設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 相位王

[討論] 香港各唱片公司華語歌曲模擬開卷式母帶保存現況報告!

關閉 [複製鏈接]

白鑽玩家

超人隊長

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

agic 發表於 2013-2-19 21:13
相士可以呃刀你十年八年
相生未必瞒过你法眼两秒

給樓主啓示,勿見笑

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sunboy + 10 + 10 絕!

查看全部評分

我係超人----超人係我
要食樹皮----梗係跟我

黃金玩家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ

吾好升东击西,由我早期質疑4pk兄开甘多LPCD"洗版呀"
之言論,明白我系中立,有人讃过軚我就系纠正
你既言論令人質疑報告可靠性
你要向我扣帽子亦無助你既中立性

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ

銀級玩家

BMG Hong Kong(大中華)所有物資唔係全部由Sony保存中咩? 點解突然又關臺灣事?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

真的要留意這個post了。

星級玩家

哈!哈!嘉利大火燒毁寶記母帶單野係流料??
唔係掛~??

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

相位王 發表於 2013-2-19 00:37
agic兄,呢份報告有部份係我老友親自致電
各大唱片公司問料的,另外亦有部份係老友自己
認識某唱片公司人員爆 ...

其實相位王師兄點解唔去自已求証,只係代你老友分享出post?
我成日買cd,LP聽覺得最能令人信服一定係第一身經歴, 而何必要聽完老友講然後自已唔求証?
我作為一個聽音樂的初级發燒友當然係想見識一下母帶制作cd成品的所有流程,然而相位師兄既不是第一身去各唱片公司母帶的收藏地點觀察,那麼很難相信資料是百分百正確吧!!!

當然正如相位王師兄所引述乃係经--老友--致電每一間唱片公司母帶倉內的揸fit人再盤點及測試質量報告----我相信你的老友身份一定極之奇特, 可否請他上76分享會? 我相信這樣才是最令人信服的!

另外我不是不相信師兄的分享,而是應該每份母帶分开討論,而且不人言作已話,以平實而盡可能親身求証,否則怎能叫做發燒??

PS. Agic 師兄曾對LPCD45 保存期作個質疑, 也曾跟小弟對LPCD45第一代互相爭論(我是喜歡第一代LPCD45的人), 因此相位王師兄上面提到Agic師兄维護伍先生的言論由此事可以作出否定了,相位師兄是誤解了Agic師兄了,.......

我重申我這個回應係明白到與其爭論一個不是第一身的分享觀點,不如大家留番力氣去協助香港唱片及創作, 至於時下的不停復刻cd, 我們其實已經一路在討論及發表中了, 凡事以聽為實,如果唱片公司肯話比大家知母帶是乜,那是最好,唔講你知何必自尋煩惱,聽音樂用耳朶不是用眼晴的.....

評分

參與人數 8威望 +170 金錢 +160 收起 理由
sanyoboy33 + 10 + 10
Gentleho + 10 + 10 絕對認同
ctwdavid + 10 + 10
alibabar + 10 + 10 絕對認同
tinsly + 10
giseegoobi + 10 + 10
小瑟 + 100 + 100 絕對認同
agic + 10 + 10 唔錯既分享!

查看全部評分

與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

各位好,

基於76係一個絕對言論自由的地方, 我們在討論區內的立場與方針, 一向鼓吹自由討論, 理性尊重既態度為首要, 但由於此帖的言論內容及所講的資料,
都只屬口說無憑之言, 任何一方都未有提出理據去支持其論點, 請各位版友先以 "八卦傳聞" 一則心態去閱讀本帖就可以了.

但有一點的確要重申, 因為本帖樓主的討論內容涉及多間公司及人員的名字, 我們為免此等"八卦傳聞"影響相關人士而導致任何不必要的麻煩, 我們已經將資料作備份保存, 當有香港的執法機關向我們要求提供相關資料時, 我們亦會協助其法定機構作出相應配合.

係呢度小瑟身為總版管希望奉勸大家, 在網上討論留言雖然是一件非常開心同自由既事, 但大前提是唔好影響到其他人的正常生活為大原則下, 自由討論是絕對可以進行的, 請不要濫用 "言論自由" 帶給大家的方便而作出不負責任的言論.

多謝各位.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
sunboy + 10 + 10 絕對認同
阿正 + 10
ctwdavid + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

阿正 發表於 2013-2-20 04:08
其實相位王師兄點解唔去自已求証,只係代你老友分享出post?
我成日買cd,LP聽覺得最能令人信服一定係第一身 ...

絕對讚同:(聽音樂用耳朶不是用眼晴的.....)
好好用心去欣賞音樂.....音樂是用來聽
再加上每個人對音樂喜好既不同
多人喜歡既,不代表每個人都會喜歡......
可能有些音樂,只要做到有一個人真心去喜歡......就已經係成功

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
sunboy + 10 + 10 絕對認同
ctwdavid + 10
agic + 10 + 10 用家心得

查看全部評分