設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sonybird

[請教] Amp for Toy Tower

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 66# manKi

選amp 匹配最緊要 有有限的金錢入面當然要諗呢幾樣野
用百萬既amp真係推乜都唔怕
好似剛剛咁講8瓦既蛋機去配100db既喇叭
其實果8瓦 由1w-8w都做到好好 靈敏度高既喇叭對amp既要求唔會比
靈敏度低既喇叭少 因為要音色幼細 當中又係要講 整流 穩壓 輸出
但用大功率但唔幼細既機去推動靈敏度高既喇叭會很粗聲

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
obee + 5

查看全部評分

鉑金玩家

回復 69# manKi

蛋機係用輸出牛黎推喇叭
當喇叭阻尼下降就會變得大食
隻牛唔夠電自然腳軟
當然有些蛋機隻牛大瓦數高
但隻牛大如果再用靚料去燒收費一定唔平 更可能天價
到頭來又係錢作怪 講匹配

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
obee + 5

查看全部評分

鉑金玩家

回復 68# tomtomsuccess

(當然數據事實係如jadis兄所講一樣 座地易推過書架  但要理埋個環境匹配)
    座地難推過書架 其實真係可以講得通(希望唔好插我 神又係你 鬼又係你)
香港地老實講要俾座地發揮係好難 因為boom
所以有人用果d咩名門3個5
mark仔去控制住佢
再加埋d貴價銀線
可能佢換對書架 就乜都唔洗煩

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復  tomtomsuccess

座地難推過書架 其實真係可以講得通(希望唔好插我 神又係你 鬼又係你)
香港地 ...
qk8082900 發表於 2012-4-5 20:06

咁咪即係呃自己,聽唔到當冇事。
就算有空間咪一樣要用好amp去控制,用書架咪一樣要用好線。
你D理論,我真係好難理解及接受。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
qk8082900 + 10 在錯誤既配搭入面 理論自然唔岩用 但最好緊 ...

查看全部評分

鉑金玩家

回復 94# ckw3031

果d人自己搵笨實 我同師兄你就無謂諗咁多
明明用書架就ok走去買座地到頭來自已搞自己
即係你個場地跟本唔洗咁多聲 推哂出黎但你冇本事放得哂
但你係都要買 我又真冇計 然後又話座地難玩......
座地易推過書架係座地易夠聲
你放唔哂真係鬼彩你

鉑金玩家

回復 94# ckw3031

唔係講設計係講成本 用銀線去cut走d低頻
銀貴 但你冇計

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復  ckw3031

唔係講設計係講成本 用銀線去cut走d低頻
銀貴 但你冇計 ...
qk8082900 發表於 2012-4-5 20:27

乜銀線D低頻會cut走?
我只知銀線D低頻係有線條,唔會肥或一舊舊。

鉑金玩家

回復 97# ckw3031

收緊個低頻 咪即係少左 就係個低頻太多 d聲會好肥 好腫
線材設計 既中 高 低 頻 既量感
當中又係另一個理論 讀做集膚效應

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復  ckw3031

線材設計 既中 高 低 頻 既 ...
qk8082900 發表於 2012-4-5 20:57

低頻有線條及層次係唔會小咗低頻,真係溝通唔到,算吧!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  ckw3031

線材設計 既中 高 低 頻 既 ...
qk8082900 發表於 2012-4-5 20:57

sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10