設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小寶老豆

[喇叭組合] 終於有機會出開箱文喇!Dynaudio Excite X14

黃金玩家

lisztian 發表於 2016-8-8 08:38
係lo...............

師兄,是否有蛇入手?

星級玩家

toybidder2008 發表於 2016-8-8 14:43
師兄,是否有蛇入手?

係呀,入手唔夠一個月

黃金玩家

lisztian 發表於 2016-8-8 18:00
係呀,入手唔夠一個月

有乜評價?

星級玩家

toybidder2008 發表於 2016-8-8 23:33
有乜評價?

呢度咁多強悍既師兄,評價我就冇資格,分享下睇法啦......

而且我係由cheap cheap 既active speakers (~$2000一對)換做AMP + passive speaker,改得太多,好難知道x14貢獻幾多,但AMP 同 X14第一次開聲已經羸我舊setting好多。

我聽70% 古典,JAZZ 20%,POP (international) 10%
我鍾意分析力好,定位清楚,音場合理地開揚,較中性,三頻平均(我好怕過份凸出高/中/低既turning)

最印象深刻係佢定位好好,聽bach 4 pianos concerto,完全聽個4部琴前後左右位置。而係我個環境(~3m x 2.5m),X14係夠氣勢,聲音較中性。之前有考慮LS50,R300,Dali Menuet,有師兄推薦x14,最後的確佢最啱我口味。(應該講係呢個價位黎講,我唔識有更好既選擇)

買個時試聽過X18 (同X14 side by side),X18係好好多,音場同氣勢更好,而價錢都只係差X14 3千。可惜我地方太細,如果唔係土地問題,我一定選X18。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

lisztian 發表於 2016-8-9 00:30
呢度咁多強悍既師兄,評價我就冇資格,分享下睇法啦......

師兄有試過dali  menuet?兩者比較如何?
另外,想問吓師兄用乜amp推x14?

星級玩家

toybidder2008 發表於 2016-8-9 08:33
師兄有試過dali  menuet?兩者比較如何?
另外,想問吓師兄用乜amp推x14?

有試過dali  minuet(仲同一間店試,不過唔同時間),覺我佢冇X14咁"開揚",樂器既分離度同定位唔夠x14好,氣勢都係x14好好多,但dali  minuet聽小型野好似細膩D。

我用緊本地製作既N & E audio EC2

黃金玩家

lisztian 發表於 2016-8-9 08:55
有試過dali  minuet(仲同一間店試,不過唔同時間),覺我佢冇X14咁"開揚",樂器既分離度同定位唔夠x14好, ...

同一間有埋dali menuet?

小弟真係冇為意添

星級玩家

toybidder2008 發表於 2016-8-9 10:57
同一間有埋dali menuet?

小弟真係冇為意添

冇記錯的話...........但可能記錯 ,但都係同一橦大廈

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

恭喜晒!!! ching

星級玩家

恭喜恭喜, 師兄對喇叭實在太靚啦~~