設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: slck01234586

[喇叭組合] KEF ls50 VS PROAC D18

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kkkiu 發表於 2013-5-12 01:26
會唔會係setting問題丫?你玩樂器都有分場地丫~你去劇院聽歌劇覺得好正,酒廊聽jazz覺得好有質感。但如果 ...

但如果你將酒廊隊live band拉去劇院唱,覺得好立好濛,<--- 想八下邊個 sound man 咁屎?小弟係演藝 Lyrics Theater II 做過三次 band show,係個 delay 同 reverb 難控制 D,都無會展個 Grand Hall 同 Hall 3 咁大鑊。

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-5-12 03:57
但如果你將酒廊隊live band拉去劇院唱,覺得好立好濛,

我都想知係人問題定器材問題。

黃金玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-5-12 03:16
費銀事再覆, 麻銀煩。 樓主唔信就入TT啦。 我用MELODY推過奶硬嘢。

咁你都只係提出左用melody推會唔夾姐,但你未提供你用咩信源,咩膽....咁黎標籤sf係唔得,我覺得轉捩點只係果日你係賣tt先,而唔係amp先。

星級玩家

平心而論,果日試SF同arc真的令人失望,應該不是環境問題,唔知係咪所有器材未run, 但總相信原本表現不會這樣,如果唔係都唔會照出咁多model, 加上試音室的表現只是一次性的參考,然而,店員臨尾同我們講,SF強項是重播古典樂器時營造的空間感,如有記錯,請指証,我們帶來的不同種類音樂根本不合SF重播,這個反而令我有點為難呢~~

樓主,不好意思離了題,有否室內環境器材佈局實相,在決定換器材前,大家可能幫倒你呢~~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kkkiu 發表於 2013-5-12 08:18

四個老闆加跟班的我同在場的professional sales 都覺唔對板!

可能我地六個人都有各自的問題
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

siukit_siuhan 發表於 2013-5-12 09:02
平心而論,果日試SF同arc真的令人失望,應該不是環境問題,唔知係咪所有器材未run, 但總相信原本表現不會這 ...

空間感 tt

voice D18
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黃金玩家

terryc 發表於 2013-5-12 09:28
四個老闆加跟班的我同在場的professional sales 都覺唔對板!

可能我地六個人都有各自的問題  ...

間Showroom好唔好聲係一件事,有幾多人鐘意sf,arc又係一件事,我只係想講玩音響從來唔會得一條路姐。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kkkiu 發表於 2013-5-12 11:47
間Showroom好唔好聲係一件事,有幾多人鐘意sf,arc又係一件事,我只係想講玩音響從來唔會得一條路姐。 ...

當然啦!

階梯何其多,但當小弟唔清楚住上行是對或怕行進錯誤的梯級時,都係約返三五成群,帶定平日聽開的CD 去四處尋真相!

BTW, 小弟十分滿意當日的sales, 勇於誠認賽果,無hard sale, 並見議我D老闆選擇其它品牌!very nice and professional experience sharing
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

terryc 發表於 2013-5-12 12:05
當然啦!

階梯何其多,但當小弟唔清楚住上行是對或怕行進錯誤的梯級時,都係約返三五成群,帶定平日聽開 ...

大家開心交流下,講下笑,咁係最好不過~但如果一開口就挑機,戰鬥格。有時真係好難善意回應。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kkkiu 發表於 2013-5-12 08:18

雖然係一般 concert hall 落 mic 同 speaker 係違反左佢地個 room acoustic,比較 難控制,
但亦不應該 濛同立。個位仁兄似乎未滿師啵。