設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 尋人聲 CM 日記 3:UE 4 Pro、IERM、VRM 聽感分享【22-1-2015 更新】

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

【22-1-2015 更新】
====================
今日再去試左 UE 4 Pro 同 VRM,「裝備」同上次一樣,都係 MA9 + 平衡卡,試聽時係用 Rockbox 系統,digital 音量係 「-10」。
再度試聽 Ultimate Ears 4 Pro - 清新少 BASS 嘅平價 CM
先講 UE 4 Pro,同我依家用緊既 Shure SE535R 好唔同,如果 SE535R 係重味精既話,UE 4 Pro 就係清水。整體都幾清,人聲偏前,有感情,中高/高頻不錯。bass 好彈,比 SE535R 仲要淺,量就好似差唔多。某啲日系女聲真係好好聲,又唔貴,真係有啲想入手~

再度試聽 Ultimate Ears Vocal Reference Monitors - 凸出人聲嘅特別 CM
跟住就係 VRM,整體同 4 Pro 幾似,但冇咁清,加番啲色彩。人聲比 4 Pro 前,包括男女聲。Bass 方面同 4 Pro 相似,都係好彈,不過就重啲深啲。聽唔少人聲為主嘅歌都幾正,VRM 可以凸出到歌中人聲又唔會冇左背景,幾想入手,但價錢…唉…暫時只可以考慮吓…

試聽 Noble 6 - 人聲好出嘅 IEM
之後問左店員,佢推介左隻 Noble 6 比我,不過我唔知 CM 版係咪一樣。一試就覺得唔錯,bass 少,多過 4 Pro 少少,人聲前過 VRM 少少,男聲特別好聽,女聲都唔錯。點知仲貴過 VRM,而且冇咁主流(其實唔係問題),加上我想玩 CM(我左耳較細,想舒服啲),所以最後放棄依隻。
====================

前言
琴日本應係試 ATH-A2000X 嘅,點知揾左好內發現竟然冇度有得試...咁就去左試 ATH-IM02,詳情可看人聲耳機日記:ATH-IM02 聽感 + SE535R 比較 + Heaven VII 小聽感,之後就去左試 UE CM。

我既要求/我鐘意既聲:
人聲凸出、人聲前、人聲有感情,少 BASS,樂器/配樂後

使用設備:
HIFI E.T MA9 + 平衡卡(未煲盡)
系統用 Rockbox

Ultimate Ears 4 Pro
勉強戴到,一聽有種清新嘅感覺 ,人聲偏前,少 bass,(印象中)樂器/配樂後,又幾唔錯喎,可能係夾 MA9,人聲幾前,直係幾好 。同其他 CM 比又唔貴,等我下星期去買 Headphone 時試清楚啲先~

Ultimate Ears In-Ear Reference Monitors
戴唔到,同 UE 4 Pro 比,IERM 好似差唔多,最大分別係嗰 BASS,嗰 BASS 重左下潛深左 ,人聲都 ok,同 UE 4 Pro 差唔多,但比我揀會揀 4 Pro,因為 BASS 冇咁深

Ultimate Ears Vocal Reference Monitors
都係戴唔到,試嗰款係女聲版,諗住冇 BASS 啦,點知原來有 ,好彩唔多,其實整體都同上兩款差唔多,不過女聲正左 ,下星期再去試

舊日記 - 尋人聲 CM 日記系列:
尋人聲 CM 日記 2:Rhines Stage 2 聽感分享
尋人聲 CM 日記:VE Stage 2 VS Westone ES5

新仔玩家

其實最近細佬我都搵緊CM
UE 4pro 同 VE / Rhines S3
係我心水 依家都15 16緊
不過都係等我去試哂其他品牌先去馬
下星期應該會試埋 Noble, AAW(新加波牌子?), UM 同埋CW  先
我搵緊D平衡既聲音:D 聽人講K10好似幾好,下星期重點試下佢先

銀級玩家

公模同CM個聽感未必一樣喎。
同埋樓主可唔可以group埋同一個post講。

新仔玩家

有無試過westone w60

星級玩家

【科技玩家 NXU】

xoiceland 發表於 2015-1-16 13:40
有無試過westone w60

好內之前見到試過下,冇特別

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

用緊IERM, 完全唔覺BASS重同有下潛深
係當首歌需要BASS時先會出現, 但個BASS係重質不重量

人聲表現亦好好, 唔會話有甜味或特別柔

唔排除係PLAYER問題, 小弟用緊DX90 MID GAIN直推

星級玩家

【科技玩家 NXU】

44244434589 發表於 2015-1-17 00:44
用緊IERM, 完全唔覺BASS重同有下潛深
係當首歌需要BASS時先會出現, 但個BASS係重質不重量

我上星期再試左一次 IERM,IERM 都係唔啱我,人聲較普通,而且 bass 幾深

P.S. 我極重口味(只愛人聲,好多人都話 SE535R 少 bass,但我就覺得啱啱好)

高級玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-17 00:49
我上星期再試左一次 IERM,IERM 都係唔啱我,人聲較普通,而且 bass 幾深

P.S. 我極重口味( ...

樓主的口味好特別,可能只有調eq 才 尋找到想要的人聲

或者可以試下聯絡 UE整ueprm,聽說可以個人化調音

星級玩家

【科技玩家 NXU】

petercky 發表於 2015-1-17 01:30
樓主的口味好特別,可能只有調eq 才 尋找到想要的人聲

或者可以試下聯絡 UE整ueprm,聽說可以個人化調音 ...

prm 香港好似唔造,要造既話要去日本,而且價錢唔平,早就放棄左…

P.S. 最近先發現已經「投資」得太多錢係音樂設備上
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

何不試下Cardas5813 ?