設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[請教] 究竟怎樣才算一套好聲二聲道HI FI

新仔玩家

QQ
最重要还是有感觉,可以感动自己的,就是好音响,什么立体感啊,定位啊,空间感啊,等等都是浮云。如果一套音响,你对她一点感觉都没有,你觉得好吗?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

小弟就與朋友有過這樣的體驗…
話說好友是個cd友,非頭版不買,非日本碟也不買(如曰 ...
jonny13002 發表於 2012-5-25 07:00

師兄你呢個例子又極端左dd, 我見有幾個頭版日版富貴油係咩鬼都買,同一隻碟可能入左三四個版本,有時搵吾到頭版買日版美版頂住先,搵到又再入多隻咁上下

其實我未領教過頭版同普通港版差幾多,領教過的話可能我都中蕉

星級玩家

佢咁有要求仲買碟!去聽現在算把啦!
avlam 發表於 2012-5-25 08:31

林兄你呢個講法我都諗左好耐,吾同人有吾同睇法真係好想知多d大家點睇, 有人話hifi 既終極任務係高保真,即係愈接近真實愈好,不過又有人話hifi 其實係超於真實,好過真實,有好多hifi效果,其實在真實環境係吾會聽到既,hifi就係張大家鍾意聽既野放大,誇張佢
吾知大家係原音派定超現實派?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

林兄你呢個講法我都諗左好耐,吾同人有吾同睇法真係好想知多d大家點睇, 有人話hifi 既終極任務係高保真 ...
Lester 發表於 2012-5-25 09:07

其實如果唔喺現場聽過根本就唔會知個原音係點,所以自己鍾意咪得囉!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sunboy + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

回復  sunboy

小弟就與朋友有過這樣的體驗…
話說好友是個cd友,非頭版不買,非日本碟也不買(如曰 ...
jonny13002 發表於 2012-5-25 07:00

我覺得買靚聲啲嘅碟都無可厚非,不過你個朋友似乎係喜歡收集特別版嘅物事,聽音樂係其次。男人想收集嘅物事不外乎係車、音響、相機、花鳥蟲魚、郵票(唔係娛樂版講「果啲」集郵 )、手錶之類。而有咁啱你朋友嘅收集對像係CD啫。當佢係收藏家而唔係音樂愛好者就得。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得買靚聲啲嘅碟都無可厚非,不過你個朋友似乎係喜歡收集特別版嘅物事,聽音樂係其次。男人想收集嘅物 ...
dinodin 發表於 2012-5-25 10:49

十分同意.

進階玩家

回復 62# Lester

師兄,這個不是無中生有的例子,是小弟的真實體驗……
這麼給師兄一説是極端,回心一想,成年人常說:現實就是極端也是殘酷!
也許是真的吧!

星級玩家

回復  Lester

師兄,這個不是無中生有的例子,是小弟的真實體驗……
這麼給師兄一説是極端,回心一 ...
jonny13002 發表於 2012-5-25 10:56

吾係話你無中生有,只係話你個朋友極端左DD姐, 不過好似樓上師兄咁講,其實好多人都有舖集郵引,只係大家收集既野有D吾同,你個朋友就鍾意草CD

進階玩家

其實如果唔喺現場聽過根本就唔會知個原音係點,所以自己鍾意咪得囉! ...
avlam 發表於 2012-5-25 10:34

對啊!這個論點小弟十萬個認同!

進階玩家

回復 68# Lester

這點小弟也明白,沒有其他意思,大家都是分享意見!
所以就說,買hifi聽歌的人有很多,買東西行動是一致的,但動機就各有不同!