設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: interhuman

[喇叭組合] Proac 1SC FE 值得買嗎?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 3# HD308

財力就無咩啦,不過真係勁鍾意

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# nicknick

無錯,而家用緊劍橋,Power output 60watts,想請教師兄推唔好意思係咪扭到好大聲都好細聲?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 6# SkyGeo

到時真係做家禽都唔掂

下次去試下

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 7# ANWKLO

咁大獲!我就諗住買Naim naitxs or Yamaha as2000,睇黎呢兩部都唔夠班......

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 12# interhuman

推唔好 我個人覺得應該唔止係細聲
開到好大先有低音 但高音就好硬好吉耳
推出黎個音牆唔開揚平面又窄都係
或者個動態唔得 細聲果陣聽唔到 扭上去大聲果陣又嘈
以上純個人吹水意見 如果影響到你買喇叭既心情可以不用理會

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 9# SkyGeo

可能香港環境所限,細喇叭特別受歡迎。

我試過Proac Ta,Harbeth P3ESR,Spendor SA1,KEF XQ10,Vienna Hyden Grand,Sonus Faber Vintage,最鍾意都係1SC

師兄有無好介紹幫我解毒^_^

專業玩家

回復 16# interhuman

師兄可以到原音比較 ProAc and Castle. 佢地兩個牌子都有。不過可能先約好ensure 有你想試的形號。
除了英系音箱,可以試法系、意系、北美系。
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

實在的說....
2皮野對好多打工仔來說的確係大銀碼, 如果叫我花2皮野買喇叭, 我都會極度深入地思考.
幾個月前我同朋友做過一次極度深入地四出找1.5~2皮的喇叭, 我們試過的喇叭其實不多,
主力試 Proac 同 Dynaudio, 經過一個月的比較, 我們一致決定入手 Dynadudio S1.4.
當然要講清楚我們聽咩歌為主先啦, 由流行曲到古典...我們都試了, S1.4好似乜都發揮得最好.
我朋友用的是膽機.
樓主不妨先試後買...記住...千祈唔好心急.
多說一句...1SC初出時好像不過一萬元的, 二手的1SC大約8k至一萬....最近我見數字台成交了一對$8500...
所以我覺得2皮野買對Final Ed. 1SC其實值唔值呢? Think about it.....

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
interhuman + 1

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

回復  SkyGeo

可能香港環境所限,細喇叭特別受歡迎。

我試過Proac Ta,Harbeth P3ESR,Spendor SA1,KE ...
interhuman 發表於 2012-5-16 21:34

可以諗下2nd hand ProAc 1sc, maybe under 12000, then can save over 8000 for other parts, once you think it is not your cup of tea, then change it to other model , maybe no need to spend any money or just few money on a pair of spk !
這個想法不知是否合適?
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Hi fi 野無話值吾值,只要比得起,自己鐘意就叫值!
千金難買心頭好,早買早享受,有買貴、無買錯!