設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: luckypang712

[請教] 筆直8K至10K...求推介DAC...

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  sungyue

見師兄您用緊atoll既amp+atohm喇叭, 想請教下係唔係atoll既野同vovox係最夾既呢???

vovo ...
ropresident 發表於 2012-4-30 16:57

有師兄借過vovox XLR給小弟試,我不知型號不知價錢,但它的表現不及我的sommer epilogue,高低延伸也不及,但有一種它獨特濃烈的味,我不懂形容但好唔岩我口味,我不認為vovox中性,也再沒興趣用它了。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Nick兄有冇試過鹿仔加鐘個效果?
sungyue 發表於 2012-4-30 18:38

冇試過,因為金鹿一加就要加trinity+10M鐘,
我唔會咁玩法。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 51# nicknick

唔知師兄可唔可以講解下 Antelope Zodiac+ 呢?

其實小弟見識得少, 未曾見識過呢個牌子既DAC

鉑金玩家

回復  nicknick

唔知師兄可唔可以講解下 Antelope Zodiac+ 呢?

其實小弟見識得少, 未曾見識過呢個牌子 ...
ropresident 發表於 2012-4-30 18:54

咁等我返到屋企先,依家響街寫唔到咁多字

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

冇試過,因為金鹿一加就要加trinity+10M鐘,
我唔會咁玩法。
nicknick 發表於 2012-4-30 18:50

其實Nick兄你覺得加10M鐘有咩問題?
我的Lucid正想加WC有冇好提議?
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 54# nicknick

多謝NICK兄您

鉑金玩家

sungyue 發表於 2012-4-30 19:06

Antelope的鐘好呀,加10M鐘當然沒問題,但10M自己不能直接駁器材,它只能作為另一隻WC的reference,所以就要先接OCX或Trinity再由佢地駁10M鐘。
其他人咁玩都冇問題,只有Zodiac Gold的用家咁玩有個小問題,就係Zodiac Gold已內置Trinity鐘,但我唔可以直駁10M鐘,要先駁OCX或Trinity,如果我加部OCX係降級唔係升級,如果我加Trinity都只係同級,勉強因為外置電源及線路等因素,會輕輕由Zodiac Gold的0.002ppm升級去0.001ppm咁大把,咁就要俾多2、3萬,再買10M鐘俾多5、6萬,咁我點解唔用D錢去買部10萬蚊的dCS DAC來升級?

鉑金玩家

sungyue 發表於 2012-4-30 19:06

話時話,師兄是用Lucid DA9624嗎?它好像比OCX鐘還平宜,難道師兄仍然想為它加10M鐘?

或是師兄用的是Lucid更高級的型號?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

話時話,師兄是用Lucid DA9624嗎?它好像比OCX鐘還平宜,難道師兄仍然想為它加10M鐘?

或是師兄用的是Luc ...
nicknick 發表於 2012-4-30 20:48

小的令師兄睇小實是小的之過,小的有幸在友人的一次家訪中把Lucid88192接到鹿仔ocx+10M效果是倍升的.
可能師兄還未看得起便宜的方法去玩,所以師兄覺得10M是很貴
在始小的還是小說多句吧,以免不必的爭論 IMG.jpg
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

鉑金玩家

小的令師兄睇小實是小的之過,小的有幸在友人的一次家訪中把Lucid88192接到鹿仔ocx+10M效果是倍升的 ...
sungyue 發表於 2012-4-30 22:08

小弟怎敢小看師兄!實在是小弟對各音響品牌知識太淺薄,對Lucid不認識唯有google看看,但在google search "Lucid DAC" 整頁都是 Lucid DA9624,小弟才只懂這一個型號,我也覺得奇怪,心想以師兄豐富的經驗,沒理由會認為用7萬元買鐘加在1萬元的DAC這比例分配仍覺得是便宜的玩法,所以才問師兄Lucid是否還有更高級的型號?令師兄誤會小弟,心感抱歉!

至於Antelope的鐘,我想師兄是大大的誤會小弟了。
可能師兄也沒留意我其他post曾介紹過,我是親身在我家用過Trinity+10M鐘一段日子,只是當時不是用在Zodiac Gold上,但它們如何帶來正面的效果小弟是很清楚,所以我說對其他師兄來說沒有問題,只會是用Zodiac Gold這情況有小問題因為它已內置Trinity沒理由再買一個Trinity浪費了金錢,我怕你是未看明白我的意思。
我從來沒否定一句它們的好處,我只是陳述了自已如果有10萬蚊,我會寧願升級去10萬蚊的dCS DAC,而不是用3萬蚊的DAC+7萬蚊的鐘;
兩種方法都要洗成10萬蚊,我絕對不敢看不起,反而是玩唔起!我不明白師兄為何說用7萬買OCX+10M鐘就是「便宜的方法去玩」?

大家都有權選擇如何運用自己的錢買自己喜愛的東西,師兄不是用Zodiac Gold我絕對讚成師兄買ocx+10M鐘提升效果!何來不必的爭論呢?