設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 斯路

[入耳式] InEar Monitoring Stage Diver Series SD3分享以及對低頻既伸延討論

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟有幸聽到斯路兄的SD3一段很短的時間,不過小弟木耳加上文筆不行,所以只能說幾句個人感想。
首先說一下當日試聽的環境不算是十分寧靜,而我也比較習慣以比較低的音量欣賞音樂,希望感想不會跟事實有太大的出入。
我覺得這耳機的人聲的確是比較前突,attack也滿有力量感的。音場也不會說是細小,聲音暖暖的,聲音也不會太亮,對個人來說不會太刺耳。
人聲跟某些樂器也是比較aggressive的取向。
就這樣各個部分分開說好像也滿不錯的,不過我覺得他在整體的表達上就可能不太合適某些錄音。
像我說過的那樣,SD3人聲跟某些樂器是比較aggressive的,但某些元素的表達卻是比較laid back的類型,這點會做成表演上一些比較大的反差。
例如在一些現場錄音中,音樂開始前,觀眾們開始拍掌了,也聽到了錄音環境中的一些堂音,感覺音場還不算是小跟比較laid back的。但當音樂跟歌聲出現時,表現得比較過份地前突跟aggressive,令整體的表現不太有一致性(特別是音場定位結像)。人聲跟某些樂器表現就好像是在整個音場之外的感覺。
簡單的說就是定位不太好。(抱歉這麼簡單的東西寫得這麼長) 定位跟音場的表現沒有一致性,影響了整體的聽感。
這也不一定是缺點,只是在某些錄音(個人覺得特別是現場錄音)的表現會有點失色。
當然,相信如果給Stage performer 使用的話,還是滿合適的。

再說幾句吧(我是想到就說,抱歉,哈哈)
我覺得這塞子的音場深度跟層次感不太好,這可能跟某些頻段的表現比較前突有關係吧。
整體的分析力和細節也不算高,某些樂器表達會令人覺得失去了應有的銳利感和質感。
印象中聲音的密度還不錯。

沒有整理就打出來(沒習慣理整聽感...),寫得很亂,抱歉。

評分

參與人數 2威望 +31 金錢 +31 收起 理由
hiyori + 21 + 21 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

感謝報價~!
唔知斯路兄介唔介意整番張佩戴圖呢
咁SD3既女聲會唔會比男聲優勝?
定係男女通吃呢?
(聽開女聲,高音多~)

星級玩家

新仔玩家

scene030112 發表於 2013-6-24 07:19
感謝報價~!
唔知斯路兄介唔介意整番張佩戴圖呢
咁SD3既女聲會唔會比男聲優勝?

唔好客氣!

配戴圖就真係唔太方便啦。但網上都有一兩張,師兄如果想參考可以上headfi搵返專屬討論帖,頂樓有條link去hifi-forum,hifi-forum入面有幾張。由於hifi-forum係德文網站,我諗師兄由headfi搵起會易少少。始終呢度好似唔比貼論壇link呢。

至於人聲我真係唔太有認識,希望有聽過既師兄比下意見啦

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-6-24 00:42
會唔會有行貨都係未知之數呢,我買時加埋運費應該HKD 4300左右

Ching
你個入手價都相當合利. 請問是否直接在In-Ear網頁訂購就ok呢? Thx

星級玩家

新仔玩家

iamsocheap 發表於 2013-6-24 02:00
小弟有幸聽到斯路兄的SD3一段很短的時間,不過小弟木耳加上文筆不行,所以只能說幾句個人感想。
首先說一下 ...

師兄報告好詳細,暫時大家聽落都大同小異呢
睇嚟之後都唔使諗出二手啦 好在佢夠隔音同戴得舒服,留嚟輕裝自用都無問題

其實上次師兄提及到會所聽嘅音樂範疇好廣,實在有趣。會唔會可以分享吓大約用上咗咩track呢?

---

到於購買我係經thomann買嘅,因為會有三年保

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

首先多謝思路師兄既分享
一篇好有心機而且好罕有既開箱文

小弟兩星期前都有幸聽過對SD3, 我又講下小小個人感受先
首先, 不得不提既係佢既配戴感係我人生接觸過既所有耳機入面最最最舒服既!!!
感覺上就好似一對100% FIT位既CM咁!!! 超級舒服, 隔音能力亦都非常好!!!
講番聲音, 我覺得係有D失望, 偏向中低頻之餘, Bass比較肥, 而且人聲矇但比較前, 可能未run-in
音場我覺得唔大, 樂器反而比較衝, 但定位感覺上一般, 但聲音都幾刺激
總之真係不太適合自己既口味...

其實我估可能真係for stage performance會唔會有更好既表現呢?
而且完全未run-in既狀態下可能未能發揮全部實力?
純粹分享個人感受, 始終聽感係好個人的~
但都係果句, 真係戴得好好好好好舒服!!!

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +22 收起 理由
斯路 + 10 + 10 精彩報告,我叫斯路
hiyori + 15 + 12 同意,配戴感真係幾乎係用過既非cm中最fit.

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-6-24 09:21
師兄報告好詳細,暫時大家聽落都大同小異呢
睇嚟之後都唔使諗出二手啦 好在佢夠隔音同戴得舒服 ...

用咩音樂黎試音呢個問題幾有趣,可能我遲少少開個POST等大家分享下,哈哈。

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-6-24 10:53
首先多謝思路師兄既分享
一篇好有心機而且好罕有既開箱文

原來香港都有其他人做勇士

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

斯路 發表於 2013-6-25 11:24
原來香港都有其他人做勇士

係呀...我都係一個free rider...免費試聽
但配戴感真係一試難忘!!!

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-6-25 12:33
係呀...我都係一個free rider...免費試聽
但配戴感真係一試難忘!!!

哈哈 如果試聽要收費就唔太好啦
的確配戴感好值得讚讚,我戴334既時侯耳門會便壓住
但SD3實在無咩大問題

係呢近來muffy師兄又有咩新玩具玩下咁?