設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] ONKYO 5508 LPF FOR LFE

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前排比我搵到二手5508 , 發見SET 依個LPF 同我之前玩部886好依有D出入 . 於上網猛搵 , 搵到依個好有趣嘅POST。
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1

一次過睇曬8頁 , 就越睇越亂都唔知咩係岩定錯 .
我以前部886SET LPF 80Hz 佢會Show (THX) logo 出嚟, 所以我知道一定無錯 . 而且播出嚟效果是正面的.
javascript:;

而家部5508 同樣set 80Hz , 但好明顯低唔明見咗一節 . 反而set返120Hz 就變返以前部886效果 , 我底有無SET錯 ?
javascript:;

我是用7隻MK 750 全SET 80Hz

星級玩家

我刀用5508、吾知師兄用緊咩十仔呢?
Samsung & Jvc & Grandview
Oppo & Onkyo
Threshold & Lexicon
Avalon & Polkaudio & Earthquake

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

toysonline 發表於 2013-4-29 16:03
我刀用5508、吾知師兄用緊咩十仔呢?

我用KX1250 , 師兄你用咩十仔同 LPF FOR LFE SET幾多 ?

星級玩家

狐滴hp2210 發表於 2013-4-29 16:10
我用KX1250 , 師兄你用咩十仔同 LPF FOR LFE SET幾多 ?

我用sunfire hrs12
main用avalon 可以set到40.
中及後用polkaudio,可以handle 50.
因為我用兩部後级,,所以set5隻喇叭去60.
amp set 烏化80,
烏化set by pass.
Avalon & Polkaudio & Earthquake

銀級玩家

狐滴

toysonline 發表於 2013-4-29 16:16
我用sunfire hrs12
main用avalon 可以set到40.
中及後用polkaudio,可以handle 50.

師兄你好 , AMP好似無得SET WOOFER
你係唔係講個LFP ?

星級玩家

狐滴hp2210 發表於 2013-4-29 16:29
師兄你好 , AMP好似無得SET WOOFER  
你係唔係講個LFP ?

sorry...... 係amp LPF of LFE set  80.烏化分頻点!

銀級玩家

狐滴

toysonline 發表於 2013-4-29 16:44
sorry...... 係amp LPF of LFE set  80.烏化分頻点!

以我依個新手有很的理解 :

我用sunfire hrs12  -----  ( woofer已選bypass)
main用avalon 可以set到40.   ----- woofer 會在40hz以下開始工作 .
中及後用polkaudio,可以handle 50.  ----- woofer 會在60hz以下開始工作 .
因為我用兩部後级,,所以set5隻喇叭去60.  --- ----- woofer 會在60hz以下開始工作 .
amp set 烏化80,-------- ( LFE =/= SWOOFER) LFE 即5.1或7.1裹面的 .1聲道 , 這個聲道會約在120hz以下工作 . 如果set80會唔見咗120-80果段 , 但THX偏偏又叫人SET80HZ , 攪到我自己都好迷 .

星級玩家

你無 set 錯,LFE set 120 係可以叫十仔 handle 120hz 以下既 LFE channel,大前提下係要隻十仔頂得順高頻段,因為質數較差既十仔會出現失真,而你隻 1250 係可以 handle 到。
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

鉑金玩家

其實從調教 FLAT EQ 想法, 難題就可以輕鬆解決....不過當年咁舊既文章....都俾你搵到....好嘢!!
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

星級玩家

狐滴hp2210 發表於 2013-4-29 17:00
以我依個新手有很的理解 :

我用sunfire hrs12  -----  ( woofer已選bypass)

/首先,avalon 可以set40……意思系喇叭可以下谮到40尼个频段啫!
40以下潛吾到勒!
當然,如果每只喇叭可以配合前後級下譖到20,set到全频系最高境界啦!
但由於点1的超低音係有兩种工作、一系附責自身的超低频道、
另一系附責其馀声道畫分频点以下的低音law....
我既set法並沒有失去任何頻点,反而加重左60至80hz的打心囗呢个频段的低音啫!