設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[旅遊] 清境, 合歡山, 日月潭, 台中 五天遊-Day2

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

民宿Breakfast buffet 時間係早上 7:00-9:00,
咁就8:00起身, 梳洗完先去食早餐.
Breakfast buffet 嚟嚟去去都係個d,
所以無影相. 要俾分就俾 6/10 啦.

昨天剛 Check-in 時, 職員問會否參加 "合歡山睇日出團",
話超靚, 一定要睇.  

點知聽落去......佢話晨早03:30 出發!
咁即係無得瞓.
即刻唔洗唸啦.

Tips:
事後聽當地司機講, 話"合歡山睇日出"真係超靚! 無理由唔去!
冇睇過 = 冇到過"清境"!!!
如果各位頂得順唔瞓一晚, 可以考慮考慮.

食完早餐約09:30, 開始今早"行山"行程,
清境有"八大步道", 一個早上當然行唔晒.

計劃行到12:00左右開始揾車去"國民賓館"食"安格斯"牛排.
点解要去個道食牛排?......
Ha.Ha. 都係睇旅遊書介紹炸...

喜好行山者應該會覺得"八大步道"幾好行,
除風景美麗外, 空氣亦非常清新

小瑞士花園外觀
Little Swiss Garden.jpg

可能沿途風景太靚, 唔經唔覺巳經 12:00.
當時應行到接近山腳.
唸着揾 Taxi 去"國民賓館".
殊不知係清境揾 Taxi 真係唔易.
又人有三急, 見有一賓館(明琴清境)就冲入去解決咗先

明琴清境

見呢間民宿外觀都幾靚, 攞咗個價錢表參考下.

舒服晒後剛巧碰見"明琴清境"位老板娘, 話佢地嘅牛排一定好過"國民賓館",

級數都高幾班, 叫我地試下.

好! 講到咁勁, 就信你一次.....

頭盤-沙律

"安格斯"牛排

食完又巳經 14:00, 係時侯俾分:
賣相就 8/10 分,
味道就 7.5/10 分 (小弟對食物都有d要求)
價錢: NT3000 (相比香港, 要有咁嘅環境+食物, 呢個價錢可以話超值)

早上出發前係民宿訂咗 14:30 送我地去"清境農場"睇馬術表演 + 睇"羊羊".
食完午飯就打電話叫民宿揾車嚟接我地直接去農場. (原來呢個接送服務係免費   )

清境農場

蒙古馬術團

睇完表演巳經下午四點幾, 經"步步高升"行返去遊客中心.

途中我地呢班為食兵團當然又買嘢食啦
肚臍餅 - 賣 NT20 一粒. 剛剛出爐, 熱辣辣.
每粒size約港幣五元, 外皮鬆化, 內有奶黃. 好食!

蜜梨相當好食 - 清,甜, 多汁

紙箱城堡 (亦係小瑞士花園入口) - 連餐廳嘅桌, 椅都係用紙做

巳經黃昏六點幾, 係時候返去食晚飯

今晚去食全清境最好嘅"雲南菜"
雲舞樓 - 段家私房菜

今晚係四餸一湯, 白飯任裝.
原本想試多一個餸, 点知被私房菜個老板娘阻止. 話會食唔晒! 佢真係好鬼有原則!

香辣雞 - 香而不太辣.

好好食嘅燒魚. 裏面仲好 juicy!

以下呢個雲南米綫要認真介紹下:
湯底甜而清, 米綫又順又滑, 湯料亦相當好味, 小弟俾滿分! 一大窩亦只賣NT550

不過想要食都有困難:

老板娘話要一日前預定, 等佢準備湯底, 起碼 6-8人先會做. 人少一定食唔晒, 唔好浪費佢大廚心機!

呢小碗米綫係老板娘經唔起我地苦苦哀求, 私人醒一碗仔俾我地分, 唔收錢咖!
係香港未食過咁好食嘅米綫

埋單平到你唔信: NT1500 ONLY!!!
呢餐唔洗講咁多: 滿分

返到民宿, 梳洗完再係間房上面小閣樓  觀星 + 食宵夜.
見我地不停咁食; 問你怕未  

要參加我地為食兵團, 一定要有番咁上下食量

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
keke323 + 10 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

風景優美