設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問有没有兩聲道擴音機和12吋低音單元的書架喇叭推介

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
打算購買一部兩聲道擴音機和一對有12吋低音單元的喇叭.
請問有没有推介.

希望出來既音色細緻, 唔鐘意粗聲.
聽流行曲, 快慢歌都鐘意, 最鐘意低音實得來有彈性, 這些低音最好聽.
如果有以上音色,
最低消費要幾多呢.
全新, 兩聲道擴音機和12吋書架喇叭.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JBL4312, 4312A.  中古嘢

新JBL冇舊嘅咁好聲。 新嘅上友誠7樓聽下啦。

師兄, 12吋係必要嘅, 你真識玩。 依家出面D喇叭成碌柱咁, D 低音聽到我標汗。 我都想UPGRADE去15吋, 但新喇叭真係冇乜選擇  頭痛中。
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Beerboy入咗yamaha 1000x, 但未運到。 佢應該會放4312, 你pm佢啦, 可以上佢屋企聽下。 不過佢eso 盤, msb dac, 金仔前後級, 我驚你毒發身亡。
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK

一生追求冷硬標

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JBL4312E去深水埗九龍影音買啦,全新都係萬一蚊.     

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

12吋低音喇叭

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

因為好多年前, 仲讀緊書, 當時仲有新一系, 八佰伴既年代, 有好多日本套裝機賣, 大部份型號既喇叭都係有12吋單元, 聽流行曲, 真係一流,
音量唔需要好大, 低音已經可以充滿整個空間, 低音又實又有彈性.
反觀現在很多喇叭都係細呎吋低音單元, 又講到用了自家技術去增加低音質量, 但我聽了很多牌子, 平貴都聽過(超貴未聽過), 但點都揾不到當年所聽到既低音效果.
我諗會唔會低音呎吋細, 所以做不到12吋既效果, 所以上來問大家, 市面還有没有平民價錢既12吋書架喇叭賣. 樓上師兄講到JBL, 這個牌子應該配那隻牌子既兩聲道擴音機好呢.
講埋預算: 兩聲道和一對喇叭, $25,000樓下.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

中國官方網頁: JBL4312E 每個22,000人民幣, 同上面師講既價錢差咁遠既.
http://www.jbl.com/estore/jbl/cn ... =regularProductOnly

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

風仔風仔仔 發表於 2013-1-1 17:01
因為好多年前, 仲讀緊書, 當時仲有新一系, 八佰伴既年代, 有好多日本套裝機賣, 大部份型號既喇叭都係有12吋 ...

機我唔推介啦. 只話你知, JBL 4312 靈敏度over93, 好易推, 你搵部唔係咁差嘅amp, 80-150W都俾到你應有嘅快感, 但唔好用膽機, 因為膽機damping factor低, damp唔實個低音, 聽快嘢會失控.

除非你只聽老歌, 口水歌先用膽, 不過師兄玩得12吋, 自己口味係點唔洗我講啦, 明未?

一生追求冷硬標

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

風仔風仔仔 發表於 2013-1-1 17:09
中國官方網頁: JBL4312E 每個22,000人民幣, 同上面師講既價錢差咁遠既.
http://www.jbl.com/estore/jbl/c ...

可能taxation 問題掛? 咁L貴嘅.

一生追求冷硬標

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

轉載