設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

老婆話我..老公..你做咩夾硬黎..好大..(開箱文P.9附調教參數)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

無咩機會出開箱文,又其今次咁重搥,買成$6100尺尺價的新玩具,睇黎都有排食樹皮勒。
話說本人最大興趣係睇戲,當然對視覺享受較為有興趣,所以用CRT TV睇DVD時都買到32”(果陣年代好大) ,及後轉用BDP時先開始買16:9電視,當時係Pan記42”Plasma(型號大概係PY750),當時記得都係得42” ,第二大係50” ,初用時睇Bluray好震撼,畫面又清又靚(其實畫面設定及調教未係完善,係自己覺得姐) ,但用唔夠3個月就覺得部電視機好細(但睇32”CRT TV又唔覺) ,因為我個電視櫃離sofa成10尺距離,於是就有換大d電視嘅諗頭出現,當然只係諗,因為本身唔係有錢,而且部電視剛新買又唔平,電視起碼都用5年啦,隨時間消逝,呢個諗頭並無退減或忘記,更不時留意plasma動响及資訊!
大約年半左右,就開始搵到目標,50” made in japan嘅V10H,當時都等到佢有贈品送先買,要迎接呢部50” plasma,就將部42”plasma送了給舅仔,噢…由42” 轉做50”睇戲,視覺效果更加理想,同埋新機技術令畫面更加靚。
本來今次諗住有排用,點知睇唔夠半年,畫面點解越睇越細嘅,oh…my god! 換大尺寸諗頭又黎啦…但部50” 响櫃內已經無咩位,點換大d尺寸呀,死咗條心去啦, 但當時三星出LED電視開始出幼邊,款式重好靚好型仔,日本仔plasma可以話完全唔掂,留意到個尺寸可以放入三星嘅55” ,心諗大5” 都好吖!
所以開始留意睇三星電視,但唔知點解,睇黎睇去,畫面始終覺得唔夠plasma靚,同時太多有關三星電視質量問題出現,但pan記電視就好好,我第一部42” 同50” 都無問題出現過,所以都放棄了換三星,繼續用我嘅50”plasma!
如時者又過了一段時間,新款plasma開始尺寸越出越大,但始終其粗邊及外型無咩改變,直至到佢出現,VT50開始改為幼邊設計,拍得住三星電視機勒,所以換機諗頭又黎啦。
一路留意VT50嘅資料,個spec都唔差,可惜唔係made in japan,但新機價錢始終太貴,加上之前買機經驗(http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=3),一於等佢價錢下調先!期間一路諗55” VT50size同部50”V10H外框一樣,擺入櫃完全無問題,但係响到諗,大5”… 效果好似…唔夠當初42” 換50” 時大8” 咁震撼喎,但係VT50跟著就係65” ,太大部啦…無得諗啦,鬼叫當初做個儲物櫃,係儲物用,並唔係AV櫃,所以尺寸硬掘,我用喇叭都係size先決,用slim型方便擺入櫃!
咁點算好呢?最後上網check下部65” 咩size尺寸,度清楚個儲物櫃size,每部amp,後級,BDP各size,計清楚後,咦…好似啱啱好可以放到部65” 喎,就係咁,終於等到呢個時刻仆錘買咗佢65” VT50返黎啦!
包膠就唔出啦,因為好多ching都出過,只有一個字形容“正” ,絕對無買錯!今次重係揸住post76宗旨,有大買大,自得其樂也!

評分

參與人數 35威望 +794 金錢 +747 收起 理由
yjfnog + 10 + 10 超正!
ryanytwong + 10 + 10
sclendan + 10 + 10 精彩報告
Paulchung1974 + 3
fungl + 10 精彩報告
小瑟 + 500 + 500
狐滴hp2210 + 10 + 10
siuping + 10 + 10
avbadboy + 10 + 10 精彩報告
qq1122yq + 10 + 10
tickle + 2 + 2 精彩報告
rlwk2009 + 10 + 10
john.cwk + 10 + 10
Einstein + 10 + 10 精彩報告
wkchung + 3 + 3 超正!
kungfutown5 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 10 + 10 超正!
jason1969 + 10
mick_8888 + 10 + 10
chhanthony + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

位真係好FIT, 65"正呀!!!

進階玩家

好正、好羡暮!

鑽石玩家

deathpan 發表於 2013-6-16 23:27
位真係好FIT, 65"正呀!!!

其實都大咗小小,喇叭都突出咗d

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

超人Joe  ,  部電視好正呀 !   

鑽石玩家

guly 發表於 2013-6-16 23:33
恭喜

多謝布歐兄

進階玩家

恭喜恭喜。

鑽石玩家

edlsang 發表於 2013-6-16 23:33
超人Joe  ,  部電視好正呀 !

多謝edmund兄!

鑽石玩家

Andychan2012 發表於 2013-6-16 23:35
恭喜恭喜。

多謝andy ching