設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Focal Diablo Utopia 開箱+簡短報告

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說早兩晚打8號風先吹走咗我對805D

點知呢頭颱風一走,話咁快又一個勁浪湧埋嚟

勁浪呢個名真係幾「娘」
都係叫返Focal好聽啲

對Utopia比想象中大(真係大805D成個碼)
所以用咗兩日時間執執啲位
嚟住兩張開箱圖先

一開嚟隻美腿先

跟住再嚟個主菜

喺四個大箱入面
除咗應該有既Speaker同Stand之外(廢話)
仲有好幾個公文袋

喺Speaker Stand既公文袋入面有...

都係果啲嘢啦
不外乎腳釘,底膠,螺絲六角匙果啲嘢

Speaker 既公文袋入面就有呢...

Manual, 抹塵布
仲有一黃色標籤,希望永遠都唔會用到啦
咁呢張標籤講咩呢?
原來鈹高音單元萬一打爛咗係會有有害物質釋出
所以萬一,真係萬一打爛咗個高音單元的話。就要立即包住個單元再聯絡維修中心師傅處理喇

經過兩日左移右搬
新寵終於歸位
貼返張全家福先!

初步聽感:

由於之前聽開805D, 所以主要聽感都係同805D比較
當然咁比較絕對唔公平
皆因大家身價以及級數都唔同
但既然有ching問起
大家如果唔怕被誤導既話就即管睇睇小弟超簡短同不客觀嘅聽感啦

非常初步既聽感:
一開聲,聲底竟然厚過805D,呢個係我既意料之外
因為原籍法蘭西既勁浪(呢個名真係好「娘」),聲底取向屬明快清爽型。
而祖籍大英帝國既寶華,聲底剛好相反。應屬溫純暖厚,感情十足。
(但近代B&W聲底已漸趨中性,令配搭更加靈活多變!)
不過縱使喺showroom已經聽過多次,到喺自己主場同自家系統下side by side相比
Diablo Utopia 原來係厚聲過805D
我認為其中一個原因好可能同對腳架有關
(所以買書架喇叭一定要買埋佢地對原廠腳,因為原廠腳都係廠方調聲既一部份嚟架!)
首先,B&W採用全金屬腳架,而Focal就採用金屬混合MDF板。
就睇以上配搭,就可以知道腳架質料真係幾影響整體表現。
所以,大家記住買腳架既時候唔好馬虎呀!

跟住落嚟輪到高音表現。大家都有獨門既高音單元技術
B&W 有鑽石鍍膜技術,而 Focal 亦有佢既鈹高音單元技術
初步我可以咁講:我仍然好掛住805D對鑽石高音!
B&W 既鑽石真係好靚好明亮通透,其實自己一直都好滿意
到換咗Focal, 初步感覺高音比B&W暗(唔係話Focal暗,係相比之下比較暗)
有說Focal 既鈹高音單元要煲起碼一年先開聲
咁我對舊愛805D當然係處於最佳狀態啦
所以到最後誰勝誰負?都係唯有等時間去引證喇

到最後想提提既係音樂感。
音樂感呢三個字可能太抽象,節奏感大家可能會易明啲。
Focal既節奏感係比B&W強
舉個例子:好似喺聽快歌或者敲擊樂,Focal節奏明快緊湊,真係聽得非常過癮!
而呢樣亦都係我揀選Focal既其中一個原因。
(或者呢樣就係兩者品牌取向既分別!)

聽感大致上寫到咁多,木耳文盲又主觀
聲底取向亦屬個人喜好
大家無需太認真,睇過啱聽既參考下
唔啱當我發噏風可以喇

謝謝大家點閱!

評分

參與人數 18威望 +171 金錢 +139 收起 理由
leo25 + 10 + 10
bensoncfmak + 10 + 10
ykluk + 10 + 10
liclic + 10 + 10
ke1 + 10 + 10
roychong + 10 + 10 正!
Einstein + 10 + 10 精彩報告
manKi + 10
que + 10 + 10 精彩報告
qk8082900 + 10 + 10
BBpredator + 6 超正!
btbillyon + 6 絕對認同
xxijixx + 10 + 10 超正!
keke323 + 10 超正!
yeleung + 9 + 9 超正!
yoes + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
edlsang + 10 + 10

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

吹走套老麥比我  la .....

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

edlsang 發表於 2013-8-13 19:57
吹走套老麥比我  la .....

套老麥剛啱吹返嚟無耐
我諗今晚就算打10號風都應該無咁快吹得走

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ching 又等緊新玩具啦

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

有排等…

高級玩家

愉快地等

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

麥記
機頂會唔會好熱

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

成成 發表於 2013-8-14 00:34
麥記
機頂會唔會好熱

前級 NO
後級 微暖

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢對點睇?
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

805d加腳架 都好重下 都好勁下個台風
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼