設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Wilmer威馬

[CAS音響] 有關田雨 DAC 試聽活動(所有更新將集中於此,請主動關注)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

聽日 first day 呀哥哥

你 OT 到 22 號咩!?
Wilmer威馬 發表於 2012-7-12 23:58

聽日先 first day?!

黃金玩家

I2S 冇得試,因為田雨個 I2S 唔係標准 format,我冇理由為佢摩左部 CDT 或 HDD 播放器。 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-7-12 23:56

威馬Sir,I2S輸出輸入邊有標準Format,全部都各有各做啦!

銀級玩家

一定冇理由為佢摩左部 CDT 或 HDD 播放器
如果有你部機 CDT 或 HDD 播放器 I2S format ,我有MK2個 forma ...
phoenix510 發表於 2012-7-13 00:08

威馬Sir,I2S輸出輸入邊有標準Format,全部都各有各做啦!
canda 發表於 2012-7-13 01:23

正常 I2S 係行 4 線加共地,但田雨個 I2S 係改成差動式,個 source 如果冇摩機改用呢塊 I2S 輸出板:
http://www.feverhifi.com/viewthr ... &extra=page%3D1
跟本發揮唔哂田雨個 I2S o既功力,而同場比較 o既 DAC 有其他 I2S 接頭制式,冇標准,聽左等如冇聽,加上我個人認為 I2S 外部連接係音響商業發展史上最格硬 o黎 o既呃錢手段,DIY、山寨只係迫住跟風,所以唔會試、亦唔接受要求試 I2S。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

清楚你唔接受要求試 I2S,我明白晒。不過我都想你明白,我想聽下同軸去MK2與I2S去MK2分別,因為部MK2 有I2S,又如果I2S又好過同軸,用家就可以多過選擇發揮部機。
Onkyo TX-NR609

銀級玩家

清楚你唔接受要求試 I2S,我明白晒。不過我都想你明白,我想聽下同軸去MK2與I2S去MK2分別,因為部MK2 有I ...
phoenix510 發表於 2012-7-13 03:10

剩係一條 I2S 線,已經冇一個基本參考標准,因為 I2S 線冇可能有成品廠貨,一同 DIY 有關,冇人會哂時間同甘心做條等同 cheap cheap 跟機紅白線同 level o既 I2S 線,咁點知係條 I2S 線靚過同軸線?定反過來係同軸線靚過條 I2S 線?

另外,個活動係「田雨 DAC 原裝冇摩成品機」,即係針對非 diyer,非 diyer 基本上係冇能力什至唔願意去摩個 source 加田雨 I2S 輸出板,咁其實等如部 DAC 係冇 I2S,即係冇需要試。

就算唔用田雨 I2S 輸出板都接得響個 I2S,但就係真係「響」,田雨肯跨境借部 DAC 話 o黎、我義務搞呢個活動,即使我未必有能力將部機 demo 到最靚,亦有責任唔可以比佢有機會衰,所以 I2S 免問為上策。

再講,同場 o既 CDT、HDD 播放器同其他我賣緊 o既產品,正正就係有普通 4 線共地 o既 I2S 輸出,如果 I2S 咁值得玩,我又點會咁樣去倒自己米呢!?

點玩係好個人,但呢個活動唔係開學堂教人點玩好部田雨 DAC,係比機會大家聽下原裝冇摩 o既成品有幾好同值唔值得買,等如比大家去評呢一部 DAC,「評」就更加唔應該考慮一 d 冇參考 o既非業界標准。

I2S 相關話題到此為止,再有 I2S 相關話題我唔會跟進,亦唔希望有人(其他人,phoenix510 兄唔好誤會)意圖或企圖格硬带 I2S 相關 accessories o黎「迫」我地試,如果我個人在場的話,sorry,我會趕人走 o既!希望大家明白。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

canda 發表於 2012-7-13 01:23

田雨的是沒標準下再自創, 馬sir點跟呀...

銀級玩家

正常 I2S 係行 4 線加共地,但田雨個 I2S 係改成差動式,個 source 如果冇摩機改用呢塊 I2S 輸出板: ...
Wilmer威馬 發表於 2012-7-13 01:51

"我個人認為 I2S 外部連接係音響商業發展史上最格硬 o黎 o既呃錢手段,DIY、山寨只係迫住跟風,所以唔會試、亦唔接受要求試 I2S"
Totally agree with you Ma Sir.... 格硬 o黎!

銀級玩家

剩係一條 I2S 線,已經冇一個基本參考標准,因為 I2S 線冇可能有成品廠貨,一同 DIY 有關,冇人會哂時間 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-7-13 09:32

講得好! LIKE!

銀級玩家

其實如果比較dac應該全部用同一個 input (如同一條 coaxial), 同一cd, 同一套speaker, amp, 線等等... 咁先叫ab test...
任何比賽都有人主有人客, 好難完全公平... 何況, 田雨dac唔係馬sir product, 佢無責任做到最perfect去比賽. 今次只可以話田雨dac係”客”, 失主場之利.

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

田雨的是沒標準下再自創, 馬sir點跟呀...
kenneth_obee 發表於 2012-7-13 09:56

馬Sir對田雨的設計相信俾大部份DIYer更了解,要點跟點改一D都難唔到佢,只係唔想失去左今次活動的意義啫。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F