設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nicknick

[CAS音響] nuforce BTR-100 bluetooth receiver音質遠遠超越appleTV

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

carvan 發表於 2013-8-7 11:34
可唔可以用IPAD直接控制播放NAS入面D歌?

之前Apple TV 可以唔駁MAC直接控制播放NAS入面D歌 ...

你的NAS有藍牙嗎?
關鍵是這個是用藍牙傳送訊號的器材,不是用network。

iPad有藍牙,你可以將iPad與BTR-100連接由iPad傳訊號給BTR-100,若只用iPad當remote而由NAS傳訊號,即係話要NAS本身有藍牙連接功能才能傳訊號。

或者你可以嘗試用iPad經network取NAS內的檔案,例如使用Synology的DS Audio apps,同時由iPad藍牙連接BTR-100出聲。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

科林玩家

Bad
QNAP TS-221 support airplay only !!!!!

高級玩家

nick 兄,
小弟新手玩  Apple TV3 已經幾滿意了。
見到毒文後更加想買部比較一下。

小弟套機係:
iMac >> AirPlay >> Apple TV3 >> optical to Cyrus 6 Dac
可唔可以比小小意見我。

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

bugki 發表於 2013-8-9 11:04
nick 兄,
小弟新手玩  Apple TV3 已經幾滿意了。
見到毒文後更加想買部比較一下。

是的,我測試比較的也是AppleTV3,所以你將AirPlay >> Apple TV3這部份轉為 BTR-100,聽感應該已經有所提升。

Mac (bluetooth)>> BTR-100 >> optical to Cyrus 6 Dac
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

高級玩家

nicknick 發表於 2013-8-9 11:18
是的,我測試比較的也是AppleTV3,所以你將AirPlay >> Apple TV3這部份轉為 BTR-100,聽感應該已經有所提 ...

其實,nuforce BTR-100 內置有無運放呢?

鉑金玩家

bugki 發表於 2013-8-12 14:23

我係普通用家咋,唔係DIY玩家,冇折開亦唔識睇電路.......

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

bugki 發表於 2013-8-12 14:23

應該有掛! 因為除 digital out 仲有個 3.5mm (講錯勿插) . 但我試過 3.5mm 接去 amp, 效果出 digital 去 DAC 相差很遠.

高級玩家

CCFL 發表於 2013-8-12 15:18
應該有掛! 因為除 digital out 仲有個 3.5mm (講錯勿插) . 但我試過 3.5mm 接去 amp, 效果出 digital 去  ...

哦,師兄覺得用 3.5mm 去 amp 好聲定 Optical >> Dac >>amp 好聲呢?
可唔可以講吓用咩機同分別係咩呀,師弟見識小希望聽多D意見。
唔好介意。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

bugki 發表於 2013-8-12 15:29
哦,師兄覺得用 3.5mm 去 amp 好聲定 Optical >> Dac >>amp 好聲呢?
可唔可以講吓用咩機同分別係咩 ...

我都係初哥, 純粹個人意見.
我只用 BTR-100 接平板聽下 sportify 同理 D100 , 並沒有經它來聽 wav 或 flac
現在用 optical > W4S Dac2 > A1 Preamp > STA-100 Power amp > ProAc Tablette Reference 8 signature (Sportify 效果比 notebook USB > Dac2 好一點 , 但D100 就電腦出穩定D)
另外 3.5mm > mini Hi Fi  主要給小朋友在 Sportify 聽兒歌. 未接 mini HiFi 之前試過用 3.5mm 接去 A1, 但聲量細了同埋平面左.

高級玩家

thx!