設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sw69

[DAP播放器] 年尾最後一擊 .............ak240 p.8加上非專業屬個人品評

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

stevenyu2000 發表於 2014-2-5 15:03
CS4398 好高 level 架?

我部 CK4 都用緊 CS4398 呀!

"Flagship" 級 DAC , 都唔算高?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-2-5 15:33
Jason 兄試左?
我比較想知你聽感, 因為你一向比較中肯

乜師兄咁睇得起我一介草民,我點可以係特工面前亂講野
240比我既感覺係唔差,比120好
空間感更大,調音變得大眾化(120真係唔太識欣賞
不過我試聽時卻存在缺點
例如佢空間感雖比120大,但控制力不足令外圍聲音鬆散
另外伸延亦不足等等

不過我認為有幾個重要既原因
首先我用黎試聽既耳機係新開既,未煲過
二黎我試既歌錄音差更唔係dsd,所以先會蒙鬆散
好可能因為咁而限制左240既發揮,唔係幾公平
我暫時都興趣不大,保持觀望態度
不過我相信muffy師兄會有比我更值得參巧既聽感

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
muffy + 10 + 10 中肯評語, 不能不讚!
斯路 + 10 + 10 精彩報告
iamsocheap + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

總受

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jasone_ti 發表於 2014-2-7 01:53

支持中肯聽感
不過其實論壇人人平等,無話一定邊個人講野就係認真,邊個人就係亂講野嘅。
每人配搭、聽音類型、聽音取向同實際聽感都唔同,只要不誇張失實,理論上分享忠於自己的聽感總是能幫助大家以及受歡迎的。
我都睇好師兄你呀

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝你既分享!!!
你咪玩我啦, 你資深過我好多, 我大把野要學
我既聽感係另一篇獨立既post有講, 我今次試得非常認真, 希望可以俾到多個參考大家
我覺得AK240對我黎講既賣點主要係native dsd同平衡輸出呢兩部分
佢既dsd playback真係唔錯, 至於你講既問題有部分我都發現
不過我最唔收貨係個音場, 其他野 (尤其係個調音) 我都非常欣賞!

星級玩家

iamsocheap 發表於 2014-2-7 04:02
支持中肯聽感
不過其實論壇人人平等,無話一定邊個人講野就係認真,邊個人就係亂講野嘅。
每人 ...

師兄所言甚是
同埋聽感都係好個人, 有參考價值但最緊要都係自己耳聽為實!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2014-2-7 12:56
多謝你既分享!!!
你咪玩我啦, 你資深過我好多, 我大把野要學
我既聽感係另一篇獨立既post有講, 我今次試 ...

呵呵睇黎我同muffy大師兄聽到既野都幾接近
因為我冇乜dsd file所以我都係唔再留意ak240啦
不過我知muffy仲對平衡頭好有興趣,要等師兄既第二回測試啦
總受

星級玩家

jasone_ti 發表於 2014-2-7 13:20
呵呵睇黎我同muffy大師兄聽到既野都幾接近
因為我冇乜dsd file所以我都係唔再留意ak240啦
不過 ...

我認真對比左我地既聽感
其實都幾似~

好啦, 下一個目標: Calyx M!!!

科林玩家

muffy 發表於 2014-2-7 13:23
我認真對比左我地既聽感
其實都幾似~

我都諗住等Calyx M出左先考慮買邊部
而自己就比較鍾意Calyx M個外型

星級玩家

地盤肥佬 發表於 2014-2-7 17:08
我都諗住等Calyx M出左先考慮買邊部
而自己就比較鍾意Calyx M個外型

佢就黎有pre order
不過4月先出...有排等...

科林玩家

耳機又新開
歌又唔掂
咁試黎有咩意思
(Post76 Android 手機版送出)