設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dennistam

[喇叭組合] 升級喇叭推介

星級玩家

carcarman 發表於 2016-5-31 23:17
有冇到悠揚音響試吓對morel octave6 LE書架,在這價錢中好有驚喜的。

謝謝意見, 寫低先~~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Roksan amp唔推介配PROAC喔。我建議你配Harbeth。P3ESR唔好聽,請揀C7ES3,ROKSAN C7ES3組合絕對能聽過世。

Proac 我全部新書架型號都擁有過。書架玩音質,座地音質輸少少但氣勢又贏多多。好似玩四驅車咁,你想玩轉彎型定衝刺型定係全能型?

我玩PROAC一定揀音質,其實PROAC書架的美妙處包括低音也多到嚇死人。PROAC DB1我用緊,音質大勝PROAC D18。低音,量唔輸很多但乾淨好多喔。

不過ROKSAN AMP我真係建議你拎部AMP去聽下C7ES3。記得唔好用貴線,用普通STUDIO用裸線銅線夠了。HARBETH最怕啲貴線,一唔夾聲就很奇怪。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

另外好怕個風氣係話換完呢件,好快就要換另一件。買hifi最好一個系統咁買。成個系統好聽就得,唔好話買呢件要考慮埋日後升級。

如果真係第日要升級,成套換晒佢未得囉。否則你永遠系統都沒有好聽過。

黃金玩家

david1503 發表於 2016-6-16 11:38
Roksan amp唔推介配PROAC喔。我建議你配Harbeth。P3ESR唔好聽,請揀C7ES3,ROKSAN C7ES3組合絕對能聽過世。 ...

師兄分析得好,小弟好同意玩Proac書架音色係靚d,我自己都玩過好多對Proac, 宜家等緊D2新版
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

david1503 發表於 2016-6-16 11:38
Roksan amp唔推介配PROAC喔。我建議你配Harbeth。P3ESR唔好聽,請揀C7ES3,ROKSAN C7ES3組合絕對能聽過世。 ...

謝謝師兄意見~~ 我最後決定買 Harbeth M30.1

我去試過 ProAc D20R, sonic sonus faber toy tower, 同 fwharfedale reva 3~ 覺得座地都唔太啱我, 聽人聲既細緻度同成像都比書架散, 我覺得書架集中D~

係 ProAc 代理即場試埋 D2, 我個人鐘意 D2 多過 D20R, 同我家環境佢都見意我用D2 多D, 所以最後集中再試書架~~

最後就係 D2 同 M30.1 既比較, 唔知點解我都係鐘意 Harbeth 多D, 可能係因為人手英國做同佢做工比 ProAc 好, 所以最後決定 Harbeth M30.1

最後多謝各師兄既意見同分享, 謝謝~~~~

希望我部 Roksan 攪得掂對 M30.1 啦~~

黃金玩家

dennistam 發表於 2016-6-17 12:33

我去試過 ProAc D20R, sonic sonus faber toy tower, 同 fw ...

恭喜哂,Harbeth當然手工正啦,成,M30.1真係冇買錯,我估宜家應該要過3萬元

鑽石玩家

dennistam 發表於 2016-5-31 15:30
謝謝呀~~ 學到野~~

因如果真係 BOOM, 我自己因唔識所以唔知有幾難攪, 所以有D 怕怕, 依家知邊都有得攪既 ...

樓主的環境同我差唔多,10x20尺。其實會晤會Boom,除左空間的大小,長寬比例外,器材配搭和擺位都好有關系,以前我用書架喇叭系低音較多的錄音都會Boom,現在用小落地反而唔會Boom。
如果系輕微Boom重有得攪下,如果系嚴重的Boom,系一般家居都好頭痛。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

dennistam 發表於 2016-6-17 12:33

我去試過 ProAc D20R, sonic sonus faber toy tower, 同 fw ...

M30.1我也擁有過,可能是世上最好的喇叭之一。非常不錯。但用過後我還是愛C7的獨特和靈魂。

聽人聲,M30.1絕對是世上最好的其中之一。不會買錯。

不過比你POST #1的預算貴好多喔。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

carcarman 發表於 2016-5-31 23:17
有冇到悠揚音響試吓對morel octave6 LE書架,在這價錢中好有驚喜的。

Ching呢對幾多銀兩
雞雞音響組合

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

喜喜天使 發表於 2016-6-17 14:48
Ching呢對幾多銀兩

好難推
easyliao99@gmail.com