設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 遲來的生日及聖誕禮物 Philips Fidelio X1 !

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上星期日原本想去試聽對 ELAC AM180,點知去到店員說剛 pack 好要送回代理。
唉!無得試!
之後響店入面閒逛。見到一個自己熟悉的家電品牌剛推出既大耳牛,原本無諗住試,不過最後都係除下我聽緊既 ES5 插隻耳牛去試聽一下。
(其實小弟家中已有一隻 Philips HP895 耳牛,知到 Philips 耳牛同自己大部份時間用緊既 HD650 D 聲有乜野分別,所以原本無諗住再試第二隻 Philips 耳牛姐。)
原本聽緊 HK AV Show 2004 Track 12 既 "牛鬥虎" (歌曲原本是 DSD/DIFF 1bit/2.8MHz 格式,已用 AudioGate 轉為 24bit/192kHz AIFF 格式) 我索性就用依首曲目黎試下隻耳牛。我將部 DX100 個 volume 推到 240 (最高應該300) 但仍然 keep 住 mid gain。鼓聲響起,個種鼓聲感覺好有力,好有質感。我一路再聽落去,好快五分鐘過去,成首 "牛鬥虎"感覺好有立體感、現場感。鼓棍互相搞擊聲音十分清翠,比起我用 HD650 聽同一首曲目更加有聽大鼓嘅感覺,更剌激。
最初我還以為我聽錯,無理由對 HD650 會給 "家電品牌"比下去嘅,還好,該店有對 HD650 所以我第一時間插隻 HD650 落部 DX100 然之後轉去聽中森明菜嘅 "難破船"(原生 24bit/192kHz aiff rip 自中森明菜唯一一隻嘅 DVD-Audio)。確定左隻 HD650 同屋企用緊果對無大差異後再聽番 "牛鬥虎"。結果 HD650 真係...........慘敗!如果說 "家電品牌"聽 "牛鬥虎"有大鼓 feel , HD650 個鼓就顯得好細,定位方面 "家電品牌"定位好有立體感,相對 HD650 就顯得比較平面。但我最有感覺,最 impress 我嘅係鼓棍互相搞擊聲音十分清翠,呢點係 HD650 比唔到我嘅。
當時心諗,(當送比自己遲來的生日及聖誕禮物囉!)問店員價錢,佢噤左個價比我,我知個價都 OK 好既,不過我份人或者係太小心眼,所以都無即時比錢。
返到屋企就立即上網找果對耳牛既資料。同時又去 M 台到睇下有無人有 comments 先。點知響 M 台 只 search 到有一個 post 有講過下依隻耳牛。跟住去埋 head-fi,有一個 post 講佢。我睇晒個 post 就決定係佢喇!
31 日大除夕,去到店鋪想話搵番昨日報價比我果個店員,點不知入到去只見我相熟果個店員,佢話邊個今日放假。我二話不說就叫相熟果個店員給我 Philips Fidelio X1 。佢即時噤左個比昨日果個更好既價比我。
所以................

開盒後.......不過就無好似 HP895 一樣有送埋個 Headphone stand!

第一時間用部 Korg MR-1000 聽番首真正 DSD 1bit 既 "牛鬥虎" 先.........

待續..........

進階玩家

我前幾日都走左去試對ELAC AM180
試完之後一直都好掛住佢,,,
咁既價錢,竟然有咁既效果,,,
不過都係忍緊手,不過同場仲有好多毒物,,,,
最終都敗D小玩具手上,,,,

星級玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

好正 有機會我都想試下X1, 依個價位好多師兄都話直回票價

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

.........

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

見習玩家

進階玩家

這系列的產品以菲記來說已算多人談論及分享。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching, how much is your 噤左個比昨日果個更好既價

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

cheers 發表於 2013-2-9 17:25
ching, how much is your 噤左個比昨日果個更好既價

老友價:@^%)