設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kayulai

[請教] 干擾

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

I have already stated the facts. Case closed.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個就正如我前面講:「如果排插或屋內布線構成 GROUND LOOP」,Graham Hydra 就係做定手腳 break 左個 l ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-19 17:14

威馬兄, 我想你諗錯方向了, graham大蛇的作用, 並不是應付ground loop, 而是正正naim的單點落地以改善音質, 你去graham的網站看看, 並沒有提過任何關於ground loop的資料。Naim關於單點落地的討論, 在naim forum也討論了不少, 好像還沒有人提出過水線互通就代表了單點落地。況且, 針對單點落地的產品, 除了大蛇外, 還有類似的特別設計插頭, 也是將所有電源線的水線落地連接在一起, 若機身經訊號線已算單點, 此類產品是否多此一舉? 再者, 就算唔講naim, 其它的音響組合大部份水線也接通, 那代表了大部份品牌也是單點落地, naim提出既咪好多餘? 在其它forum也有ching親身體驗, 就算將所有naim產品, 模仿單點落地, 插在同一個拖板上也有正面的改善。理論上兄上講得有道理, 不過小弟在實戰上是感受到他們的分別, 不過這還是音樂路途上的小插曲, 小弟只想和同好分享, 表達的已足夠, 兄上不必在意。

銀級玩家

威馬兄, 我想你諗錯方向了, graham大蛇的作用, 並不是應付ground loop, 而是正正naim的單點落地以改善音 ...
PP-HK 發表於 2012-3-20 12:14

大家平常心分享討論,各舒己見,當然冇在意,我只係希望用我有限能力,令大家可能一理通百理明,知道點解實戰會係咁結果。

唔係水線共通 =/= 單點落地,水線共通左要再考究取邊點落地,先達成到單點落地,所以我講「start ground "could" still existing」。

Graham Hydra 唔係冇水線,水線通電就 = 一條線一個接地點,又以最基本系統一 CDP 一 INT-AMP 為例,兩條線就兩點地,呢兩點地要達到 = 單點落地,最簡單方法就係 single direction grounding 方式,雖然我唔肯定 Graham 實際結構同技術,但應該殊途同歸,single direction = 單向 = 冇返頭 = 冇 LOOP,所以 Graham Hydra 根本唔需要講,因為佢個設計本來先天就可以 break 左個 ground loop,而且 Star ground 個原來 concept 就係唔會有 ground loop,所以其實都係講緊同一個 topic。

種地同理,種個地,單點落,就係為左避開家居、大廈、什至成個建築原來布線可能引起 o既 loop,都係其實講緊同一個 topic,亦唔 only for naim,start ground 或單點落地或 break ground loop 對所有 HIFI 同 AV 都只會有利。

當然 naim 有 naim 玩法,溝 naim 又有溝 naim 玩法,始終飛地只係一個測試手法,我個人冇講過係靈丹妙藥,亦冇講過飛完一了百了,飛地 work 只係 = 証實機冇事,証實完肯唔肯去搞好個 ground 定安於現狀,都係准用家自己決定。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔係水線共通 =/= 單點落地,水線共通左要再考究取邊點落地,先達成到單點落地,所以我講「start ground ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-20 15:18

Graham蛇其實唔係唔複雜既設計, 如果一條一出三既, 坦白講就係三條電源線, 然後分E、L、N咁纒在一起, 情形有點類似將一套naim的電源線插在同一個拖板上, 只不過更為直接。不過, 我又親身試過, 呢個方法並不能break ground loop的。更甚的, 我又試過將所有naim, 用獨立水線將機身互通, ground loop仍持續。

銀級玩家

Graham蛇其實唔係唔複雜既設計, 如果一條一出三既, 坦白講就係三條電源線, 然後分E、L、N咁纒在一起, 情 ...
PP-HK 發表於 2012-3-20 15:30

咁就變左係家居、大廈、什至成個建築原來布線可能引起 o既 loop,只係套 system 單點 start ground 但係個落地點正正響其他 loop 上面,除非住郊外村屋自己種地,或者用電子方式:
http://sound.westhost.com/earthing.htm

呢個就係用電子方式達成 o既單向接地

鉑金玩家

咁就變左係家居、大廈、什至成個建築原來布線可能引起 o既 loop,只係套 system 單點 start ground 但係 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-20 15:35

呢點我唔係十分確定, 但有點特別之處, 就係我的naim system就算冇選擇av bypass模式下, 即係在前級選擇cd輸入, 都有少許ss聲的, 也許這些聲音在av bypass下, 再經av amp的前級放大, 就造成炒耳的hum聲。

銀級玩家

呢點我唔係十分確定, 但有點特別之處, 就係我的naim system就算冇選擇av bypass模式下, 即係在前級選擇cd ...
PP-HK 發表於 2012-3-20 16:01

唔出奇,以前我仲係 naim dealer 果陣,naim d 機係會有好輕微漏聲,即係放隻 CD 去 play,然後 selector 打去 TUNNER 開好大聲會隱若聽到 CD,唔知依家仲有冇,如果仲有就可能關呢樣事

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 53# Wilmer威馬

所以Post76到現在都係我最喜歡的討論平台,
原因係大家都可以開放咁討論。尤其係我哋呢D
玩嘅AV新人,係好需要各位經驗豐富的師兄教路,
今次提出這個題目,有咁多師兄前輩俾意見,真
係學唔少嘢。當然家居環境不同,自然要試啱自己
用的方法,但就是這個平台,讓我呢D新手不至於
措手不及!
Joker

進階玩家

我記得 J 大有在這裡教過一位網友方法,好像最後都搞掂了,但我找不到那條Link,你試找一找.
Danny

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位師兄,
今日收到威達電話,個師父話發現部Amp有唔正常嘅電源聲!
要作進一步跟進。希望佢哋找到個問題,兼幫我攪番掂!
(其實我有D慶幸係部機嘅問題!)
Joker