設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 入耳人聲耳機:ATH-IM02 聽感 + SE535R 比較 + Heaven VII 小聽感

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前言
見最近日本円咁低,又有朋友 2 月去日本,想入番隻 IM02,今日就去左試~

Audio Technica ATH-IM02 比我既印象幾好,細耳膠(好似係)勉強戴到。店員話依款係冇 demo,佢開隻新既比我試(當佢係啦),咁就當以下聽感係未煲過既 IM02 啦!

我既要求/我鐘意既聲:
人聲凸出、人聲前、人聲有感情,少 BASS,樂器/配樂後

使用設備:
HIFI E.T MA9 + 平衡卡(未煲盡)
系統用 Rockbox

Audio Technica ATH-IM02 聽感
IM02 比我嘅感覺係偏向高頻,高音尖左,唔重口味既可能會認為太尖,但我又感得 ok 喎 ;人聲前,同 SE535R 有得比,尤其係女聲,bass 唔多但下潛深,整體聽人聲的確幾好。 不過亦有唔好既地方,第一,因為 bass 深,所以聽偏高音既人聲同時又多 bass 既歌會有少少搶黎搶去既感覺。第二,男聲有輕微變音(好輕微),我都可以接受。第三,高音樂器有啲怪,有啲散咁(我唔聽樂器,所以唔識形容...)
總結,雖然香港定價唔合理,但相比其他品牌,就我既要求而言,可以講係入門人聲首選(尤其女聲)。
比較:Audio Technica ATH-IM02 VS Shure SE535R(紅)
同 SE535R 比較,SE535R 較全面,男聲比 IM02 好少少,而且 bass 又冇咁深,加上個人認為 Oyaide HPC-SC 黑色耳機線配戴感較好。至於女聲,IM02 會好少少。
另外,感覺上 SE535R 開得越大聲人聲就越前而樂器等其他聲就前少少(大概係),但 IM02 就係整體都前左。

同場加映:Final Audio Design Heaven VII 聽感
講到人聲耳機,店員推介我試下,咁我咪試下囉,一試之下,哇,正呀 ,人聲前,男女聲都幾好,人聲好前,分分中前過 SE535R,而且樂器/配樂直係後左唔少,bass 又少,人聲好正,啱晒我,可惜我戴唔到(戴得唔好) ,外型設計又怪 ,唔容易戴,我左耳又特別細,唉...。

銀級玩家

Heaven VI應該會易戴D

專業玩家

unique melody 系列嘅耳機可以一試 ,人聲都幾出

星級玩家

425女聲正

星級玩家

【科技玩家 NXU】

chancheuklung 發表於 2015-1-4 15:09
unique melody 系列嘅耳機可以一試 ,人聲都幾出

UM 邊款人聲特別正?我驚 bass 太多/太深,亦唔知邊度有得試...

星級玩家

chancheuklung 發表於 2015-1-4 15:09

UM 出咗 universal 版?
佢不嬲係 CM 嚟?

星級玩家

【科技玩家 NXU】

ykchow11 發表於 2015-1-4 17:42
UM 出咗 universal 版?
佢不嬲係 CM 嚟?

CM 先係我既主要目標 haha

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=205744

專業玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-4 16:52
UM 邊款人聲特別正?我驚 bass 太多/太深,亦唔知邊度有得試...

unique melody miracle(6單元)或mentor(10單元),前者bass應該冇咁多,2隻right shop都有universal 版同有得試 ,如果唔啱仲有隻過萬元嘅manson(12單元)順便試埋

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jasonfoknxu + 1 Thanks

查看全部評分

星級玩家

chancheuklung 發表於 2015-1-4 19:48
unique melody miracle(6單元)或mentor(10單元),前者bass應該冇咁多,2隻right shop都有universal 版同有 ...

How about Merlin for band sound?
Thx.

專業玩家

ykchow11 發表於 2015-1-4 22:06
How about Merlin for band sound?
Thx.

我試過for band sound都ok, 不過bass冇咁勁