設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 今去咗試機:金仔550對二嫂K03

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日去咗試聽 SACD Player

試咗二嫂 K03 先;感覺上頗 Detail,但即使有師兄話 K03 比以前型號多咗感情,小弟都仲係覺得佢呆板咗啲,有啲機械感覺
另外,發覺加鐘前後分別頗大;加鐘前有少少濛,加鐘後就清晰咗,表現似昇咗一級
(同場試聽埋K05;覺得 K05 加鐘後就似 K03)
而且,唔知係小弟耳仔問題抑或舖頭有問題,覺得人聲唔喺正中間
總體而言,今次試機經驗上,感覺有啲失望,並無之前想象中咁好

之後去咗試金仔 550;咁啱舖頭有小弟部 7008A,當然叫佢駁埋一齊嚟試。(可惜無小弟對喇叭,如果有埋就好囉.........
感覺上,細節比二嫂差啲(大約係差咗7-10%左右)
店員聽到我話細節差少少,立即解釋話部 7008A 今日未開過,無 warm up 之下一定會差少少(OK,佢都有啲道理,暫不下結論先
聽咗兩首歌,發覺夾 7008A 都唔算差,聲音有彈跳力之餘又不失圓滑,唔會令人唔舒服,頗耐聽 (小弟屋企宜家都係喺呢方面做得差
另外各種聲音既分離度亦算交到功課,人聲同樂器聲有明顯既定位(不過可能係佢間房 Setup 得好而已;所以呢一點要有返少少保留)
感情方面,聽得出好過二嫂,較接近真人聲,無咁機械(或者呢啲就係所謂味精罷?
然而,金仔既外表...... 老實講,小弟真係唔多喜歡

去到呢個位,我真係第一次親身領略到,小弟真係唔識欣賞高檔野
價錢上,金仔比較二嫂平一皮左右;二嫂亦一向都獲得較多好評。照道理,二嫂既K03無理由唔及金仔入門級。
但我呢亭粗人唔識欣賞!
就好似二嫂煲住家湯,我唔鍾意飲,反而鍾意去大排檔飲味精湯!

暫時呢個階段,我仲未有決定,因為仲想睇多啲其他牌子先
以呢個級數既產品而言,各位師兄有乜推薦俾小弟去試試?
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

鉑金玩家

ESO 聲就係是這棣,不比較就問題不大,若強行改變要花不少心力 & 金錢

不過如CHING所言,去到呢個價位,都係要聽多D才好拍板,不然就恨錯難返了

以6W上下計, 不妨再試下 Audio research CD8, Metronome CD8, Einstein the source, Krell Cipher, Playback design MPS3 , Luxman D08,Orpheus zero CDP,  etc
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
咁你試完後, 你會選擇邊部

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

teddyng637 發表於 2013-9-22 00:22
咁你試完後, 你會選擇邊部

假如金仔同二嫂之間要揀一部,我會揀金仔
不過都係嗰句,試多幾個牌子先再決定
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇來樓主應該玩膽cdp, 大陸仔皮零大把貨, 慳返既錢咪換下後級咁囉
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Raphael 發表於 2013-9-22 09:54
假如金仔同二嫂之間要揀一部,我會揀金仔
不過都係嗰句,試多幾個牌子先再決定 ...

我係你, 兩部都唔揀
No Music No Life

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩黑膠啦

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

自從係宇宙最窮果位金錢幫首領度聽過膠, 對cd 冇晒性趣。
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tomtomsuccess 發表於 2013-9-22 11:22
玩黑膠啦

x2
No Music No Life

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩乜都唔緊要, 玩cas就唔好啦