設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: slche2001

[討論] 今天在二手CD店所聽到的對話分享

高級玩家

sanyoboy33 發表於 2013-6-6 08:55
Kit哥!真系冇乜心頭好入到手!宜家買碟真系講緣份呀!
所以見到價錢岩就要入手啦!否則後悔莫及{:6_194: ...

三洋兄乜重有心頭好未揾到 咩?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

msiu100 發表於 2013-6-8 21:37
三洋兄乜重有心頭好未揾到 咩?

msiu兄!就系學友祝福24K金碟啦{:9_434:} !
揾左年幾刀冇!{:9_440:}
sanyo

銀級玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我係第一代蒲信和二手CD既人,突區開檔果時係同租CD鋪爭,因為佢基本上每隻二手碟買賣係賺十皮,同租租一樣價,
但最正係無限期,你今日50蚊買返去聽一年半載,歷返去佢用40收返你隻碟,所以我從此就無再租CD聽…

當年二手鋪有買賣公式,一般以街價一半收,加十蚊賣。

但以租碟維生既碟鋪(其中一間:摺佰),生意當然有影響,但二手店興起,買碟既人多好多,因為唔好聽可以放二手,
新推出CD重可以放高D,所以果個年代基本上所有港產流行歌手CD我都有買過返屋企聽。

再講番而家二手CD店,收CD價已經無可能好似以前咁,放倒20皮一隻你已經要還神,早幾個月我去信和放三十幾隻CD,
突區收一舊鬆D,我已經好後悔歷出去放,去另外一間(以前荷里活其中一間CD老闆開),當時我已經唸住放幾多都無所謂,
點知佢已經計我$190,講多兩講,最後重好似比我$220。

但相信呢次係我最後一次出信和放碟,長途跋涉歷到旺角,車錢都廿才,重要浪費時間,

上網放唔倒,送比同我買碟D網友,再唔係掉出門口好過。

而家二手店收碟價咁賤,重邊有人放碟丫…

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
agic + 10 + 10 精彩報告
Cheong448 + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

bbq2005 發表於 2013-6-9 10:32
我係第一代蒲信和二手CD既人,突區開檔果時係同租CD鋪爭,因為佢基本上每隻二手碟買賣係賺十皮,同租租一樣 ...

我有些朋友賺錢能力高...

唔志在洗錢......乜都買碟買餐飽,一喺棄置門口外,一喺....

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

高級玩家

今時吾同往日了,我第一只碟喺二手舖交易係美君姐隻點解,當年中環永吉街商場一間二手cd 舖,信和都未有二手舖。
早幾年直頭有d 二手舖係吾想賣比香港人,一d爭崩頭嘅碟係留比大陸幾個抄家,一早比定錢然后寄貨上去。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

二手碟, 個價岩, 又想聽就唔好諗咁多, 我試左好多次, 轉過頭就無左, 佢唔同一手碟, 買唔到可以網上買......

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係第一代蒲信和二手CD既人,突區開檔果時係同租CD鋪爭,因為佢基本上每隻二手碟買賣係賺十皮,同租租一樣 ...

唔要嘅,比我咪得囉,屋企大把位等你

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ

二手甘好利$架,赚足九成

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
9spl 發表於 2013-6-9 21:58
唔要嘅,比我咪得囉,屋企大把位等你

广左我句台词tim{:9_440:}

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

agic 發表於 2013-6-9 22:06
广左我句台词tim

扑暈佢,輪完之後兩份分啦