設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 105 的雙HDMI輸出問題。謝謝.無畫面??

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位Ching !

小弟想請教105雙HDMI輸出的問題,我知是可以繞過部AMP(我是809係未支援3D/1.4Version),而直接入3D電視是否會發揮得最好 ? 而插法是否這樣?

Ching! 想請問如果
105的HDMI 1 ---> TV HDMI 2
105的HDMI 2 ---> AMP----> TV HDMI 1
我這樣插對嗎?但我這樣插,我按HDMI電視沒有畫面!!我是否什麼地方出錯?

如果睇戲的時候我應該按TV 的HDMI1 or HDMI 2 ??

Help me
Thanks
3D投影機:JVC DLA-X35
SONY Z9D
OPPO 105BD
Onkyo Rz5100
SP KEF 900 600C R800ds

鉑金玩家

你嘅駁法TV按HDMI2應該睇倒喎

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

105 hdmi 2 -> amp 不再過tv 試下

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

正常兩個都睇到,
不過....我用"影音分離"部amp會好唔穩定...係咁閃劃面,
用番1條過就無咁既問題
唔知係amp問題定105問題啦, firmware修正左都係咁!!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

同步由同一部blu-ray 插同一部電視是有問題,建議只插一組

Blu-ray HDMI 1 ----> TV
Blu-ray HDMI 2 ----> amp

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

blu-ray 插同一部電視是有問題,建議只插一組

Blu-ray HDMI 1 ----> TV
因  hdmi 1有最新晶片(畫面會靚好多)
Blu-ray HDMI 2----> amp
只是音效.不用去TV
Sony65Z9D. Yamaha CX-A5100+sunfire 7401+crown ct4150+
Oppo203.
MC275(50th)+C2300.N.Star Dac32 Cdp:Explosure 3010S
Speaker:Jas陶瓷 Ctr:ELAC CC241.3:WS1645
     mirage:OSD5. Sunfire crm2.Sub:JL110F
線材

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

HDMI1已去TV,爲何amp還要去TV?105畫面已很靚!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

但其實實際上, 好多時個AMP 都唔單止駁BDP, 仲會駁好多唔同既器材, 例如機頂盒, PS3, XBOX.
咁實有條HDMI OUT 上去電視
咁無理由當分拆HDMI 1 出畫面直出電視, HDMI 比SIGNAL AMP 個時唔預期你AMP有條HDMI 再駁電視架喎

唔通要睇BD 時先抆走AMP 後面條HDMI
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

進階玩家

How about ARC function ?

Need to have a HDMI connect to Amp and TV wor...

So, need 3 HDMI in order to play ARC function as follow ?

HDMI 1 from oppo HDMI 1 to TV HDMI input
HDMI 2 from oppo HDMI 2 to Amp HDMI input
HDMI 3 from Amp Output to TV ARC HDMI

Is the above connection right ?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

沙煞比 發表於 2013-1-29 11:16
但其實實際上, 好多時個AMP 都唔單止駁BDP, 仲會駁好多唔同既器材, 例如機頂盒, PS3, XBOX.
咁實有條HDMI O ...

正是小弟問題所在,因為好多野經amp去TV所以HDMI 2 一定要經AMP 去 TV

謝謝Ching 的幫忙解答。
3D投影機:JVC DLA-X35
SONY Z9D
OPPO 105BD
Onkyo Rz5100
SP KEF 900 600C R800ds