設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] KK Surround 再 UPGRADE !

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先前由佢

DS3 (1).jpg

轉咗用佢

擺位不變,都係掛後牆
但效果真係大躍升
細緻度,包圍感,連貫性,甚至力度都大幅提升(但價位都一樣大幅提升)

其實一直心知
Surround speaker係應該掛左右
礙於環境所限,所以一直都只能夠掛後牆
但作為一個AV友又點會咁易屈服吖
於是不斷爬文,再三研究有冇辦法搞掂佢掛到左右牆呢?
發現有好多ching都會用LCD TV架掛surround speaker
貪佢有得多角度調校,指向邊都得
不過問題又嚟喇
就係有得校上下左右
但又鎖得唔實,結果出到嚟頭耷耷,點見人呀?
搵嚟搵去,鴨記都唔記得行咗幾多轉喇
結果都係無答案
所以決定博一博,信番鬼佬牌子嘢
揀咗佢

Vogel's 1045s

見佢個spec, 最重掛到成33lbs
啲金工仲要靚仔到不得了
況且對Kreisel都係廿lbs樓下
斷估隻掛架點差都有個譜掛
起碼唔打得都睇得下吖!

結果

大功告成!

但究竟有無耷頭呢.....   

............................

......................

.................

............

......

.

登登登凳!

有相有真相,總算冇駛錯錢

除咗同對surround掛過個靚位之外
見對surround cable由入伙用到家陣
仲要係買surround speaker果時送既陳年no pay嘢
所以,都係時候轉轉佢喇
唔換由只可,一拉對舊surround cable出嚟

發現...

入面差不多氧化咗一半
No pay嘢即係 no pay嘢
呢個世界邊度有免費既午餐吖
好彩當初裝修有造入牆喉啫

取而代之係belden 8471
一開聲...
唔怪之得咁有口碑啦
CP值真係超高
不過可能係對舊線真係超雞喇...

總結今次upgrade真係滿意又靚仔
效果仲

不過...
餐樹皮宴就真係唔知要食到幾時先回復原氣呀~~~

謝謝大家點閱

------------------------------------------------------

有ching問起個後置掛架喺邊度買?
我借呢度覆埋睇下幫唔幫到有興趣既ching

其實個掛牆架係Vogel's既Flat TV掛架嚟嘅
Model : 1045s (可負重33lbs,仲有黑色添)

Vogel's呢個品牌喺香港係有代理
但個價相比喺外國訂就無咁抵
所以我就選擇搵英國代購網喺amazon.co.uk訂

呢啲網址可以俾大家參考下:

Vogel's網址
http://www.vogels.com/

Vogel's 香港代理
http://www.soundtronics.com.hk/p ... ;sort=3a&page=7

Amazon UK ( 唔ship香港 !)
http://www.amazon.co.uk/gp/offer ... 83935387&sr=8-1

英國代購
https://www.google.com.hk/search ... .0.1.28.bLF1_VM1L7g

希望幫到大家

評分

參與人數 27威望 +258 金錢 +217 收起 理由
JKC710 + 10
臭鼬鼠 + 10 + 10 一定要加分
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
rlwk2009 + 10 + 10
gp250 + 10 + 10 超正!
hkmmo + 10 + 10 超正!!
steve6272003 + 5 用家心得
hit87761 + 10 + 10 一定要加分
ricoy288 + 10 + 10
kenlabs + 10 + 10 一定要加分
gtq528 + 6 精彩報告
leo25 + 10 + 10 一定要加分
jason1969 + 10 + 10 精彩報告
kenny.k + 10
quntinchan + 7 + 7 超正!
xxijixx + 10 + 10
smokeyduck + 10 + 10 精彩報告
joelcan + 10 + 10 精彩報告
samuel8892000 + 10 + 10 精彩報告
ctmk + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

正喎,師兄belden 8471咩價位呀?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

bigair 發表於 2013-11-5 02:00
正喎,師兄belden 8471咩價位呀?

秋葉原 $5.5/feet
順帶一提,秋記服務態度真係

鑽石玩家

cosworth01hk 發表於 2013-11-5 02:04

我放假都要去買我果對仲雞呀!不過都要成80呎

鑽石玩家

cosworth01hk 發表於 2013-11-5 02:04

正喎,合筆直,對架幾錢,好靚仔!
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

bigair 發表於 2013-11-5 02:25
正喎,合筆直,對架幾錢,好靚仔!

我搵代購網站喺英國買
1對around $2000左右
香港買要再貴啲
Amazon uk又唔ship香港
所以代購個價錢會抵過香港門市

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

新玩貝 Ken Kreisel Quattro

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜 ching 又有新玩具

鑽石玩家

CHING用心UPGRADE , 抵讚

星級玩家

好似掛唔到 OMD5 . 我可以要淘寶穩一個可以 mount 起 OMD5
我都想換 8471 同穩個架 擺好D 位 ,反正都要鑽牆
X90J
AV AMP: SC-lX87
Bose acoustimass 10 series iv
Oppo 103 / 206-2