設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] ELAC BS244BE 聽後感

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

雖然未算係非常滿意, 但肯定係唔會後悔......

20121117181 (Custom).JPG

唔覺唔覺對ELAC BS244BE 已經入手2個半月了, 連同用埋黎睇電視, 粗略估計都已經煲左150小時以上, 雖然肯定仍然未煲夠, 不過都想早少少同大家分享一下當中既變化, 小弟木耳一對, 墨水更加有限, 係度純粹分享一下個人感受, 並唔識用啲專業名詞寫出專業報告. 大家就當睇我自言自語啦!

ELAC 一向比人嘅印象係難推, 聲薄. 但其實新一代嘅ELAC 已經改良好多. BS244BE响初段時期出黎既聲音, 唔知係咪一般師兄所講既毛燥感, 就算我已經係用膽前石後, 播人聲都仍覺頗難入耳, 初初只可以用黎聽吓純音樂, 但都係底音亂而欠線條, 某些高音亦帶刺耳感, 一味係大起大落. 當然, 全因當時只係用十大武器之首<摺凳>嚟安置佢 , 衰聲亦係理所當然, 及後轉轉折折之下, 為佢搵左對原裝腳架. 同時亦灌入約7成滿白水晶砂, 聲音立時起左變化, 底音收得快左而冇再咁一舊舊, 而整個音場都開揚左, 人聲亦冇咁生硬, 但高音間中仍有啲咭耳. 整體仍然係未如理想, 估計都係因為仍未煲夠. 唯有耐心再繼續等待好聲嘅出現…

20121025759 (Custom).JPG
20121025790 (Custom).JPG
234941tviouo0llrr8bqoi (Custom).jpg

如是者過左大約100小時, 但都只係有少少改善, 心急嘅我就係度諗有乜野可以先改動一下, 令到聲音變得更好呢? 最先想改善嘅係Blooming問題, 心諗Blooming問題除左環境影響, 亦可能係因為原裝嘅膠釘腳

234533ubwwbltzbgc6ss99 (Custom).jpg

反正遲早都會換左佢, 咁就聽左一位ELAC舊用家嘅意見, 換左呢套Soundcare SuperSpike M8挪威釘喇

20121117191 (Custom).JPG
20121117189 (Custom).JPG

一換之下, 証明投資絕對正確, 底音線條收得靚左. Blooming問題亦大為改善.

再過一排, 心癮又起, 想諗辦法改善埋某些高音刺耳問題, 又唔想用ELAC跟喇叭附送既吸高音棉. 最後決定由Jumper落手. 因為實在負擔唔起買多對喇叭線, 而且亦唔知日後換Amp會唔會都係有AB兩組喇叭輸出, 所以放棄玩Bi-wire念頭. 其實之前已經將原裝銅片換左The Chord 既Signature Jumper. 但高音都只減左少少叫. 最後得知純銀Jumper可以令到高音滑啲, 當然二話不說, 入返套試下啦.

20121127266 (Custom).JPG
20121127300 (Custom).JPG

結果係…. The Chord既Signature Jumper可以打入冷宮喇. 我唔敢講全部高音刺耳問題都收復哂, 但的而且確係明顯唔多覺再有出現. 而且高音又真係順耳左, 唔知係咪就係所謂既滑呢?

連Jumper都換埋, 基本上可以為對喇叭做嘅都已經做左. 跟住日日都起碼聽返一個鐘享受一下. 因為我部強國天逸AMP可以選擇CLASS A 同CLASS AB輸出. 以往我通常只係用CLASS AB嚟聽, 因為冇錯CLASS A嘅聲明顯係純厚少少, 但機身真係好熱. 以對舊喇叭聽出只係有好少分別, 而且舊喇叭本身亦夠哂厚聲, 所以一直都只係用CLASS AB, 又可以慳返啲電費.

20121210441 (Custom).JPG
212058uu4v6nj24ww2nnvr (Custom).jpg

到最近天氣開始轉涼, 諗到可能CLASS A對BS244BE 嘅控制力同中頻應該會有正面效果, 所以就轉用CLASS A嚟聽, 結果係我嘅判斷完全正確, 人聲既厚度明顯好左, 而聽出嚟既分別比起對舊喇叭係明顯好多. 而且底頻仲勁左添. 有一次聽緊小琳嘅Jazz them up, 我同我老細講估唔到呢對喇叭仔既底頻會勁過之前對座地, 佢即刻問我:乜你唔係開左Subwoofer 咩?   可想而知, ELAC既底頻真係唔講得笑. 同埋睇怕以後都幾難會轉返用CLASS AB嚟"喂"對ELAC喇. 可惜既係, 通常聽到2個鐘左右, 部天逸就會因為過熱而啟動自動保護功能, 自動跳返去CLASS AB

而家無論男聲,女聲,輕音樂或者大棚野, 完全都應付自如, 聽得入耳而唔會有衰聲感覺, 至於BS244BE係咪一對好喇叭? 好難講, 因為聲音好壞從來都只係睇下啱唔啱口味, 就算係兩三千嘅喇叭, 只要係自己鍾意既聲音, 就已經係對好喇叭. 就個人而言, 雖然未算係非常滿意, 但肯定係唔會後悔買左佢. 同時期待日後有機會換部大功率既膽機黎招呼佢, 以BS244BE嘅中性特質, 相信會好夾同會有另一番味道......

在此多謝各位師兄嘥時間收看

評分

參與人數 37威望 +338 金錢 +10 收起 理由
!替天行道! + 10 + 10 welcome to elac
itoy2008 + 10
ke1 + 9
qk8082900 + 10
tennishk + 10 精彩Report
edison133 + 10 精彩Report
LineageII + 1 唔錯既分享!
playing7d + 9 精彩Report
szetojason + 10 精彩Report
ivan8313 + 9 精彩Report
米赫洛域 + 10 精彩Report
que + 10 精彩Report
ANWKLO + 10 用家心得
kit61510475 + 10
kayulai + 10 Good!
obee + 10 精彩Report
Tomy + 10
Lok80 + 10
chuwing + 10 精彩Report
xxx138 + 10 精彩Report

查看全部評分

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

用家心得,用心評論,又學到嘢
SANYO Z4000+GRANDVIEW 90寸幕
SAMSUNG D8000 60寸TV
YAMAHA 3900
YS-AUDIO BALANCED A2升級電容版
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)
Oppo 105&SINE 60A
Chario Pegasus&Phoenix
Monitor BRFX(x4)
Aviano 9(x2)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ver gooooooood!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

fuman0123 發表於 2012-12-11 01:23
用家心得,用心評論,又學到嘢

{:9_434:} 多謝吹水王者之王大文兄加分, 只係亂寫一通, 邊度算係咩心得

星級玩家

C兄!
真係很用心玩好對BS244BE

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,小弟亦剛購入LS70 stand,想知D白水晶砂在那裡可以買到(是不是金魚街呢?)。两邊7成滿大概要用多少Kg砂倒呢?謝!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Good !

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Very good, good sharing!!  

銀級玩家

Good report, thanks for sharing!

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

leo25 發表於 2012-12-11 01:31
多謝吹水王者之王大文兄加分, 只係亂寫一通, 邊度算係咩心得   ...

亂寫都咁好,再認真啲咪不得鳥{:9_431:}
SANYO Z4000+GRANDVIEW 90寸幕
SAMSUNG D8000 60寸TV
YAMAHA 3900
YS-AUDIO BALANCED A2升級電容版
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)
Oppo 105&SINE 60A
Chario Pegasus&Phoenix
Monitor BRFX(x4)
Aviano 9(x2)