設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

新手之5.1入門組合, 終於趕及新年前完成!(已更新)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2012祝大家身體健康,心想事成!!
小弟係剛過去2011年裡面, 得到各師兄意見及提點。再加自己小小頑固見解 (繼續用飛利浦),用咗差不多一年時間,終於構建咗現時既5.1系統。
TV:Philips LCD 46" 9704, PC: XLO Reference 2, HDMI: WW SL6 (1.4 ver.)
AV AMP: Philips AVP 9900, PC: XLO Reference 2,  
BDP: Philips BDP 9500, PC: XLO Reference 2, HDMI: WW SL6 (1.4 ver.)
PS3
STB: Magic TV 3700
Power AMP: Aconie x 1 (for Fnt R & L), Aconie x 1 (Center)   
5.1 Speakers: Topcon - Sontana
Sub: B&W ASW 600

其實,大家眼前呢一套系統,係經過好大既演化而成。
最初, 由大陸Shinco LCD TV, PHILIPS DFR 9000 & DVP 9000S + 5.1雜牌書架喇叭而成。當時因為用咗好多錢係新屋度,所以套野都係”普通入門“貨色。人有我有就算。
直至舊年,電視開始有問題,而AMP及DVD都相繼出現問題...... 而最後,BOSS亦都開綠燈俾我換野。
咁樣,先換TV,後換DVD同AMP,然後SUB仔, 之後加後級,而之後,賣走晒D舊喇叭,換入一套5.0喇叭。最後, 因為原有之影音櫃尺吋問題, 而換成現在之模樣!
我相信, 好多人(絕大部分99﹪)都未用過或未考慮過這套TOPCON喇叭!但我可以話, 呢套野野啲聲絕對唔失禮!只要你SETTING及配搭得宜。佢會俾到你唔少Surprise! 尤其是對前置, 三路座地祖合,(1X1“ 鈦高音, 2X6.5”中音 ﹠ 1X8“低音), 低頻可以去到35HZ!!當然,要個AMP夠力推先得啦。
我終於明白, 一整套完整同系5.0喇叭既重要性,當單元相同,聲低就可以做出一致既情況。音牆亦可以做到連貫既效果。當睇演唱會及動作片時, 個種感受就最深。我BOSS都感受到!
後級,是一樣值得投資既器材。因為佢可以分擔AV AMP既工作量,對前置音質提升有顯著功效。可以令你聽多好多野。雖然我套後級唔係名牌。但係幾好力同聲低不錯。記得一次我睇HiVi雜誌時, 個作者有這樣的形容AV AMP之電源分配工作, “試想像,一個籠裡面(電源牛),有獅子(影像解碼) , 老虎(聲音解碼), 大象(音量輸出)等猛獸。在同一時間,要分配電源俾佢地, 但又唔會相互影響,個種複雜性同難度有多高!“所以, 以小弟愚見,與其花好多錢係個啲所謂高級大輸出AV AMP,倒不如,分散投資!
部9500真係令我又愛又恨!愛既, 係佢既ANALOG解碼個PART做得真係幾出色。用RCA出,經AMP >ANALOG BYPASS 到後級出聲俾前置,OH!實在太美妙!分析力同人聲甜美。以我呢套CHEAP CHEAP祖合黎講, 已經”好滿足鳥“!  恨既,就係唔知佢幾時發脾氣!(T_T)
而部電視,老實講,自從我換埋條電源線,我已經唔再有任何投訢!畫面質素超班,雖然已經係2009 款色!好奇怪,換咗條電源線,音質既改善俾畫面改善仲大!
由於屋企不大,同埋怕俾人投訢.個SUB仔,我覺得只可以用到佢三成功力。。。。。。(﹣_﹣”)
而啲線材, 都係朋友轉贈,所以不要問我邊度買!哈哈哈。
多謝各位師兄!祝龍年行大運!弓起弓起!

(現在更新後)

AV Sys.jpg

My System

My System
B&W ASW600.jpg

評分

參與人數 5威望 +48 收起 理由
rlwk2009 + 10
terryc + 10 nice gear
fuman0123 + 10
leo25 + 10
mchim3010 + 8

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@@十仔做咩吾放地

鉑金玩家

回復 2# blindfaith3by8

因為唔夠位。BOSS都有問過呢個問題!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  blindfaith3by8

因為唔夠位。BOSS都有問過呢個問題!!
tiggerjason 發表於 2012-1-26 17:22

呢個位得吾得??

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

鉑金玩家

回復 4# blindfaith3by8

呢個位BOSS, REJECT咗!
佢話個SUB仔, 阻住佢淋花!!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好欣賞師兄既執著

鉑金玩家

回復 6# leo25

都係細路時候,飛利浦帶俾我良好嘅印象。
所以先有這種堅持!

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 5# tiggerjason

呢個已經唔係問題!已後你淋花咪得囉!

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# tiggerjason

最緊要自己滿意,因為套架生係你自己!

鉑金玩家

回復 8# fuman0123

師兄真係識講笑!如果佢啲花,有物東瓜豆腐,我俾死更難受!
制唔過!