設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ivanyiu

[CAS音響] 狐狸先生教學 - 如何改善及使用 iTunes 管理歌曲

見習玩家

ivanyiu 發表於 2012-10-15 13:29
蟹哥. 我之前都係咁樣. 打到手都軟. 而家轉左 freedb proxy 好多歌都 okay.

只係一D非賣品會搵唔到曲目 ...

Ching,

I am using Macbook but how to do.

Thanks

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

mf_001 發表於 2012-10-19 00:53
Ching,

I am using Macbook but how to do.

請耐心等候. 因為小弟呢幾日好鬼忙.....(亦忙於攪好 Squeezebox 既聲底 )

呢個 weekend 我會補個 post 教點樣係 mac 改用 freedb.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ivanyiu 發表於 2012-10-19 10:54
請耐心等候. 因為小弟呢幾日好鬼忙.....(亦忙於攪好 Squeezebox 既聲底  )

呢個 weekend 我會 ...

Would you share some experience in tunning the SBT 聲底?

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kenneth_obee 發表於 2012-10-19 12:12
Would you share some experience in tunning the SBT 聲底?

我都係上網左睇右睇. 尋晚攪左我5個鐘. 為既係一個叫 Toolbox 既 plug-in. Version 係 3.0.

因為 SBT 其實入面係一台 mini Linux 黎既. 一 D 系統既設定係可以改變既. 例如 IRQ 既 priority. TCP 網絡既參數. 以至我地裝左既 Enhanced Digital Output 既參數好似 buffer size 都可以改變既.

但係暫時既經驗係. 就咁裝左 EDO. USB 成功可以用黎出 DAC. 但係聲音好單簿.

安裝 TT 3.0 之後. 聲音明顯係有改善既. 但係播放時會窒. 我發現係同 EDO 一齊先有咁既問題. 研究左一晚. 成功增加 buffer 唔再窒. 但係 TT 既 status 就唔完全正常. 仍然要少少時間再去睇下邊一方面出事.

我今晚會再努力. 成功既會同大家分享.

TT 3.0 我建議安裝. 因為就算佢窒. 好明顯音樂感. 音場, 深度都會改善. 我唔係 Linux 高手. 要再做功課睇下仲有咩可以改.

如果有高手 Linux 師兄可以同我交流就更好喇.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ivanyiu 發表於 2012-10-19 14:28
我都係上網左睇右睇. 尋晚攪左我5個鐘. 為既係一個叫 Toolbox 既 plug-in. Version 係 3.0.

因為 SBT  ...

其實你有心玩個 TT + EDO 已經好高手了, 我花左兩日, 發覺佢地係會撞的, 便放棄 TT 了...
TT 關了個screen, 同關左好多service, 比 TT 2狠好多, 一定好聲左, 但我覺得太唔方便了, 因為有時都想用下個搖控.
有時間不如玩下呢個:
http://linux.voyage.hk/voyage-mpd
反正你唔要畫面, 呢件野一步到位, 新版仲可以玩DSD, 合市場要求.

黃金玩家

SrZorro

kenneth_obee 發表於 2012-10-19 14:49
其實你有心玩個 TT + EDO 已經好高手了, 我花左兩日, 發覺佢地係會撞的, 便放棄 TT 了...
TT 關了個scree ...

TT 其實可以 enable 番個畫面同搖控既. tt -d 就 enable display. tt -ir 就 enable 搖控. 係有得揀既.

我都會試下你 suggest 條 link . 聽下有咩分別.

黃金玩家

SrZorro

kenneth_obee 發表於 2012-10-19 14:49
TT 關了個scree ...

Kenneth 兄. 我試左一排. 如果 EDO 加 TT 呢. 要將 buffer set 到好大先可以. 我諗係USB out 既問題.

我今日入左條 AQ TosLink 既 optical. 就完全冇問題. 始終行 USB 要經 driver 可能對 SQT 資源要求又高一D.

建議如果想行 TT 3.0 加 EDO 既. 用 optical 好D. 我一陣會試埋 192K flac 經 optical 有冇問題架喇.

黃金玩家

SrZorro

mf_001 發表於 2012-10-13 03:37
Ching,

Can you explain more detail step by step. Sorry. I am not familiar with Mac setting.

mf 001. 請睇以下 link

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=#pid2196836

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

mf_001 發表於 2012-10-13 03:37
Ching,

Can you explain more detail step by step. Sorry. I am not familiar with Mac setting.

Please try this.

1) Open the Finder.
2) Select Mac at left panel.
3) Select "Go", then "Go to Folder" in pull down menu.
4) Type "private/etc".
5) You will find the "hosts" file, open it w/ text editor.
6) Modify and save it.

Hope this helps.
Just a beginner !

銀級玩家

Good share, thanks!
原來 itunes 係用cddb.cddb.org搵料?