設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Ki

[演唱會] Eason’s Life 陳奕迅2013演唱會 (Eason回應#89 BD推出日子 P.14 #140)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

個唱DVD殘缺 Eason Wyman因財失義
黃偉文:友誼沒變

《EASON's LIFE 2013演唱會》CD及DVD,Wyman填詞的13首作品全部被消失,包括熱爆歌:《陀飛輪》、《葡萄成熟時》、《單車》、《最佳損友》、《苦瓜》等。有傳因Wyman要求很高的版權費,但環球堅持不肯支付。Eason認為Wyman不給面子,故一怒之下向環球表示寧願不收錄Wyman作品,兩人疑因財失義。

對此,Wyman則親自撰文回應說:「這是不熟悉行業實際運作的行外人或好事之徒唯恐天下不亂的揣測吧,實際上DVD沒有出版的歌單之中好多作品版權不全屬我所有,我個人亦無權禁止出版,而且沒有收錄的也有林夕、劉卓輝的作品,這便解釋不了吧。再者如果我要開天撤(殺)價,碟中陳詠謙、小克、林寶作品版權屬於我旗下公司『Shoot the Lyricist』,若要索取天價,這批作品應該也不會在DVD中出現吧,所以這天價之說實在漏洞百出,至於track list為何變成現在這樣,恐怕你們問錯人了,請大家向唱片公司或Eason本人求證,少作對歌手、詞人及唱片公司具傷害性的無謂猜測。只能說,我本人並不覺得和陳奕迅的友誼有何變化,上星期一《金雞sss》電影宣傳我們仍搭膊合照呀,因財失義的人還能這樣相處融洽嗎?只想溫馨提示一吓那些無事做等看戲的人,娛樂圈中不是每個人都不安好心、不是每個人都和每個人都有你死我活的血海深仇的,祝願世界化戾氣為祥和,聖誕快樂。」
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20131224/52022042

事實擺在眼前,根本係環球自己搞屎棍
啲歌版權係佢到都唔放碟,想點呀?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Ken704 + 20 + 20

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實2.3億買樓都唔多關事, 佢唱唱埋埋都唔止呢個數LA.

唔駛懷疑都一定係另一方面既錢作怪架LA, D版權分到散晒, 人人叫高價都死啦.

唉...害左我地呢D想聽下歌買下碟既大眾市民.

黑鑽玩家

Hon 發表於 2013-12-24 11:36
其實2.3億買樓都唔多關事, 佢唱唱埋埋都唔止呢個數LA.

唔駛懷疑都一定係另一方面既錢作怪架LA, D版權分到 ...

佢07年Moving On開始,跑Tour已經跑得好勁(仲唱到爛哂聲添)
根本呢到啲錢夠佢買樓兼有突啦

依家隻碟平一、兩成根本就無補於事
出左就一世,永遠都記得呢個演唱會係唔完整!!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Ki 發表於 2013-12-24 11:39
佢07年Moving On開始,跑Tour已經跑得好勁(仲唱到爛哂聲添)
根本呢到啲錢夠佢買樓兼有突啦

都係嗰句, 錢就搵唔晒, 亦都唔會嫌多, 我信個LIST搞成咁同開天殺價應該有關係, 但邊個同邊個搞成咁我地就一定唔知LA.

學某位CHING話齋, 當佢無做過呢個CONCERT算啦.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hon 發表於 2013-12-24 11:43
都係嗰句, 錢就搵唔晒, 亦都唔會嫌多, 我信個LIST搞成咁同開天殺價應該有關係, 但邊個同邊個搞成咁我地就 ...

我都唔係佢宗實fans, 精選碟可以考慮買, 平時d大碟真係可免則免!上次首「碌卡」真係攞命!另外首「重新味」係有gimmick, 但係份詞......相信霑叔聽到應該會彈返起身!

黑鑽玩家

Hon 發表於 2013-12-24 11:43
都係嗰句, 錢就搵唔晒, 亦都唔會嫌多, 我信個LIST搞成咁同開天殺價應該有關係, 但邊個同邊個搞成咁我地就 ...

我個人睇法就咁既

照道理,作曲、作詞人收到錢
咁首歌既版權就歸唱片公司所有

而唔係環球所回應既每次都要問創作人攞版權

點解我咁講呢,因為之前Eric Kwok出精選碟
咁佢想收錄埋容祖兒首華麗邂逅
於是佢親自同楊生聯絡想拎個版權
最後係成功收錄呢首歌
報紙都有提到  

總結:環球當觀眾唔識野,求其作個大話解決呢件事

1萬

鑽石玩家

icefatgirl 發表於 2013-12-24 11:52
我都唔係佢宗實fans, 精選碟可以考慮買, 平時d大碟真係可免則免!上次首「碌卡」真係攞命!另外首「重新 ...

呢隻碟無記錯佢講明係玩野之作, 所以唔駛咁CARE.

1萬

鑽石玩家

Ki 發表於 2013-12-24 12:05
我個人睇法就咁既

照道理,作曲、作詞人收到錢

問題應該係.....開天殺價, 我信呢樣野架.

落唔到落歌都要睇拆唔拆得掂既.

我記得劉華有個CONCERT出左DVD, 唔記得有無出BD, 首17歲係有佢既現場畫面, 但無得聽首歌, 佢就自己讀白話咩咩問題所以落唔到去隻碟到, 咁就已經知道個原因啦.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

或者可以咁講喇、隻碟既歌LIST未必直接關Eason事、但他有無盡最大努力去爭取過呢?我覺得如果佢係肯堅持的話、件事未必會係咁
(心血來潮一諗、如果這次個主角是劉華、件事果發展應該會好唔同)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

一個好既演唱會, 竟然留下一個咁差既record做記錄, 點解唔可以做好d, 令到個樂壇可以多d生氣,
令到一班支持正版朋友們可以買得開心d呢, 希望有關負責發行既人可以認真處理, 如果出碟出到咁,
搞到要罷買又要出黎澄清,報章雜誌寫到關呢位事又關個位事, 真係情願佢唔好出碟好過.
純為個人意見!