設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

tx-nr616 每次開電視都要開部Amp轉HDMI輸入?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位Ching我係新手.我已經喺硬件設定中設定每次開電視首選有線即"HDMI 2"因為我將有線設定為HDMI 2但每次我打完機後關機,下次開電視就去番game嗰度?
除非我每次打完機手動轉番source去有線就得,否則每次睇電視都要手動.....另外我想用usb聽歌.我將HDMI RIHD OFF咗但係開電視就唔能夠喺amp出,請點解?
thx!

"

讚助版主

回復 1# chancp3

逐個問題幫你拆解啦:

1) 照計616冇呢個設定功能架喎...
2) 用USB聽歌, 唔開TV出唔到聲... hardware setup > HDMI through 有冇選擇USB訊源輸入位呀

另外, 你可以報名參加《Onkyo應用講學》架  透過講學你可以更了解616既設定同埋其他更深入更好玩既玩法。雖然之前推廣已經完左, 但由於反應熱烈,Onkyo將會應客人要求加開講學場次。只要你去 http://www.hk.onkyo.com/ad/ad2.asp 活動頁進行登記,如登記講學人數累積達20位,Onkyo將會舉辦下一場講學,並以電話形式通知已登記客戶詳細安排架。   

或者有任何問題, 都歡迎你打 2429 8148 查詢啦

星級玩家

回復 2# OnkyoHK

我把HDMI RIHD關掉,但關機後黃色Stanby燈唔會關?開番佢就正常關掉!真吹漲!!不過我現在已經喺TV度Out咗條光纖去部Amp度.

新仔玩家

回復 1# chancp3
其實Onkyo AVR有個 by pass功能, 唔知你係咪講呢個? 呢個功能係當部AVR 關左之後, 之前睇緊果個HDMI輸入(或可指定一個HDMI輸入可以繼續通過部AVR上電視.例如: CableTV接左係CBL/SAT(HDMI2), 如果想關左部AVR都睇到CableTV, 就要入去AVR Set up Menu>7.Hardware set up>HDMI Through>選 "CBL/SAT", 咁當關左部AVR之後, CableTV嘅畫面就會通過HDMI由電視出架啦. 如果想CableTV嘅聲要係套喇叭出, 就要入Set up Menu>7.Hardware set up> Audio TV out> set "off"就係喇叭出聲, "on" 就係番"TV" 出聲

新仔玩家

回復 3# chancp3

黃燈著, 其實係一個Hybrid Stand by嘅環保功能 (自動關機功能), 要唔著燈 , 就要入Set up menu> 7. Hardware set up> Auto Standby> set "off" 就ok. 如果"on"左, 30分鐘內HDMI無訊問通過的話, 部amp會自動關機, 進入stand-by狀態. 例如,你用usb連接iphone聽歌超過30分鐘就會架啦.

新仔玩家

回復 3# chancp3
另外, 你部TV有無ARC=Audio Return Channel? ARC功能可代替光纖去部AVR.

星級玩家

回復 5# DIDRC

Hardware 7 揾唔到個Stanby Mode???? 只有HDMI RIHD...ON/OFF-  ON咗就會自動關Stanby 燈..如果off 咗 就唔會關燈?就連睇電視想喺喇叭都唔得?
    簡番on就可以 !

星級玩家

回復 4# DIDRC

我現在加咗條光纖但係都無聲出?唔知是否set錯嘢 ?

讚助版主

回復 8# chancp3

我地都好心急呀, 你買左部機番去但仲玩享受到

不如你pm你既聯絡電話, 或者你打2429 8148, 我地想了解你既情況, 快D幫你解決難題, 你就可以快D盡情享受Onkyo帶黎既樂趣啦

星級玩家

回復 9# OnkyoHK

我曾經打過去安橋24293118.但係都解決不了,因為佢所講既DIDRC兄一樣。Auto Standby> set "off"等,喺我部AVR裏面揾唔到.我曾試過成功關燈,關機.
  但再開機又唔識關燈!
    現在最新消息連HDMI RIHD"on"都關唔燈,真吹漲!! 請問2429 8148同上有咩分別?