設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cheersgarments

[請教] bi wire

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

唔信唔代表唔存在,理論始終係理論,冇理論呢個世界根本冇 hifi 存在,鑽石耳都無用武之地。 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-2-29 23:17

我只知道在音響世界內,理論同現實好多時也不一樣,先會有各師各法,我個人並不看重理論,最重要玩得出好聲就ok!

專業玩家

totally agree

銀級玩家

我只知道在音響世界內,理論同現實好多時也不一樣,先會有各師各法,我個人並不看重理論,最重要玩得出好 ...
ckw3031 發表於 2012-2-29 23:29

都啱,因為每一個科學發明一開始都係天荒夜譚,正式進行以後先用理論引証同支持,但係 hifi 係消費品,要引証同支持某 d 玩法要 $$ 果下死呢!所以有時好玩還好玩,能力所及當然想人家玩得輕鬆 d。

不過其實現實好多時唔係同理論不一樣,而係有 d 太深入太專 o既理論唔輪到、亦唔需要消費者明白,等如用電腦用得叻唔一定識 programing,但係理論確實存在。

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔信唔代表唔存在,理論始終係理論,冇理論呢個世界根本冇 hifi 存在,鑽石耳都無用武之地。 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-2-29 23:17

馬爺好似精通電子學理論咁喎!

最衰我一早比番晒阿Sir 啦!到而家學人地玩HI FI先覺"書到用時,方恨少!"

唯有以耳代腦,耳聽為實啦!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

銀級玩家

馬爺好似精通電子學理論咁喎!

最衰我一早比番晒阿Sir 啦!到而家學人地玩HI FI先覺"書到用 ...
tomc 發表於 2012-3-1 00:44

需然衰哂我賣緊 o既產品由線到機全部我一手一腳設計,但精通就未算,大把人叻過我,否則唔只剩係識設計下音響,一早做左打工皇帝啦!音響站於整個電子業界只係入門級技術架咋。。。。

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

但我又唔會覺得理論同現實會唔一樣, 只不過大多數人冇足夠嘰理論基礎去解釋Hi-Fi上遇到嘰問題, 又或所解釋嘰理論根本唔係相對相關問題嘰重點, 反正唔好聲都好主觀, 好唔好聲亦都可以有好多理由...

威馬不嬲都係打皇帝上面嘰太上皇... 拜下太上皇先~! (點都要拍下馬屁先)

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

Same brand same model.

Actually even two exactly same speaker cables, or some 4 core bi-wire des ...
Wilmer威馬 發表於 2012-2-29 10:24

Great & clear concept!!!
Also need the eight wires in the same length............
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!