front speaker 調轉正負果個方法去 TEST
整黎整去 d woo woo 聲一模一樣
後尾發覺會唔會 front speaker 既 crossover 太高??!! 即刻將佢 set 番做 80hz

再做一次 TEST 發現係 180 個位 (只有 0,90,180,270 選擇) woo woo 聲細左少少
但係點都做唔到無聲或接近無聲, 希望各高手指點指點

再黎首先 play 隻 batman dark knight 試試佢先 (因睇得最多同最有印象)

試左幾段
第一個俾我覺得有明顯改善既地方唔係 d 聲, 係個畫質
清晰左, 細緻左, 同埋層次感好左, 仲要係都幾明顯果隻 (起碼我呢 d 新手都感覺到)
尤其是一開始有一幕小丑拎住個 mask 再 zoom 埋去果度, 果 mask 真係 detail 左
另外仲有 2 個賊係天台個段, 地面 d 石仔 sharp 左

跟住到聲音方面

可能因為我隻木耳既關係, 感受到既野真係唔多
除左因為 surround 由上面移到去耳仔 level 而感受到既定位改變之外
其他音質既改變又唔係太感覺到

中置人聲有時仲係覺得朦朦地唔係太清楚咁

低音方面有時覺得好似融合到, 但係有時又會過大出現 bloom bloom 聲

至於個條鴨毛

拎左隻老變 4 黎試 (睇左 30 分鐘左右), 真係唔係好聽得出個效果 (又或者係 speakers 跟本發揮唔到 / setting 出錯)
除左有一幕粒導彈由穀倉飛去屋果度明顯聽到粒導彃既飛行軌跡之外
其他地方真係似有還無 {:9_419:} , 我都唔肯定係唔係鴨毛

總結 :

比到驚喜我既竟然會係畫質方面, 只係換左 amp 可以有咁既改變
唔怪之得好多 ching 都話留 d 錢換器材好過換線
因我之前條 hdmi 試過由跟機線換做 AQ cinnamon, 出黎既分別真係唔明顯

音質方面可能本身資質問題, 感受到既野真係唔多
亦都比唔都咩 comment

今晚再試下轉下 d setting, 睇下會唔會試得出有分別

小小感想, 有咩失禮既地方唔好見怪

評分

參與人數 15威望 +156 金錢 +156 收起 理由
malingshe + 6 + 6 精彩報告
kc275 + 10 + 10
edison133 + 10 + 10 超正!
wadee + 10 + 10
ck76post76 + 10 + 10 用家心得
Samson2011 + 10 + 10 精彩報告
衰仔樂園 + 10 + 10 一定要加分
pclai2000 + 10 + 10 正啊
billy829 + 10 + 10
ykluk + 20 + 20 超正!
leo25 + 10 + 10 一定要加分
sclendan + 10 + 10
chuwing + 10 + 10
eddychoy04 + 10 + 10 一定要加分
yin912 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

恭喜師兄,等報告。
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

弓起弓起!

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

快出報告

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Wa , 正 !

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

快D出報告

黃金玩家

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

銀級玩家

恭喜~