設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《天空之蜂:核爆8小時》 少量劇透影評

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好,  自從小孩出世之後都好耐無去睇戲. 其實本身是打算想另一套的, 不過時間就唔啱, 又唔想白行一趟於是睇了呢套. 點知睇完又覺得幾好睇.

小弟一向對日本電影無太大興趣, 好大的原因係因為”聽唔明”, 要睇字幕先至明白電影講咩.  但見故事都係講”有限時間內的危機處理”, 於是就照睇了.
先不講劇情, 我自己覺得除了2個主角同某幾個角色之外, 其他演員都有少少浮誇. 好似”大聲就係好戲咁”.  攪到睇睇下都有d”洗唔洗呀…”的感覺. 而且某d角色我覺得真係可有可無, 但又無啦啦用了不少時間去講成件事, 感覺就好似睇金田一時驚你唔明壞角點解要咁做, 一五一十連只得佢知的心路歷程都講晒出來咁, 少少 ”太過畫公仔畫出腸”的感覺.
不過整套電影個流程大致上都幾緊張, 雖然未入場都估到最後係點 (只係一開始未必知”主謀”係邊個) 但一路睇一路見成team人拆招, 解決問題, 令我都睇得好投入.  不過科學水平上, 電影的設定都流流地, 唔知係咪怕太深無人明核電廠的運作係點吧. 而且用直昇機想撞擊核電廠而發生意外, 可能性實在太低. 其實核電廠的設計係就算戰機高速撞上都無事, 更何況只是”free fall”的直昇機, 當然又無可能用天災來迫政府, 飛機又無可能停在上空8小時, 因此設定上只能用直昇機吧.

故事簡介:  故事一開始是講日本最大型軍用救援機”大蜂號”在交接當日被劫走, 而且飛去了新陽核電廠上空, 威脅日本政府必須要將全國的核電廠停產(而且令佢地無法再運作). 由於大蜂號只有運作8小時的油量, 因此各方需要在呢8小時內解決問題.
故事內部唔太多劇透, 等各位入場時自行感受吧~~

睇完其實都有少少反思. 人一方面又依賴能源去令生活更方便, 一方面又對產生能源所帶出的問題漠不關心. 就算出事都好似唔關自己事咁. 睇完結局其實都有少少無奈, 因為如果要為了用少d電而改變生活模式, 相信未必人人都做到. 情況就如自己住的大廈, 假如某日要維修供電系統而晚上停電幾小時, 相信已令大部份人叫苦, 幾小時都咁辛苦, 何況是長期性的. 主謀本身又唔算反核, 最無奈的反而係事情完結後, 大家又當無一回事, 繼續生活直到下一次災難出現又再反省下咁.   

分數方面: 如果唔太理電影中的science, 只睇劇情都有7分. 但如果睇親電影都會指出"邊度唔真實", "現實無可能發生呢d事", 咁就唔建議去睇了~

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
bigair + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 50 + 50
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
+ 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

返而對呢部日影有興趣, 不過係驚東野圭吾會間唔中失手, 加上呢類日影災難片種一定係最危急關頭會有婆媽情節

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

SonSon 發表於 2016-1-29 10:37
返而對呢部日影有興趣, 不過係驚東野圭吾會間唔中失手, 加上呢類日影災難片種一定係最危急關頭會有婆媽情節 ...

其實未睇都估到結局, 不過過程都算緊張~
我連導演係邊個都未知, 所以都唔知佢出過咩作品哈哈~ 見有時間就睇, 結果又比想像中好.  

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

gashapon 發表於 2016-1-29 11:37
其實未睇都估到結局, 不過過程都算緊張~
我連導演係邊個都未知, 所以都唔知佢出過咩作品哈哈~ 見有時間就 ...

東野圭吾係小說作家, 寫推理懸疑小說多, 科幻呢類題材好似少D, 神探伽利略咪出自佢手筆

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我剛剛睇完小說。
其實呢套戲(小說)想講出一樣野,當有d野大家都覺得唔關自已事時而選擇沉默,其實就正正係幫自已埋下一個計時炸彈。
犯罪者其實都知核電廠並唔係最可怕既"怪獸",反而係其中一種"負產品"破壞力可能更恐怖。
所以想籍著呢件事故令政府及市民有所警惕。

"俾密蜂針過既人至會知道被針後有幾痛。"

所以"天空之蜂"就係當架直升機係天空既一隻密蜂、亦即係犯人既外號。

有興趣可以找本小說黎睇睇。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

verdy 發表於 2016-2-2 17:18
我剛剛睇完小說。
其實呢套戲(小說)想講出一樣野,當有d野大家都覺得唔關自已事時而選擇沉默,其實就正正係 ...

我都幾同意佢呢個point, 不過都認為如果下下咁諗就太負面了. 等於任何一件東西都可以用來殺人. 磚塊可以起屋, 又可以掉死人.

我感受最深都係生活上為了方便而需要加強能源的產生. 但原來有可能會令個社會返唔到轉頭, 簡單來說就係未必可以完全控制任何事, 只要一次意外就可能令大範圍的地方無法居住. 都有反思是否為了方便就無需理會所帶出的影響.