設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 最後一擊, Adam artist 3 + Luxman DA-250 + OPPO 103D

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

銀兩有限, 想一石二鳥, 通常買幾千元筆直 DAC+headphone amp, 可以推有源喇叭又可用耳機仔細聽.

來來回回用過幾部, 耳擴大部份都好OK 嘅, 好似UD301+HDVD600, UD503, u05, 等; 但解碼前級一般都係分析夠, 不過聲音偏薄, 尤其用咗 Artist 3 之後更現形.

見一皮野有 Luxman 玩, 有齊前級耳擴, 今次咬住樹皮都要試買好D嘅, 咁就敗咗 DA250, 無論耳擴或推有源喇叭都有高分析力, 而且聲音有豐滿動態, 感覺就係..."成了", 應該好一段時間都唔洗煩轉機.

DA250 有Line in 幾方便, 因為如果coaxial 由藍光機睇blu ray 去DA250, 係用唔到 bitstream, 要先係103 轉PCM, 咁其實不如唔好 coaxial out, 但我又無AV amp, 就唯有用返103D自己解碼然後 RCA Line in DA250 再去Adam, d聲都幾正, 過一過前級令103D聲音無咁薄.

耳擴推 250ohm DT1770 夠力有餘, 本來close back 可能音場無咁開揚, 但1770十250音場夠闊亦開揚, 鼔聲錘錘有力, 一貫Beyerdynamic 好分析力, 而且有頂級耳機嘅層次.

DA250 手工無hea 造, 一扭 volumn 制就知好嘢, 重金屬感覺+ 扭friction 剛好. 相反你試下馬仔DAC耳擴果粒塑膠 volumn knob, 簡直係天淵之別.

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
benbenjapan + 10 + 10
aj2008 + 10 + 10 用家心得
momolee + 10 + 10
ibo + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄!想問da250+artist 3人聲薄嗎?
我而家去旺角吸毒!
(Post76 Android 手機版送出)
Rega Elicit R
Spendor S3/5R2 SE

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

想問ud503同da250比較係點

黑鑽玩家

alanlee212 發表於 2016-5-20 14:45
恭喜師兄!想問da250+artist 3人聲薄嗎?
我而家去旺角吸毒!
(Post76 Android 手機版送出) ...

唔薄, 聽女聲陳潔麗演唱會 “男朋友" 有豐富層次, Kit Chan 嘅 ''兄妹" 甜美有餘韻, 百聽不厭.

至於古典, 多咗深度同分離感, 之前我覺得有d碟所謂 24/96錄音音場偏窄 , 依家音場寬闊咗.

聽rock 就更立體, 鼔聲有密度唔肥, 有連綿嘅動態.
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

ilyubb51 發表於 2016-5-20 15:28
想問ud503同da250比較係點

貴好幾千蚊, 好過503係好正常, 不過估唔到各方面都赢好多, 分別好明顯無猶疑. 果種音樂感同動態係UD系列缺乏嘅, 而且音色明亮音場定位準確. 以前我唔明有人話d音色''瘦''"無肉", 依家明啦.

新仔玩家

WCHK 發表於 2016-5-20 15:59
貴好幾千蚊, 好過503係好正常, 不過估唔到各方面都赢好多, 分別好明顯無猶疑. 果種音樂感同動態係UD系列 ...

DA250,ud503 如果用headphone聽有大分別嗎?見ching你都有玩headphone

補充內容 (2016-5-23 15:57):
聲場更穩定

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

同Pioneer N70A聲音上又如何呢?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

airbee 發表於 2016-5-23 15:25
DA250,ud503 如果用headphone聽有大分別嗎?見ching你都有玩headphone

補充內容 (2016-5-23 15:57):

DA250有靚電好重要
easyliao99@gmail.com

黑鑽玩家

chopinlau 發表於 2016-5-23 16:41
同Pioneer N70A聲音上又如何呢?

唔同機種, 好難比. 不過我朋友用BDPLX88, 我同佢都覺得應該無得輸.

黑鑽玩家

HD_2 發表於 2016-5-23 16:57
DA250有靚電好重要

所有機都係, 不過無用佢條跟機線.