設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: NickHui

[請教] Canon鏡頭比較

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

NickHui 發表於 2013-1-5 21:11
想問下九爺以下幾樣:
1.點解買24L Il唔買35L,上網睇個個都對35L有讚無彈,直頭講到天上有地下無喎?
2. ...

1.我係由35L換24L ll的
2.其實我小影人及喜歡 50mm嘅視覺(另外如果室內85mm都唔係咁易用)
3.我支係100L Macro is,簡單講色會濃D同多咗防震
4.zoom 同定焦點揀? 咁就睇吓你要方便定畫質了,至於24-70二代個罩就真係見人見至,另外你本身有邊幾支鏡?
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想問下九爺以下幾樣:
1.點解買24L Il唔買35L,上網睇個個都對35L有讚無彈,直頭講到天上有地下無喎?
2. ...

小弟雖然係用Nikon, 唔好介意我多口搭句咀~

個人覺得35定焦好用過24, 由其是你想買16-35, 24 1.4影起人上黎會太wide好難用, 35我覺得剛剛好, 影風景影小品影人像樣樣佳能, 甚至我覺得買左35, 50都唔駛買, 室內影人像佢好用過50, 因為50會攞得背景太少, 24又嫌枝節太多, 35剛剛好~

如果師兄想影人像, 85 must buy, 影半身大頭唔駛講係正, 可以同model保持適當溝通距離, 行遠少少攞個直度全身, 果個有少少壓縮感o既散景, 無得輸~

個人意見, 16-35膽拖35+85, 少少意見希望幫到你~

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
rlwk2009 + 10

查看全部評分

高級玩家

ahnel 發表於 2013-1-5 23:06

個人覺得35定焦好用過24, 由其是你想買16-35, 24  ...

想法完全同C兄一樣.
Just a Joke

見習玩家

rlwk2009 發表於 2013-1-5 21:55
1.我係由35L換24L ll的
2.其實我小影人及喜歡 50mm嘅視覺(另外如果室內85mm都唔係咁易用)
3.我支係100L M ...

1.咁點解由35L上24L II呢,35L唔係已經好掂咩,除了年紀大D外。
小弟現時組合:
20D
17-85IS
50.8
70-200 2.8 IS I
100 Macro without IS ver
Tamron AF28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical [IF] Macro (都5千幾)
用咗6-7年,唔夠玩,有時室內想影下個囡囡,下下落燈,唔自然又怕照親佢隻眼仔,所以恨下心腸"Up機"

見習玩家

ahnel 發表於 2013-1-5 23:06

個人覺得35定焦好用過24, 由其是你想買16-35, 24  ...

咁16-35同35L咪重疊咗囉!

小弟有少少擔心35會好快出二代,話哂佢都經已十幾歲,唔屬於數碼年代嘅產品。

如玩全定焦,35去旅行會唔會唔夠wide呢?

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

NickHui 發表於 2013-1-6 00:01
咁16-35同35L咪重疊咗囉!

小弟有少少擔心35會好快出二代,話哂佢都經已十幾歲,唔屬於數碼年代嘅產品。

唔駛擔心, 35經已傳緊出第二代~

http://www.canonrumors.com/2012/08/canon-ef-35-f1-4l-ii-cr2-2/

重疊就一定有, 不過35 1.4主要都係用得snap又或者像加D小品題材, 真正影風影都係用番16-35, 錦其實用途上都唔太重疊o既~

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

想問下九爺以下幾樣:
2. ...

C兄係文中都係重視支鏡本身的造巧, 技術,甚至外觀, 但少提個人的喜好。
定焦同變焦其實係好睇個人習慣,不妨從呢點開始諗。
我最注重價錢, 定焦光圈夠大之餘, 平價的定焦鏡亦有一定的質素, 我到而家都冇支過萬的鏡, 但一樣影得開心。
現在主力有24,50,300(有TC),再加一支80﹣200f2.8, 要求唔高的話SO FAR夠了

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
rlwk2009 + 10

查看全部評分

等運到

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

NickHui 發表於 2013-1-5 23:48
1.咁點解由35L上24L II呢,35L唔係已經好掂咩,除了年紀大D外。
小弟現時組合:
20D

如果你本身有wide鏡,咁我話你知35L真係好好用,未換24L前我基本上一支35L長插,另外35L話出二代已經好耐佢真係有貨先講啦,仲有依家D canon新鏡咁貴如果35L二代賣萬五,六你又會唔會買呢,我就覺得如果有需要入一代用到佢出二代先睇吓需唔需要換,再唔係入支 sigma 35.4 都已經唔錯。
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

見習玩家

mike384 發表於 2013-1-6 01:00
C兄係文中都係重視支鏡本身的造巧, 技術,甚至外觀, 但少提個人的喜好。
定焦同變焦其實係好睇個人習慣 ...

最頭痕就係取捨,又想有變焦方便D,但諗到定焦1.2 1.4光圈又好正喎,怕Zoom鏡2.8唔夠做。

至於我自己個人喜好,我比較鍾意影建築物,風景,同時希望有支靚鏡去旅行時可影下D靚景同埋人景混合相,事關我遲D會去LA,加上想買支好野影我個囡,就來一歲,走來走去,現有組合真係唔夠做。

行動組特工

NickHui 發表於 2013-1-6 14:25
最頭痕就係取捨,又想有變焦方便D,但諗到定焦1.2 1.4光圈又好正喎,怕Zoom鏡2.8唔夠做。

至於我自己個 ...

好老實24-70 2.8機動性係好大, 但係一入室內, 除非推好大ISO或者落燈, 唔係一定唔夠, 果陣你就會後悔冇支大光圈~

試過去德國淨係帶支24-70, 因為都係公司trip唔想禁誇張full gear, 唔係話影唔到, 但係去到科隆個大教堂, 差唔多要瞓響地下先影得哂成個教堂, 入到教堂裡面更加係黑到影唔到禁滯, 入到餐廳想同同事影幾張活動照, 又係黑媽媽影唔到, 又唔想落閃影響其他客人~