設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 唔知邊個有玩過KEF的CODA7呢?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我對CODA 7 SE唔經唔覺, 都買咗6-7年, 當年未畀人收購, 係比利時造 (依家好多牌子的喇叭都MADE IN CHINA )
由於啱啱玩HIFI, 當然買最平的, $880一對, 依家真係好難搵!
對喇叭開頭淨係聽歌, 之後發現玩AV用佢來做前置, 都一樣OK!
兩年前搬屋後, 買咗對入門傑士坐枱喇叭, 本來預備賣咗對CODA出去.
點知一放出去, 估唔到有唔少人問價! 不過由於都唔係賣得多, 自己又諗諗吓, 依家真係要用一千蚊買對歐洲造的喇叭真係無可能, 最後KEEP到依家, 放在房聽歌!
唔知仲有無人仲用緊CODA7呢個系列呢?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# shichun

coda 7 就未用過, 不過姐妹 coda 9.2 就用左10年有多, 而家變左後置

http://www.post76.com/discuss/vi ... 9359&highlight=

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KEF CODA 7 SE......用左幾年放在後置,都OK,,,勝在夠平同聲音可以!...我早10年買要990{:9_425:}

進階玩家

回復  shichun

KEF CODA 7 SE......用左幾年放在後置,都OK,,,勝在夠平同聲音可以!...我早10年買要990{:9_ ...
manblood 發表於 2012-4-18 11:26

CODA 7 se 出咗咁多年??? 好似早期係英國造的...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Coda 系列係早年被喻為CP值超高喇叭之一,主要以中頻甜美見稱。

小弟之前已賣走了一對Demark造Coda 7 同一對UK造Coda 9.2, 而家仲keep住一對KEF Coda 7( made in  Belgium)。

KEF Coda 7
- Cabinet Design 2-way, 2-driver bass reflex n
- Crossover frequency 3.5kHz n
- Frequency Range +/?3dB 48Hz - 20kHz n
- Sensitivity - 2.83v @ 1m 91dB n
- Maximum output - typical in room 109dB n
- Amplifier requirements 10-70W n
- Impedance 6ohms n
- Weight 3.3kg (7.3lbs) n
- Dimensions (H x W x D) 300 x 180 x 235mmn
- Finishes black ash n
- Made in Demark

KEF Coda 9.2
- Cabinet Design 2-way bass reflex n
- Crossover frequencies 3kHz n
- Frequency Range +/?3dB 43Hz - 20kHz n
- Sensitivity - 2.83v @ 1m 91dB n
- Maximum output - typical in room 112dB n
- Amplifier requirements 10-125W n
- Impedance 6ohms n
- Weight 9.5kg (20.9lbs) n
- Dimensions (H x W x D) 740 x 200 x 250mmn
- Finishes black ash or mahogany effect n
- Made in UK

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢10年來, 無論 AV 及聽歌都好平衡, C/P 高, 中音夠溫暖, 但高音略不足,  人聲最夾,
我都唔捨得放,  早期KEF 有人情味d

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# shichun

YES!!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 5# tomc

同时期最高CP應該CODA 7同AE 100了,AE100那些年剛剛玩HI-FI,真的一試難忙,..仲要系用緊雞線同AV CENTRE添{:9_439:}

進階玩家

回復  tomc

同时期最高CP應該CODA 7同AE 100了,AE100那些年剛剛玩HI-FI,真的一試難忙,..仲要系用緊雞線同 ...
manblood 發表於 2012-4-18 11:53

我對CODA7都係朋友介紹買! 到依家都仲好好!
不過好坦白, 我睇戲時, 都分唔到佢同我依家對葉士有咩大分別!
所以我都係適合買平嘢! 哈哈!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都有7SE,现放睡房柩顶做AV前置(7'高),打算迟D玩bypass就做Front Height。话说当年买它时借给friends帮它warm-up,结果个friend用后都换了speaker for AV,重要贵7SE几倍。
只觉7仔玩AV一流,不太尖,听歌睇concert也可以,听stereo就bass少左d,限於size和price,交足功课了