設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tennishk

[喇叭組合] ELAC 244 夾膽機真係會咁差?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

avlam 發表於 2012-11-4 17:56
我都想上去學吓野喎!

你教人都得啦, 仲要學野?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

leo25 發表於 2012-11-4 18:24
你教人都得啦, 仲要學野?

就係想學吓點樣搵人笨!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

avlam 發表於 2012-11-4 18:32
就係想學吓點樣搵人笨!

佢唔係搵人笨, 佢係老點人啫

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tennishk 發表於 2012-11-4 18:21
話時話,如果我想換膽,幾佰蚊一隻既是否分別下大呢?
因為有入介紹我換KT77,請問可以嗎? ...

換蛋嘅音效等同換機,幾佰蚊隻蛋也可以有明顯嘅提升,
我自己換咗捷克JJ(細蛋),俄羅斯~大盾(大蛋EL34),效果滿意.

刨吓呢D文,會有得着.         
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Tomy 發表於 2012-11-4 20:20
換蛋嘅音效等同換機,幾佰蚊隻蛋也可以有明顯嘅提升,
我自己換咗捷克JJ(細蛋),俄羅斯~大盾(大蛋EL34),效果 ...

我又係剛剛換左隻JJ細膽呀。
而家想換4隻KT77,但唔知有冇幫助。
ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tennishk 發表於 2012-11-4 20:39
我又係剛剛換左隻JJ細膽呀。
而家想換4隻KT77,但唔知有冇幫助。

一定有幫助,最基本低頻同力水已經唔同,

不過當日我揀蛋嘅時候,儷珊個老細教我盡量唔好清一色

用晒同一品牌嘅蛋,以免個性太強,聲音會瀆,

所以我細蛋用JJ,取其分析力與彈跳力,

大蛋用大盾,取其人聲厚潤,中頻豐富........

大細蛋嘅配搭,原來都好多學問架.      

同埋你可以請教吓ADA兄吖,佢網上買蛋,比起我响儷珊買平一半,        

問佢攞幾條link吖(應該穩陣的).

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Tomy 發表於 2012-11-4 21:05
一定有幫助,最基本低頻同力水已經唔同,

不過當日我揀蛋嘅時候,儷珊個老細教我盡量唔好清一色

師兄,請問你係邊道買膽多呢?
我部機係MELODY ,去返代理買還是出去搵會較好呢?
THX
ATOLL IN200
MARANTZ  SA-15-S2 BLACK EDITION
PIONNER LX76
SONY HX750 55吋
OPPO 93
前置 ELAC 244BE
中置 KEF R200C
後置 MUSIC PRO
重底音 Velodyne  SPL800 i

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tennishk 發表於 2012-11-4 21:19
THX ...

咁就番代理啦,你响蛋皇買雞,再番去買蛋佢會計平D比你架,

而且蛋皇服務都ok架,有問必答.              

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tennishk 發表於 2012-11-4 21:19
THX ...

我就响儷珊買的,價錢偏貴,但勝在款多兼貨多,

同埋所有蛋都經過配對(將誤差最接近的放埋一齊售賣),

售後數天內有問題包換. <==呢兩個服務蛋皇都應該有的.              

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Elac244震爆你耳膜都得呀!244唔夠12L2?....條友有聽障嫁!都唔同級數唔同聲底;我用左12L2幾年一聽就知隻244掂啦!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra