設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ken704

[流行曲] 梅艷芳-首度CD化兩張國語專輯《烈焰紅唇》&《蔓珠莎華》(...

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

受害了?....《烈焰紅唇》 這是翻錄自黑膠LP的所謂CD....

一首 "走上寂寞路"...整首歟都是"炒豆聲"....

是否我買的CD有問題????
我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

梅艷芳-首度CD化國語專輯《蔓珠莎華》......

這隻好D,無"炒豆聲"應不是翻錄自黑膠LP的....

但不要開心.......

background noise "沙沙" 磁帶聲極大.....似在聽無開Dolby NR的卡帶......失望......
我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!

銀級玩家

35ti 發表於 2013-3-10 11:07
受害了?....《烈焰紅唇》 這是翻錄自黑膠LP的所謂CD....

我隻都是沙沙聲的,應該整批碟也是如此。

怪就怪香港及台灣未曾推出過此兩張碟。我昨晚第一次聽呢兩張碟,其實幾好聽不錯的專輯。

難得新加坡唔知咩頭咩路既公司可以完整封面封底CD膠盒推出已很好,又唔洗飛過新加坡買算平啦。

經過上次DMI陳百強LPCDII系列$200一張食帶錄音後都不再期望復刻唱片所謂音色如何

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tinsly + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

我開始懷疑此CD的版權.......

黑鑽玩家

76 精選榮譽會員勲章

35ti 發表於 2013-3-9 20:56

I am thinking 東亞/華星 will be publishing a notice soon telling 夢田音樂 to stop selling/distribute these 2 CDs.

I ordered these 2 CDs from yesasia.com and maybe I can cancel?
我收藏的經典粵語流行曲CD (now over 1,500,000 views - as of April 9, 2014)

星級玩家

35ti 發表於 2013-3-10 11:07

所以咪話"一定不容錯過"law

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

35ti 發表於 2013-3-10 12:56

據聞新加坡夢田的複刻之路一直很艱難:買了版權,沒有一家公司願意提供母帶,只好用頭版cd或者lp做“母帶”送到日本進行複刻,出來的産品只能夠說是當做資料保存,音質肯定是沒有保障的。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
lamwaikit007 + 10
sunboy + 10 + 10 唔錯既分享!

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

704都比到你, 擺門你洗橫手啦~~~~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sanyoboy33 + 10 + 10 絕對認同
sunboy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

音色唔好, 咁就唯有以佢既珍貴嚟彌補佢既不足之處lu!!

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2013-3-11 10:54
704都比到你, 擺門你洗橫手啦~~~~

唔知點解會知我係犯人編號704, 肯定有人報串