設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[娛樂] GEM近日的留言, 原來係話903的~~~~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早二日, 睇到G.E.M FACEBOOK內, 佢出左呢個帖, 我就奇怪, 佢話緊係邊間公司呢?? TBB?? 今日先知, 原來係講緊 903.......!!! 即時對903有D失望, 因為一路以來, 小瑟天真地覺得以為 903係唯一一個樂壇中最公平的頒獎禮!!!!

https://www.facebook.com/G.E.M.OfficialPage
近況更新
由 Gem Tang 上載
入行四年來,面對過各種沿用已久的遊戲規則,大家都有共識地聽話遵守,我也是其中一個。為什麼這次突然跑出來講?因為這次有人問。而這次決定發言的出發點,也是看看能否造成一些改變,能讓樂壇的環境變得更加好。當然我知道這很冒險,因為我只是一個後生女。

不是說不想拿獎,付出過被肯定被稱讚當然會開心。但當不同的頒獎禮都有各自的標準和取向,甚至參雜其他的考量,長期累積下來的心態,就變成出席頒獎禮只是打扮得漂漂亮亮去參加“派對”,慶祝一下。而這一點我在很多訪問裡都曾經提過。關於香港現在的頒獎禮的意義和認受性,大家其實早就心裏有數吧。而在這樣的環境裡,我跟公司決定去不去頒獎典禮,已經不是考慮公不公正了,我們唯一著重的是,至少言行一致:如果是複雜的商業決定,至少不要誤導觀眾,不要標榜是反映現實的投票結果。

我很希望大家能夠看到影片當中我們所表達的,是關於我們對現有香港各個頒獎禮的整體看法,表達我們出席的立場,和交代如果不出席的原因。我們很幸運,我們身為獨立公司,只有我一個歌手,沒有帶新人的任務,沒有運作大規模的業務的負擔,所以我們才能夠比較輕鬆和坦誠去表達我們的立場。

很多人會說,在無法改變現況的狀態下,要不就接受遊戲規則,要不就不要參加遊戲。的確,我們也早在去年就已經沒有參加同一個頒獎禮。那為什麼今年才選擇公開表示原因,第一,因為去年沒人問 ; 第二,這些年來每一次看美國葛萊美獎,或者每次看台灣金曲獎,心裏都由衷地感動,很希望香港同樣可以有一個統一的,有代表性的,每個歌手跟觀眾都期待的頒獎典禮。可是累績了幾年默默接受不同遊戲規則的經驗,發現唯一改變的,只是對這些遊戲規則更加地熟練。我相信很多對香港樂壇有熱情的人,心裏也是希望可以改變現在的環境,至少可以讓香港人為自己的樂壇感到驕傲。香港樂壇沒有努力的人嗎?沒有用心做的音樂嗎?沒有有理想有熱情有拚勁的人嗎?全部都有。現在根本不是要討論誰更值得拿獎,重點是,我們不該再默許和妥協頒獎禮只是一個商業遊戲或工具,太可惜了!

沉默並不能改變任何事情。雖然這次言論的動機有可能會被誤解,也或許有人會覺得輪不到一個年青人說這番話。但如果能讓大家去重新關注和思考這一件,我認為能讓樂壇環境變得更加好的事,我想我仍然覺得這一切很值得!

2013,新的一年,新的開始!
Happy New Year!

Love,
G.E.M.

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

公平?從來一有利益,就無公平,樓主唔會唔清楚當中的道理。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我都明既, 可能我真係比較天真呢~~~~

其實佢講既 美國葛萊美獎 同埋 台灣金曲獎 唔通就冇我地香港呢D有行益關係既問題出現嗎??? 何解呢????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2013-1-2 09:57
我都明既, 可能我真係比較天真呢~~~~

其實佢講既 美國葛萊美獎 同埋 台灣金曲獎 唔通就冇我地香 ...

可能嗰啲都未必有所謂既"公平"呢~~??!!
活咗36年人, 小豪你對呢啲所謂"公開"玩意都係抱住聽吓睇吓知吓就算啦~~!!

反而我地POST76既買碟情況先至係最真實~~!!

5萬

總版管

ykluk 發表於 2013-1-2 10:09
活咗36年人, 小豪你對呢啲所謂"公開"玩意都係抱住聽吓 ...

有時都好天真諗下, 我地唔知有生之年, 會唔會有機會攪一個真係冇行益關係既頒獎禮呢??? 不過我即時又會諗到, 冇利益既野都唔會多人睇, 就好似什麼乜乜大學既電影獎, 又係冇咩人知, 冇咩人睇的呢~~~~

Post76玩樂網.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2013-1-2 10:12
有時都好天真諗下, 我地唔知有生之年, 會唔會有機會攪一個真係冇行益關係既頒獎禮呢??? 不過我即時又會諗 ...

唉, 呢個世界, 尤其是香港, 無利益你估啲公司會理你咩....
其實你搞POST76已經叫做盡量中肯啦, 都唔算受太大既壓力去做....

話時話, 點解你唔搞個2012最佳玩具既選舉比大家玩呢~~??

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

人地美國market大梗係可以做到格林美啦, 香港豆腐膶禁大個market, 仲要D人唔買正版, 再加上壟斷式o既傳媒生態, 想有個好似格林美o既頒獎禮, 冇可能啦~

其實阿GEM如果係要型一野o既就四個台都唔好去, 佢果頭響FB攞新城攞獎D威威相出黎, 果頭就話頒獎禮唔公平, 新城都出哂名分豬肉, 佢好明顯係輸打嬴要啦~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

903係唯一一個樂壇中最公平的頒獎禮{:9_419:}

劉華咁耐都冇攞過903啲獎

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

ykluk 發表於 2013-1-2 10:09
活咗36年人, 小豪你對呢啲所謂"公開"玩意都係抱住聽吓 ...

公平有好多角度嘅

唔信試吓問李+×公唔公平

3萬

白鑽玩家

galleryng 發表於 2013-1-2 16:02
公平有好多角度嘅

唔信試吓問李+×公唔公平

我淨係知無報應囉......